Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '09

 
Kategori
Edebiyat
 

Aşk-ı Memnu, Halit Ziya Uşaklığil

Aşk-ı Memnu, Halit Ziya Uşaklığil
 

Aşk-ı Memnu- Halit Ziya Uşaklığil


Bugün, Halit Ziya Uşaklığil ve klasiklerde yerini almış olan romanı Aşk-ı Memnu'nun kısa bir özetini paylaşacağız. Eser film ve tv. dizisi olarakta beğeni kazanmıştır. Aşk-ı Memnu (1900) ilk büyük Türk Romanı olarak kabul edilir.

Halit Ziya Uşaklığil; 1866 Yılında İstanbul'da doğmuş ve 23 Mayıs 1945 yılında ölmüştür. İstanbul'da halı ticareti ile tanınmış Uşak kökenli ''Uşşak-i zadeler'' ailesinden olan, Hacı Halil Efendi'nin oğludur. Servet-i Fünun ve Cumhuriyet dönemi yazarlarındandır. İlk öğrenimini İstanbul Fatih Rüştüyesinde tamamlıyan yazar, orta öğretimini İzmir Rüştiyesi'nde tamamlamıştır.

1893 Yılında, İstanbul'da Servet-i Fünun'a Katılarak edebiyat çalışmalarında bulundu. Meşrutiyet'ten sonra bir süre, Darülfunun'un Edebiyat Fakültesi'nde görev aldı. Türk Edebiyatı'nda, batılı anlamda ilk roman yazarı olarak kabul edilen sanatçı, eserlerinde realizm akımının etkisi görülür. Servet-i Fünun döneminde roman, hikaye türünün en önemli ismidir. Ayrıca romanlarında aydın kişileri anlatır. Kahramanlarının ruh hallerine önem verir. Yaşadıkları çevreye uygun olarak anlatır.

Romanları; Nemide- Bir Ölünün Defteri- Ferdi ve Şürekası- Mai ve Siyah- Aşk-ı Memnu-Kırık Hayatlar.
Hikayeleri; Bir İzdivaçın Tarih-i Muaşakası- Bır Muhturanın Son Yaprakları- Bir Yazın Tarihi-
Bir Şi'r-i Hayal- Onu Beklerken- İzmir Hikayesi- Kar Yağarken ve diğerleri..
Hatıraları; Kırk Yıl- Bir Acı Hikaye- Saray ve Ötesi..

Aşk- Memnu (1900);

Karısı bir süre önce ölmüş, kırk beş yaşında varlıklı ve kibar bir adam olan Adnan bey, konağında kızı Nihal ve oğlu Bülent'le yaşamaktadır. Bir gün İstanbul'un o zamanki gözde gezinti yerlerinden Göksu'da Firdevs Hanım adında, eğlence düşkünü bir dulla tanışır.

İki aile arasında bir yakınlık kurulur. Firdevs Hanım, Adnan Bey'in kendisiyle evleneceğini ummaktadır. Ama Adnan Bey, onun kızı Bihter'le evlenir. Bihter, Adnan Bey'den çok gençtir. Nerdeyse Adnan Bey'in kızı Nihal'in yaşındadır.
Firdevs Hanım da bu evliliğe, Adnan Bey'in zenginliğini düşünerek razı olmuştur. Konağa gelin gelen Bihter, zamanla hatasını anlar. Kocası yaşlıdır. Bihter, kocasının yeğeni macera düşkünü Behlül'e gönlünü kaptırır. Bihter'e uzun zaman kur yapmış ve sonunda muradına ermiş olan Behlül bu ''Yasak Aşk'' tan çabuk bıkar. Onun gözü Bihter'in üvey kızı Nihal'dedir.

Behlül Nihal'le nişanlanır. Bu evlilik gerçekleşmek üzeredir ki, ''Yasak Aşk'' açığa çıkar. Bihter intihar eder, Behlül kaçar. Şimdi yanlış bir evlilik yapmış olan Adnan Bey'le mutsuz kızı gene eski yanlızlıklarına dönmüşlerdir..

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..