Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '06

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Aşk oyunu 3-5-2 sisteminde oynanır -Orta Saha-

Aşk oyunu  3-5-2  sisteminde oynanır -Orta Saha-
 

Beraberce koyulan bir hedefe ulaşıldığında, bu sonucun keyfinin birlikte çıkarılması, adeta çiftlere, bir sosyal orgazm yaşatır.

Dedik ya; oyunu evirip-çeviren, yönlendiren, adeta bir orkestra şefi gibi harmonik yapı ve bütünlüğü yöneten orta saha kurgusudur. Orta sahanız işini yapmazsa ne sağlıklı hücum yapabilip neticeye varabilirsiniz, ne de güvenli savunma yapıp ayakta kalabilirsiniz.

Aşk oyun düzeninin, ilk orta saha oyuncusu "tebessüm"dür. Mütebessim bir yüz ifadesinin açamayacağı gönül kapısı yok denecek kadar azdır. Sevdiklerinizden, gülücüklerinizi lütfen eksik etmeyiniz. Ve bunu bir yaşam biçimi haline getiriniz. Gülen insan güzeldir. Gülümseyen insan sevmeye ve sevilmeye, yaraşır ve yakışır insandır. Sevgilerinizin, bu çok küçük ama bir o kadar büyük ve önemli, hayat ve konfor kaynağını kendinizden ve çevrenizden eksik etmeyiniz. İnanın, bunu kendi mutluluğunuz için yapacaksınız.

İlişkilerimizin temel yapı taşı olan bir diğer orta saha oyuncusu ise "saygı"dır. Saygı, duyulan nesneye atfedilen değerin göstergesidir. "Efendim, ben o kişiyi sevmem ama saygı duyarım" tarzındaki sözleri çok sık duyarız. Ben de bu argümana şiddetle karşı çıkanlardanım. İçinde bir tek kırık da olsa sevgi barındırmayan bir ilişkide, saygı olmasının mümkün olamayacağına inanırım. Tamam, herkesi ruh gibi sevmek durumunda değiliz. Ancak nefret ettiğiniz ya da ufacık bir sevgi hissi bile beslemediğiniz bir kişiye ya da nesneye nasıl saygı duyabilirsiniz, bu konuda ciddi tereddütlerim var.

Saygı yoksunu ya da fakiri ilişkilerin yürümesi mümkün değildir dersem sanıyorum çok da yanlış konuşmamış olurum. Kişinin çevresine ve de özellikle sevdiğine duyduğu derin saygı, kendisine duyduğu saygı ve kendi kendisiyle barışıklığının çok dominant bir göstergesidir. Karşılıklı saygıdan nasiplenmeden hayat bulmaya çalışan, aşk ve sevgi ilşkileri; ana rahminde besinsiz kalan ceninler gibi ölü doğmaya mahkumdurlar.

Bir diğer orta saha elemanı "anlayış"tır. Eşinizi, sevgilinizi, arkadaşınızı kısaca sevdiğiniz kimseyi kendi kalıplarınıza uydurmaya çalışmayınız. O'nu, O olduğu için ve O'nu, O yapan özellikleri ile sevebiliyorsanız, sevin. Yok aksi bir durum söz konusu ise ne kendinize ne de karşınızdakine lütfen yazık etmeyiniz. Normal şartların dışında, olabilecek buhranlı dönemlerinde, hastalıklarda, dert ve tasa zengini zamanlarda normalin de üzerinde anlayış göstermemiz gerektiği gerçeğini hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayınız. Bir ilişkiyi yaşamak, zaten, başlı başına fedakarlık etme kabiliyetiniz ve sınırınızla ilintilidir. Fedakarlık yapabildiğiniz nispette mutlu olmayı hakedebiliyorsunuz demektir.

"Geçmişlerle barışık olmak", orta saha kurgusunun vazgeçilmez, bir diğer oyuncusudur. Beraber olduğunuz insanların, bir bataklık otu gibi kendiliğinden bir su kenarında yetişmediği gerçeğini bilmeniz gerekir. Tıpkı sizin olduğu gibi O'nun da bir geçmişi, mazisi vardır. Şayet bu geçmiş sizi rahatsız edebilecek bir mahiyette ise baştan, ne kendinizi ne de karşı tarafı yaralamamalısınız. Kabul ettiğiniz konular ya da içselleştirebildiğiniz yaşam dönemeçleriyle ilgili de ya ilk gün konuşunuz ya da sonsuz dek susunuz. Bu tip mevzuları, temcit pilavı gibi sık sık gündeme getirmeye kalkarsanız, iyi biliniz ki orta saha kurgunuz çökecek ve mağlubiyet duygusunun soğuk yüzü ile çok yakın zamanda tanışacaksınız demektir.

Orta saha beşlisinin son oyuncusu "gelecekte mutlak beraberlik"tir. Birbirleriyle kaynaşmış, yek vücut olmuş yapıların, ortak gelecek kaygıları olması eşyanın tabiatı gereğidir. İstikbale dair yapılan planlar, amaçlar, hedefler ve ülküler; sağlıklı ilişkilerin en önemli motor güçlerinden biridir. Beraberce koyulan bir hedefe ulaşıldığında, bu sonucun keyfinin birlikte çıkarılması, adeta çiftlere, bir sosyal orgazm yaşatır.

Görüldüğü üzere, orta saha hattı; geçmişi-bugünü-geleceği ile birlikte, beraber yaşamın ta kendisidir. Mücadele burada yapılır, hayat burada yaşanır gider. O nedenle her daim ihtiyaç duyulan bu oyuncularınıza sahip çıkmalı, sevdanızı, sonsuza dek yaşamak ve yaşatmak adına, bu kurguyu sağlam oluşturmanın yollarına bakmalısınız.

Bu serinin, bir sonraki, son yazısında; hücum hattının ofansif oyuncularını irdelemeye çalışacağız. Aşk müsabakalarınızın bol gollü ve zevkli geçmesi dileğiyle...

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..