Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '10

 
Kategori
Sinema
 

Aşk İyileştirir İnsanı (Crazy Heart Filmi)

Aşk İyileştirir İnsanı (Crazy Heart Filmi)
 

Crazy Heart Afişi


Filmin orijinal adı: Crazy Heart. Çılgın Kalp yani.

Filmin ilk karelerindeki aktörü 1976’da gösterilen TV dizisi Zengin ve Fakir’deki Nick Nolte sandım önce. (Nasıl unutulur o dizideki Tommy Jordache karakteri yahu!) Filmin afişine bakınca Jeff Bridges olduğunu gördüm başroldeki aktörün. Hem aktör, hem yapımcı, hem besteci gerçekte Jeff Bridges. Adı geçen filmle “2010 En İyi Erkek Oyuncu Oscarı”nı da aldı Jeff Bridges.

Filmin konusu kısaca şöyle: Bad Blake bir “Country” şarkıcısıdır. (Country tarzı, 1920'lerde ABD'nin güney eyaletlerindeki yoksul ve beyaz köylüler arasında ortaya çıkmış bir müzik türü.) Bir zamanlar yaptığı besteler ve sahne performansıyla sanatının zirvesinde iken özel hayatında yaşadığı (4 evlilik yapmıştır, şimdi 21 yaşında olan tek oğlunu 4 yaşından beri görememektedir.) çalkantılardan dolayı bir türlü dikiş tutturamamaktadır. Dünyasının bu alt üst oluşunun dışında yeni besteler de üretememekte, eski besteleriyle “idare” etmektedir. “Country tarzına dair bildiklerini öğreterek yetiştirip müzik dünyasına kazandırdığı Tommy yıldız olmuştur. Onun altında bile sahneye çıkmaya razı olur. Sonunda alkolün pençesine düşer. Bir süngerdir adeta. O eskinin koca şarkıcısı artık bowling salonlarının ve küçük kulüplerin sahnelerinde şarkı söylemektedir. Bir elinde gitar ve (aralarda) diğer elinde içki şişesi. Hatta bir keresinde öylesine perişandır ki sahnede, sahneyi terk edip gider kusar.

Günleri otel odası, küçük sahneler ve alkol şişeleri arasında geçerken kendisiyle röportaj için gelen Jean’le dünyası değişir günbegün. (Blake’in ilk önemli cümlesi: “Sen gelene kadar buranın bir çöplük olduğunu hiç farkında değildim.”) Aşktır gelen ve iyileştirmektedir hem Bad Blake’i hem de Jean’i. (Jean da kaybedenler kulübündendir ve küçük yaştaki oğluyla yapayalnız bir hayat sürmektedir.) Bad Blake, Jean ve oğlu ile bir üçlü gibi olmuşlardır. Bad Blake bir bakıma oğul hasretini Jean’in oğlunda dindirmektedir. Saatlerce birlikte eğlenceli vakitler geçirmektedirler Bad Blake ve Jean’in oğlu. Bad Blake bu tavrıyla hem Jean’in hem de onun oğlunun kalbini fethetmektedir. Ta ki Bad Blake’in, Jean’in oğlu Buddy’i bir alışveriş merkezinde kaybetmesine kadar. Gerçi polis saatler sonra çocuğu bulur getirir ama Jean, tek bağı olan oğlunun Bad Blake’in umursamaz tavrı yüzünden kaybolduğunu düşünerek Bad Blake’i asla affetmez ve terk eder. Yeni kazandıklarını da kaybeden Bad, tekrar alkole dönmek yerine Anonim Alkolikler Kuruluşu’na başvurarak tedavi olur. Yepyeni bir insan olmuştur olmasına ama Jean çoktan başka bir hayatın içindedir. Final mükemmeldir: Bad Blake, Jean’in evinde bestelediği şarkıyı seslendirir. Jean da ondan yeni bir röportaj ister. Hala birbirini seven iki insanın yol ayrımıdır bu bir bakıma. Ama Bad, için bu yol ayrımında bile kırılmaz. Az ya da öz yeniden “aşk”ı tanımıştır.

Film aslında bir biyografiden yola çıkmış. (Eser sahibi:Thomas Cobb) 2007 yılında ölen “Country” şarkıcısı Hank Thompson’ın hayatı. “Crayz Heart bir müzikal olduğu kadar romantik kareler de ihtiva ediyor. Elbette bunlarla at başı giden dramatik sahneleri de ( Bad Blake’in yıllardır görmediği oğluyla telefonda konuşması, Jean’in Bad’i terk etmesi…) sayabilirim. Beni filmin en etkileyen kareleri Bad Blake’in ( Jeff Bridges) en tabii haliyle bir alkoliği başarıyla canlandırması ve yıllardır yalnızlık labirentinde hayat sürerken Jean’de aşkı, Jean’in oğlu Buddy’de sevgiyi bulması. Sonrasında kendi hatasından dolayı Jean tarafından affedilmese de, hayatından çıkarılsa da Bad Blake; Jean ve Buddy sayesinde genelde sevgiyi, özelde aşkı yeniden keşfederek yepyeni bir insan olmuştur. Özel belki yine kaybetmiştir kaybetmesine ama Jean’in aşkı onu yine eser üretmeye, besteler yapmaya başlamış, yeni bir dünyaya doğmuştur. Aşkın ve sevginin gücü bu olsa gerek.

Marazi değilse her zaman acı vermiyor aşk ve sevgi. Bazen de yeniliyor insanı. Darmadağın, karmakarışık sürdürülen bir hayat, sihirli bir el değmiş gibi değişebiliyor. “Sevince bir başka oluyor insan.

” Son söz: Aşk ve sevgi iyileştirir insanı…

 
Toplam blog
: 300
: 1022
Kayıt tarihi
: 13.06.10
 
 

Tarih, edebiyat, şiir, dil ..