Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sonsuzluk (Osman Özeker)

http://blog.milliyet.com.tr/yasev

22 Ekim '16

 
Kategori
Güncel
 

Askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na devri

Askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na devri
 

                      ASKERİ HASTANELERİN SAĞLIK BAKANLIĞINA DEVRİ
Fetö Terör örgütünün 15 Temmuzda alçakca giriştiği darbe sonrası ülkede Olagan Üstü Hal ilan edilmesiyle birlikte , Hükümete KHK çıkarma yetkisi meclis tarafından verilerek , bir çok konuda yeni kararlar alınmaya başlamıştır.
             KHK'ların bir çoğu askere ve Genel Kurmay başkanlığına yönelik kararlar içermektedir.Örneğin Kuvvet Komutanlarının MSB'na bağlanması,askeri liselerin, kara Harp Okulunun ve Astsubay sınıf hazırlama okullarının kapatılması bu kararalardan bir kaçıdır.
     Bir çok askeri okulun tarihi Osmanlıdan kalmasına, ordumuzun temel eğitim yuvaları olmasına rağmen kapatılmaları toplumumuzda büyük tepkilere neden olmuştur.
    Ordumuzla ilgili bir diğer önemli karar ise asker hastanelerinin Sağlık Bakanlığına devredilmesidir.
     669 Sayılı KHK ile başta uzmanlaşmış kadrolarıyla hizmet veren GATA ve diğer askeri hastaneler sağlık bakanlığına devredilerek dünyada örneği olmayan bir sisteme geçilmektedir,
 Başta NATO  ülkeleri olmak üzere askkeri hastanelerin olduğu ülkelerin çoğunluğunda bu hastaneler sağlık bakanlığına değil, MSB a bağlı olarak hizmet vermektedir.
Türkiye'nin içerde ve dışarda bir çok hain terör örgütleriyle çatıştığı bir ortamda hergün şehit ve onlarca yaralının geldiği şu günlerde savaş şartlarına göre yetiştirilen, özellikle yaralanma ve yanıklarda uzmanlaşmış askeri hekim ve yardımcı sağlık personelinin Sağlık Bakanlığına bağlanması, askeri hastanelerin halka da açılması ilerde tamiri mümkün olmayacak sıkıntılar  yaratacaktır.
     Örnekse çok yakın zamanda yaşanmıştır
      Fırat Kalkanı operasyonu sırasında İŞİD tarafından vurulan tankımızda üç askerimiz şehit düşmüş,aynı tankın içinde bulunan Uz.Çvş. Akif Güleç ise yanarak ve ağır yaralı olarak Gaziantep Devlet hastanesine kaldırılmış,ilk müdahale sonrası ise bu askerimizin geniş imkanlı yanık merkezi olan GATA'ya acil sevkedilmesi uygun görülmüştür.
 Hastane yetkilileri GATA ile acil nakil konusunda irtibata geçerler,ancak Türkiye'nin "yanık" konusunda en uzmanlaşmış merkezini barından ve bu olay esnasında Sağlık Bakanlığına bağlı olan ve "askeri hastane olma özelliğini yitiren" GATA'dan gelen cevap ise tek kelimeyle ürkütücüdür.
"Hastaya yerimiz yok, başka hastanelere bakın".
KHK öncesi asli görevi savaş alanında yaralanan askerlere hizmet etmek olan ve özellikle" yanık" konusunda uzman kadroları bulunan şimdilerin Sağlık Bakanlığı hastanesi yaralı mehmetciğimizi "yerim yok" gerekçesiyle geri çevirmektedir.
GATA'nın bu cevabı üzerine  Adana Numune Hst. sevedilen uzman Çavuşumuz maalesef burada yaşam mücadelesini kaybederek şehit olmuştur.
     Sağlık hizmetlerinin hastaneler dışında askeri birlikler içersinde yürütülmesinde de büyük sıkıntılar yaşanacaktır.
      Yaklaşık, 3-4 bin askeri barındıran birliklerde  özellikle güneydoğudaki birliklerimizde askeri tabiplerimiz ve asker sıhhıyecilerimiz görev yapmaktadır.
     Genel Kurmay Başkanlığına bağlı tabip ve yardımcı sağlık personeli hem askeri eğitim almakta, hemde savaş şartlarına göre , özellikle de yaralanmalara karşı tecrübe ve bilgi birikimine sahip olarak görev yapmakta, bu görevi ifa ederken de askerolduğunun bilincinde hareket etmektedir.
       Askeriyenin sağlık hizmetlerinin sağlık bakanlığına bağlanması özellikle kıta birliklerinde, sınırlarda sınır ötesi harekatlarda da sıkıntı yaratacağı ortadır.
YD. Subay olarak görev yapacak ast. Tabipler yeterli olamayacak, tecrübe ve bilgi birikiminden yoksun olarak görev yapacaklardır.
      FETÖ Darbe Girişimi en çok askerimizi ve askeri sistemleri bozmuş, özelliklede sağlık hizmetleri yeni uygulamalarla "çorbaya" dönmüştür.Şu anda dünyanın tüm ordularında sağlık hizmetleri MSB na bağlı olarak hizmet vermekte ; askeri doktor, askeri hastane, yardımcı sıhhıye sınıfları vardır hepsi asker kökenlidir.
       Dünyanın dördüncü büyük ordusuna sahip olmakla övündüğümüz bu peygamber ocağı ordumuzun sağlık hizmetlerinin sağlık bakanlığına bağlanması, hergün yaralı ve şehitlerimizin geldiği şu ortamda yeterli sağlık hizmeti verilememesi ilerde hem milletimize, hem de devletimize büyük acılar ve sıkıntılar yaşatacaktır.
 
OSMAN ÖZEKER 
 
Toplam blog
: 287
: 3107
Kayıt tarihi
: 11.07.08
 
 

1949 Konya Ereğli doğumlu olup, halen İzmir'de oturmaktayım. A.Ü. Eğitim Fakûltesi mezunuyum  Ata..