Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Aşk üç kişiliktir (mi?)

Aşk üç kişiliktir (mi?)
 

Bir aşk kaç kişiliktir? Kaç kişi oluncabir aşk eder? Kaç kişi toplanıp kaçı eksiltilir? Çarpılan kaç kişi olur?

Bir şair "her aşk iki kişiliktir" diyor. İki kişilik olsa aşk mı olur?Mutlaka tek sayılı olmalıdır aşk olması için. Bir kişi dışarıda kalmalı , ya dadışarıdan girmeli. Her aşk üç kişiliktir bence. Seviyorsun birini. O da seniseviyordur mutlaka yoksa ilgi göstermez. Epeyce yol almışsın her şey tamamdiyorsun. Sen bir kişi, o da bir kişi. Bütünleşmek zamanı diyorsun, sarılmakzamanı iki kişi olsun diye bir kişi. O da ne bir de bakıyorsun ki olmuşsunuz üçkişi!.. Bu üçüncü kişi nereden çıktı , ne zaman geldi, nasıl geldi, niye geldibilinmez.

Benim bildiğim adet yerini bulsun, aşk doruğa çıksın diyedir. Bu kimse gelmezseaşk aşk olmaz, acı acı olmaz. Şimdi olduk mu üç kişi. Elbet bu üçüncü kişiyikarşındaki iyi tanır da senin haberin yoktur. Gizli öznedir o. Sen görünenöznesin yani. Sonunda özne yerini bulur, sen nesne olursun bir güzel, aşkcümlesi tamamlanır böylece. İki kişiyle başlayan aşk üç kişiyle varlığınakavuşur, sonra sen çıkarsın devreden.

Aşk seninle gelir. Geriye de yine iki kişi kalır ama aşk onlarda değil seninbaşında bir taçtır artık.

Atilla İlhan bu üçüncü kişiden ne çekti.
Cemal Süreya Düello'ya bile çıktı. Sevdiğin seni sevmez, çeker gider . Bu acıyakatlanırsın. Ancak, sevdiğin
uğruna düelloya hazırlanırken, ölmeyi bile göze almışken, "sevdiğininkarşı tarafı ziyaret etmesi" yıkar seni. Bu "bir nezaket ziyareti deolsa", "düello gerçekleşmemiş de olsa" , "dün en güvendiğinkişinin karşı tarafın şahidi olması" yıkar seni.

"Daha da acısı / kılıcın elinde/ alnında bir tutam güneş"kalakalırsın ortada. En acısı da bu usta. Üçüncü kişiyle ölümüne düelloya bilegirişmek üzereyken sevdiğinin karşı tarafın yanında yer alması ölümden de acıusta.

Ahhh usta ahhh! Bir aşkın aşk olması için bütün bunlar şart mıydı?

 
Toplam blog
: 264
: 1128
Kayıt tarihi
: 30.04.07
 
 

1956 Sarıkamış Kars doğumluyum. 6 şiir kitabım ve 2 deneme kitabım var. son kitaplarımı B..