Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '16

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Aşkın anıtı Taç Mahal

Aşkın anıtı Taç Mahal
 

Taç Mahal denildiğinde hiç şüphesiz çoğumuz Hindistan’ın simge yapılarından biri olarak tanırız. Dünyada görselliği ve mimarisi ile göz kamaştıran bir yapıdır. Masallarda ve çizgi filmlerde bu yapının büyüleyen güzelliği kullanılır. Tarihi geçmişi ile coğrafyada yaşayan herkes kendinden bir parça bulur. 

Taç Mahal Türk Devletleri olan Gazne ve Timur Devleti sonrasında kurulan bugünkü Hindistan’ın alt yapısını oluşturan 1526-1858 yıllarında yaşayan, yine bir Türk Devleti olan Babür İmparatorluğu döneminde yapılmıştır. 1628-1658 yılları arasında hükümdarlık yapan Şah Cihan tarafından inşa edilmiştir. Biz onu 30 yıllık hükümranlık döneminde başarılı bir hükümdar olarak görmesekte inşa ettirdiği Taç Mahal ile tanıyoruz. Çünkü o Hindistan’ın Agra şehrinde yaptırdığı bir şaheser yapı ile kendini ve aşkını geleceğe taşımıştır.    

Şah Cihan eşi eski adı Ercümend Bânû Begüm olan Mümtaz Mahali çok sevmektedir. Mümtaz Mahal eşine her zaman destek vermekte, en zor zamanlarda bile onu yalnız bırakmamaktadır. 1631 yılında Dekkan Sultanlarının ayaklanmasını bastırmak için Burhanpur şehrine yönelik sefere gitmiştir. Ayaklanmaların arttığı ve ülkenin zor günler yaşadığı dönemde bu sefere hamile olmasına rağmen Mümtaz Mahal’de katılmıştır.  Ondördüncü çocuğuna hamile olan Mümtaz Mahal 1634 yılında zor bir doğum yapmış ve hayatını kaybetmiştir. Her zaman yanında olan ve büyük bir aşk ile sevdiği eşini kaybetmek Şah Cihan’ı çok üzmüştür. Sefer sonrasında eşinin cenazesini beraberinde Agra’ya getirmiştir.

Onu hiçbir zaman unutmamıştır. Ona duyduğu aşkı ölümsüz kılacak büyük bir anıt yapmaya karar vermiştir. Başta Osmanlı İmparatorluğundan olmak üzere çevre ülkelerden büyük mimarlar ve sanatçılar getirmiştir. Ülke içinde tanınmış ve mimarlar ve ustalarda bir ölümsüz eser yaratmak üzere çalışmalara başlanmıştır. İstanbul’dan, Bağdat’tan, Şiraz’dan, Semerkand’tan, Buhara’dan, Kandahar’dan gelen mimarlar ve ustalar 1632 yılında Babür İmparatorluğunun başkenti olan Agra şehrinin ortasından geçen Yamuna Nehri kıyısında anıt mezarın inşası başlamıştır. 20 binden fazla işçinin çalıştığı yapı çevresi ile birlikte tüm yapıları 1649 yılında bitirilmiştir.

 Taç Mahal İslâm türbe mimarisinin en önemli eserlerinden birisidir. Türbenin iki tarafında simetrik olarak cami ve konuk evi inşa edilmiştir. Anıt mezarın anıtsal giriş kapısından geniş bir alanın içinde yer alan yapılar çevre düzenlemesi ile 1652 yılında yapılar bütünü içinde yer alır. 1632'de inşasına başlanan eser, çevre düzenlemesi ve diğer yapılarla birlikte 1652'de tamamlanmıştır. Şah Cihan 1666 yılında çok sevdiği eşinin yanına gömülmüştür.  

Her yıl 3 milyon insanın ziyaret ettiği anıt mezar görselliği ile herkesi büyülemekte, büyük bir aşkın simgesi olan yapı günün her saatinde her mevsimde ziyaretçilerine görsel bir şölen sunmaktadır. 1983 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesine giren yapıyı gezen insanlar ölümsüz aşkın büyüsünü yaşamaktadırlar. Bırakın gezenleri Taç Mahal’de çekilen her fotoğraf karesi bile insanları etkilemeye yetmektedir. Ölümsüz aşkın anıtı olan bu yapı geçmişten günümüze büyük aşkın hikâyesini bize taşıdığı gibi ve aşkın ölümsüzlüğünü sonsuzluğa taşımaktadır.

Taç Mahal Agra şehrinde Yamuna nehri kıyısında aradan geçen 367 yıl sonra günümüzde dünyanın 7 harikasından biri olarak muhteşem güzelliği ile ayakta durmaktadır. Şah Cihan’ın ve Mümtaz Mahal’in bedenlerinin ve ruhlarının birleştiği bu ölümsüz eser aşkının anıtı olarak sevginin büyüklüğünü insanlığa anlatmaya devam etmektedir. Hintliler kadar Hindistan’ı ziyaret etmek isteyen herkesin gezmeyi planladığı yerlerin başında yer almaktadır. 

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..