Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '07

 
Kategori
Sinema
 

Aşk ve Gurur

Aşk ve Gurur
 

Jane Austin’nin en önemli eseri, benim genç kızlık zamanlarımın başucu kitabı.

Her gece yatmadan önce okurdum defalarca aynı satırları, kelimeleri…Teyzemin bana hediyesi idi kitap, üstelik bir de ilk baskı. Ne kıymetli değil mi?

Geçen yıl gösterime giren filmini de dün akşam izledim tv ekranlarında..

Orijinal adı Gurur ve Önyargı aslında ama Türkçeye Aşk ve Gurur olarak çevrilmiş.Olsun ziyanı yok bence.

18.yüzyıl sonları İngiltere .Bennet ailesi,taşrada yaşayan, kendi halinde insanlar.Beş tane kızları var.Abla Jane en güzelleri.Bir küçüğü Elizabeth güzel ama aynı zamanda zeki, esprili.Üstelik babasının en sevgili varlığı.Zıpırtık kardeşler Kitty ile Lydia .Onlar birer subay avcıları.Bir de varlığı ile yokluğu belli olmayan Mary var.

Anne Bayan Bennet bütün kızlarını iyi bir kısmetle evlendirmek derdinde.Onun için prestijli bir damat adayı yıllık kazancıyla doğru orantılı.Ama endişeleri de yok değil hani.Özellikle de Elizabeth konusunda. Zira Lizzy, Papaz Collins’i reddecek kadar özgür ruhlu.(Papaz Collins , erkek mirasçı olmadığından dolayı baba Bennnet’in varisi )

Komşu malikaneye Charles Bingley’in taşınması anne Bennet’i heyecanlandırır.Bu genç ve soylu delikanlı , Londra’daki çevresi ve maddi imkanları ile bir anda ailenin gözbebeği haline gelir

Charles Bingley için bir hoşgeldin gecesi düzenlenir.Gecede güzel Jane ,Bay Bingley’in kalbini çalar.Bay Bingley’in en yakın arkadaşı Bay Darcy Elizabeth’in ilgisini çekse de ukala ve kibirli hali ikisi arasında çekişmeye neden olacaktır.

Daha sonraki karşılaşmalarında Bay Darcy’nin yakın takibine maruz kalan Elizabeth, kasabaya gelen Teğmen Bay Wickham’ dan hoşlanır.Ve ondan Bay Darcy ‘nin kişiliği hakkında tatsız şeyler duyar.Bu da onu iyice kendinden uzak tutacaktır.

Bir gün Bay Bingley haber vermeden ani bir şekilde Londra’ya gider.Ablasının üzüntüsüne şahit olan Elizabeth, Bay Bingley ile ayrılmalarının nedenini Bay Darcy olarak görür.Nefreti ve kızgınlığı giderek artmıştır. Öyle ki Bay Darcy’nin ona olan aşkını ve evlenme teklifini reddecek kadar..

Gelişen olaylar, özellikle de küçük kardeş Lydia’nın skandala karışması , Elizabeth’in,Bay Darcy’nin gerçek kişiliğini görmesine, hislerinin değişmesine neden olur.

Kısaca öyküsü bu.

Kitap uyarlamaları her zaman zordur.Okuyucunun hayali ile yapımcılarınki genelde örtüşmez. Bu yüzden de çoğunlukla kitap filmleri hep hüsranla biter.

Fakat bu sefer Aşk ve Gurur ‘da bana öyle olmadı.Kitaba sadık kalınmasını bir yana bıraktım kafamdaki Elizabeth’i gördüm ben Keira Knightley ile. Onun doğal oyunculuğu, güzel yüzü, sempatikliği, Elizabeth karakteri ile bütünleşmiş sanki.

Bay Darcy’i ise hep uzun, siyah saçlı ,renkli gözlü ve çok yakışıklı olarak hayal etmiştim okurken.Matthew MacFadyen gibi.

Mac Fadyen aşkı bakışlarıyla o kadar güzel anlatmış ki kocaman bir ahhh dedim , ahhhhh!!!

Sevdiğim sahnelerden bir tanesi de Elizabeth’in Bay Darcy’i sevdiğini söylerken ‘Elleriniz üşümüş’deyip,Darcy’nin ellerini öpmesi .Benim gibi romantizmle pek alakası olmayan birinin bile içini kıpırdatmaya yetti bu sahne .Kadın milleti böyle işte.

Bu arada abla ile kardeşlerin sırdaş olmaları, geceleri yatakta yapılan dedikodular, saçlara takılan kurdeleler,uçsuz bucaksız kırlarda yapılan yürüyüşler, seçkinler ve orta tabaka,balolar, ev toplantılarında genç kızların marifetlerini göstermeleri,gurur yüzünden itiraf edilemeyen aşklar ,o kadar hoş ki…

Film, önyargıların yanıltabileceğini, aşık olunduğunda gurur bizi durdursa bile yeri gelince bir çırpıda elimizin tersiyle itilebileceğini gösterirken,günümüzde bile iyi bir kısmet bulma telaşına sahip olduğumuzu da düşündürmüyor değil!

Ben bu filmi kimbilir daha kaç kez ilk defa izliyormuş gibi izlerim bilinmez, ama size denk gelirse bi yerlerde izleyin derim.

Itır Arayıcı

 
Toplam blog
: 50
: 2013
Kayıt tarihi
: 23.01.07
 
 

Eski reklamcı, hatta her daim reklamcı, geyik, kokoş, alışverişkolik, biraz uçuk, bir zati-muhteremi..