Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '21

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Asitli İçecekler - Süt Dişleri

Yeni yapılan araştırmalar; alkolsüz içecekler, meyve suları ve spor içeceklerindeki yüksek asit seviyesinin çocukların dişlerine karşı ciddi bir tehdit oluşturduğunu ortaya koyuyor.
 
Diş minelerinin gördüğü kalıcı zararın, yüksek asidin dişle temasa geçtiği ilk dakika içerisinde gerçekleşmeye başladığı görülmüş.
 
Yüksek asitli içecekler tüketildikten sonra çocukların dişlerinin bir saat içerisinde temizlenmesi de yeterli gelmiyor. Dişler çoktan zarar görmeye başlıyor, asit saldırısına maruz kalıyorlar. Sağlıklı bir ağızdaki koruyucu mekanizma ile asitler arasında bir denge mevcuttur. Ne var ki bu denge kolaylıkla asitlerin baskın olacağı şekle dönebilir, ne türden bir asit olduğu fark etmez, dişler asitle temas ettikten kısa bir süre sonra zarar görmeye başlar.
 
Yüksek asit barındıran içecekler, diğer unsurlarla da birleşerek çocukların dişlerinde daha büyük ve geri dönüşü olmayan zararlara yol açıyor. Buna ek olarak, hem çocukların hem de yetişkinlerin geceleri dişlerini gıcırdatma alışkanlığı varsa ve beraberinde midelerinden asit getiren teşhis konulmamış kusma ve reflüde mevcutsa bu, asit oranı yüksek içeceklerle birleşmesiyle birlikte, gençlerin dişlerinde uzun vadeli kalıcı zarara sebep olabilecek üçlü bir tehdit oluşturuyor. Asitli içeceklerin yol açtığı diş erozyonu, çocuklar ve genç yetişkinlerde artış gösterdiği tahmin ediliyor.
 
Özellikle spor sonrası içilen enerji içeceklerinde yüksek oranda asit diş minelerine zarar veriyor ama bir yandan bu içecekler sağlıklı sanılıp, enerji ihtiyacını gidermek için de gençler tarafından sık tüketiliyor.
 
Gelişmiş toplumlarda giderek endişe uyandıran bir konu halini alan diş erozyonu, genelde dişler yıprandıktan çok sonra klinik olarak saptanıyor. Bu tarz bir erozyon, hastayı karmaşık ve kapsamlı bir rehabilitasyon gerektirebilecek ve bir yaşam boyu sürecek bir ağız tedavisi sürecine taşıyabileceği gibi minimum müdahale ile de önlenebilir.
 
https://www.instagram.com/dronurozturk/?hl=tr
https://www.onurozturk.com/blog/
 
Toplam blog
: 57
: 351
Kayıt tarihi
: 17.12.14
 
 

Diş hekimliğinde merak edilen, aklınıza gelip doktorunuza sormak isteyeceğiniz bir çok sorunun ce..