Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '13

 
Kategori
Güncel
 

Askerlik kısalınca...

Askerlik kısalınca...
 

Askerlik kısalınca…

Kısaldı kısalıyor derken, uzun dönem askerlik süresi 12 ay olacak şekilde yeniden düzenlendi. Uygulama muhtemelen Kasım ayında gerçekleşecek.(*)

Uygulamadan 70 bin yükümlü faydalanacak.

Askerliğini “Kısa Dönem” olarak yapan askerler için bir değişiklik yok. 6 ay diye bilinen kısa dönem askerliğin fiili süresi zaten 5,5 ay civarında. Bir de bir ay süreyle yapılan askerlik var. Yasaların öngördüğü kadar parayı verenler, eğer gerekli şartları taşıyorlarsa bir ay askerlik yapıyorlar. Adına dövizli askerlik de deniyor, bedelli askerlik de. Kısa dönem askerlik daha da kısalırsa, bedelli askerlikten umulan beklentiler  ortadan kalkar.

Kısa dönem askerlerin sayısı her geçen gün artıyor. Çünkü kısa dönem askerler ve askerliğini yedek subay olarak yapanlar,  üniversite mezunu olan gençlerimizdir. Üniversite sayısının ve öğrenci kontenjanlarının artmasına bağlı olarak sayısı artan üniversite mezunları, bu kapsamda askerlik yapıyor.

Askerlik süresindeki son kısalma ile ortaya şöyle bir sonucun çıkması kaçınılmaz:

Uzun dönem askerlik yapan erbaş ve erlerin toplam sayısı, tüm askerlik yapanların sayısıyla kıyaslandığında, sanıyorum 5/4 oranındadır.

Yüzlerce kışlada görev yapan askeri birliklerimizin büyük bir kısmının, kadro seviyelerinin altında personel sayısıyla görev yaptığını değerlendiriyorum. Askerlik süresinin kısalmasından kaynaklanacak personel azalması, bu seviyeyi daha da aşağıya çekeceğinden,  görevlerin daha etkin yapılması yeni düzenlemeleri de beraberinde getirmesi beklenebilir.

Buna göre;

- Yakın bir zamanda bazı garnizonlardaki kışlaların ya da birliklerin lağv edilmesi(kaldırılması, kapatılması)

- Profesyonel askerlik kapsamının genişletilmesi,

- Birlik sayısının azaltılmasına bağlı olarak, daha küçük bir ordunun görevde bulundurulması.

Daha küçük bir ordu?

Daha az KOMUTAN…

Ortadoğu malum.

Geçmişten günümüze tehditler azalmadı, aksine arttı. Tehditlerin hep siyasi yollarla çözülüp halledilebileceği mi düşünülüyor acaba?

Kapanması muhtemel kışla ve garnizonlarla ilgili bir de şu tür sonuçlar ortaya çıkabilir:

Malum, kışlalar bulundukları şehirlerde genelde gözde ve cazip semtlerde.

Yeni bir rant kapısı açılır mı ki?

Bu araziler kim bilir kimlerin portföyüne girecek, kimlerin AVM’si, gökdeleni ya da recidancesı olacak?

Ne dersiniz?

Ya o şehir ya da kasabanın halkı, esnafı?

Onlar, bölgelerindeki “askeriye”nin kalkacağını akıllarına bile getirmek istemezler…

Askeriye onların hayatıdır, ekmeğidir, geleceğidir çünkü.

Bunlar benim tahminim. Gerçekte neler olacağını zaman gösterecek. O halde bekleyelim, görelim…

Haaa az kalsın unutuyordum…

70 bin kardeşim, sizlere hayırlı olsun diyorum. Umarım sivil hayatınıza dönünce bir “iş”iniz vardır. Yok ise eğer, iş ve yaşam mücadelesi sizi bekliyor…

Sağlıklı ve mutlu kalın.

20.10.2013.  20.00

(*) 22 Ekim tarihi itibarıyla güncelleme yapma gereği duydum. Dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yapılan açıklamaya göre 12 ay askerlik süresi 1 Ocak 2014 tarihinden geçerli olacak.

Bu kapsamda şunu da ifade etmek istiyorum: Ekim ayı içinde erken terhisin tarihi ile ilgili olarak Hükumet cephesinden konuşmayan kalmadı gibi(Başbakan, Bozdağ, Arınç, Müezzinoğlu benim duyduklarım) Açıklamalar "Bayram Şekeri" gibiydi; "Bayramda evlerinde olacaklar", "Bayramdan sonraya kaldı", "Kasım ayı başında terhis olacaklar"

Erken terhis için kanun değişikliğine gerek yokmuş, Bakanlar Kurulu kararı yeterli oluyormuş. Ben bunu yeni öğrendim. Peki SAYIN bakanlarımız ve milletvekillerimiz bunu bilmiyorlar mı da gelişi güzel, ayaküstü açıklamalarla binlerce insanın kafasını karıştırıyorlar ve meşgul ediyorlar...?

 
Toplam blog
: 136
: 2817
Kayıt tarihi
: 20.03.11
 
 

Duyarlı olduğum konularda; düşündüklerimi, bildiklerimi ve birikimlerimi paylaşmak üzere burada b..