Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '10

 
Kategori
İlişkiler
 

Aşk ve seks ilişkisi

Aşk ve seks ilişkisi
 

Mordillo - Arjantin


Cinsellik salt bedensel değil. Hem bedenselliğe hem de duygusallığa ya da tinselliğe ait. Aşk da aynı şekilde.

Aşk, nasıl hem bedensel hem duygusaldır? 

Aşkın bedensel yanı: Karşı cinse yönelik aşkımızın ve sevgimizin altında doğal durumumuz var. Her kadın ya da erkek, bir erkeği ya da kadını arzulamak zorunda.

Aşkın duygusal yanı: Bedensel arzunun ötesinde, tinsel ve kültürel olarak, belli tarzdaki kişilerle iletişime geçme, paylaşabilme, anlaşabilme durumudur. Seksüel arzunun dışında pek çok arzu vardır. Onların tatminini sağlanması durumu, bir ilişkinin duygusallığını oluşturur. 

Seks, nasıl hem bedensel hem duygusaldır? 

Seksin duygusal yanı: Seks nihayetinde bedensel bir eylemden ibaret görülebilir. Ancak seks salt cismani bir boyuttan ibaret olsaydı, herkes, seks yapmadan seksüel arzuları yaşayabilirdi. Seksin de bir anlam boyutu vardır. Tahrik olmanın, belli bir kişiyi, belli bir tarzda arzulamanın altında yatan manadır, o kişiyle birlikte oluşan kavramsal dünyadır.

O halde, ne duygusallık sekssiz, ne seks aşksız olur. Her ikisi de ancak bütünlüklü olarak yaşandığında kendini gerçekleştirmiş olur.

Neden insanlar bu kavramları birbirinden kopuk algılar ve seks ile duygusallığı birbirinden ayırır ve hep seks karşısında önceliği duyguya verir?

Cinselliğin Toplumsallığı

Bu konuda karışıklık yaratan şey cinselliğin toplumsallığıdır. Seks, cinsellik ve kadın erkek ilişkileri bir toplumsallık içinde olup biter. Dolayısıyla, toplumun normlarına, değerlerine, geleneklerine, eğilimlerine, eş deyişle önyargılarına dayalıdır. Kadın erkek ilişkileri toplum yararına ehlileştirilmedikleri sürece, ki bu işlem için berkitilmiş yer, kutsal diye de yaldızlanmış olan evlilik kurumudur.

Böyle olunca, sapla saman karışıyor. "Bir ilişkide seks mi daha önemli, aşk mı daha önemli?" diye sanki bunlar birbirinden ayrıymış gibi hayali sorular soruluyor.

Oysa, eğer seks, aşktan sonraya bırakılmışsa, -sekse az önem verilmiş olduğu için- o ilişkiyi çöpe atın.  Eğer aşk seksten sonraya bırakılmışsa, -sekse fazla önem verilmiş olduğu için, bu ilişkiyi de çöpe atın. İkisi de defoludur. 

Tek gecelik ya da eşcinsel seks

Tek gecelik ilişkiler ya da hemcinsel ilişkilere gelince bunlar daha çok deneysel ve kültürel kökenli cinsel ilişkilerdir. Konunun aslını bağlamayacağını belirtelim. Bir insan tek gecelik ilişki yaşayabilir ve bundan diğer hiçbir ilişki şeklinden almadığı zevki alabilir, -çünkü aslında her ilişkinin ve kişinin tadı başkadır- bu tür bir ilişkiyi haz vermez ve bütünlüklü olmaz diye reddedilemez. 

Sağlık sorunu nedeniyle/sonucuyla eşcinsel diye yaftalanmışlar dışında, eşcinsel ilişki yaşayanlar da, bu ilişkilerinden zevk ve doyum elde edebilirler, bunlar da kültürel kökenli ilişki çeşididir ve problemle ilgisi yoktur. 

Son

Bütün yukardaki açıklamalar kategorik açıklamalardır. Hiçbir tekil duruma uymaz, uyamaz. Hiçbir tekil durum da bu türden açıklamalara uymak zorunda değildir. Pratiği yaratan kavram değildir, kavramı yaratan pratiktir. Yani sözlüğe göre yaşamayalım, yaşadığımıza göre sözlüğü yazalım.

 

 

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..