Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Aşkın formülü

Aşkın formülü
 

Sevginin ve askin, ne anlama geldigini bilmek gerek. kelimelerin anlamindan ziyade, nasil yasanmasi gerektigine bakmak gerek. Oldurusesiye sevmek mumkunmu? turkulerimize gecen "ya benimsin ya topragin" sevilen bi sahsi nasil yok etmeyi dusunur insan? bu hangi olcude bir sevgi Ya Rab? Asktan su anlamlari cikarabiliriz;
Seni arzuluyorum
Cinsel arzu hissediyorum
Senden nefret ediyorum anlaminada gelebilir
Benim sevgime seninkinide istiyorum
Tutku karsisinda sana askimi sunuyorum
Bazi ozzeliklerine hayranim. v.s....

Ask bir sezgidir, insan ilimle ulasamadigi seylere bazen sezgiyle ulasir.
Kainat ask uzerine yaratilmistir. Son bir sene icerisinde askin insan hayatini ne kadar doldurdugunu askin ne kadar degisik sekillere girebildigini gordum.
Ask insana aci verir ama acidan kurtulmaz. Ask derin izler birakir insanin kalbinde. Bazen oyle kapanmaz yaralar acar. Bitirsekte gizliden gizliye sevmeye devam ederiz. Nedense ayrilmisizdir sevgiliden ama hic bir sey degismemistir. Guzel olan seyler yok olmaz biseylerin yarim kalmamasi emek ister ve biseyleri goze almak gerek. Ask colde yemyesil rengarenk guller acmis bir gul bahcesidir, o gul bahcesinde bahcivan olmak gerek. Her gul dalina ozenle emek harcamak gerek. Ne olur ki bazen diken elimize batsa. Gul bahcesinde tezek degil, gul aramak gerek.

Korkuyla umit arasinda varligini devam ettiren ask, eger umidiniz az ise onu yok etmeye calisin.
Alti milyar insan arasinda size tekmis gibi gelen enazindan onun kadar size uygun bin kisi vardir.
Ask gozunuzu kor etmesin. Sevmek istersen sevilmeye degeni sec. Sozunu dinleyeni gonlunun cektigini sev.
Ve sevgi uzun surmeli. Ask zamanla alisir. Sevilmeye degeni sev.
Bana oyle geliyor ki sevgide son nokta dostluktur. Atesli asklar bile, ufak engeller karsisinda tokezliyor.
Yarim kalan sevdalar, yasanmamistan cok yasanacak olanlar kalbimi sizlatiyor.
Dili yokki kalbimin, o nedenle susuyorum. Bu aksam biraz huzunluyum 30 ocak 2008.
Nekadar zormus insanin duygularini ifade etmesi. Sair imdadima yetisiyor;
Hani bir sevgilim vardi,
Yedi sekiz sene once.
Dun yolda rastladim,
Sevindi beni gorunce.
Sokakta ayak ustu,
Konustuk ordan burdan.
Evlenmis cocuklari olmus,
Bir kiz, bir oglan.
Seni sordu,
Hic degismemis dedim,
Bildigin gibi.
Anliyordu,
Mesutmus, kocasini seviyormus,
Kendilerininmis evleri.
Bir suclu gibi ezik,
Sana selam soyledi.
Kaybetme korkusuyla, nice yanlislar yapiyoruz. Insallah herseye ragmen yillar sonra bir suclu gibi bakmayiz gecmis zamanlarimiza. Dostlugunuzun zedelenmesine izin vermeyin, askin bile.
Asigin firtinali havasinda dostluk fidaninin yetismesi zordur. Insan oyle hatalar yaparki, boyle bir havada filizlenmemis dostluklar yok olur gider. Insanlarin hayvanlardan farki ruh guzzeligidir. Sevginin ogrenilmesi gerektigini dusunuyorum. Gercek sevmek icin insanin kendisini gelistirmesi gerekiyor.
Sanatin ogrenilmesi icin disiplinli ve sabirli olmasi gerekir, sevmek icinde disiplin, sabir, sebat ve yogunlasmak gerektigine inaniyorum.
Tutkulu ask, terkedilme korkusunu icinde barindirir ve duygusal olarak yogun bir durumu anlatir.
Tutkulu ask herzaman mutluluk getirmez, bazen korku ve takintilarida beraberinde getirir. Herbirine teker teker isim koymaktan yoruldugumuz bircok duygularimizin tumune birden ask adini koymamizdan kaynaklaniyor ayrilik.
Yalniziz ayni zamanda, baska insanlarla beraberiz. Yalniz yasamak isterken baskasina, kendimizi baglamak istiyoruz. Kendimizi sirlarimizin duvarlari icinde koruyor fakat, orada yalnizliktan bunalinca yine oteki ruhun kuyusuna atliyoruz.

Tutkulu askta fizyolojik olarak uyarilmislikla birlikte, bu uyarilmanin dogrudan masuktan kaynaklanmadiginin dusunulmesi gerekir. Dunyada hersey misli mislinedir, hemcinsler birbirleriyle uyum icinde yasarlar.
Ama neden ayni durum ruhlar icin soz konusu olmasin?
Ask ruhta olusan bir olaydir. Karnimizi doyurmak tamamen biyolojik hayati bir faliyetin icinde dahi ruhun payi varken, asklarimizi yalniz cinsel olaylara indirgemek, eksiklik ve bozuk bir dusunce bicimidir. Aski herhangi bir engele carpan arzu olarak dusunebiliriz. Arzuyu yipratan temaslar azaldikca ihtiras cogaliyor.
Asiklar birbirlerinin olumlu taraflarini ve kusurlarini gormez olunca her bir sevgili, digerinin gozunde ideal biri olarak gorunuyor. Bu tur asklarda, sevgilinin bedeninde ve ruhunda kusurlu olan hersey sevgilinin gozunde gorunmez oluyor.

Askin dogmasi icin sevgiliyi gormek, buyumesi icinde gormemek gerek. Sempati ve hayranlik askin ilk kivilcimlaridir. Bunlarla beraber arzunun dogmasi icin umide ihtiyacimiz vardir. Sonunda ask umitsizlige dusebilir, fakat basta umit etmeyen ask yoktur.
Askin dogmasi icin hoslanma, umit ve arzuya ihtiyac vardir, ama buyumesi icin yeterli degildir. Ask sevgiliden uzakta buyur. Aski sevgili beslemez ama sevgilinin hayali besler. Asik gerceklere temas ederek, beyninde canlandirdigi hayali ile sevgilisi arasindaki farklari gormeye baslayacaktir. Bu an askin olum devresidir.
Birbirini seven iki kisi arasinda uyusma yada benzesme yoksa gecinemezler. Benzerlikler nekadar fazla olursa anlasma okadar buyuk olur, sevgi okadar yucelir.
Sevgilinizin sizi sevdigini anliyorsaniz sizde onun huylarina benzemelisiniz. Hayranliklarin gozunde hayranlik duyulanin guzelligi kat kat artar. Her ayrilikta tum umit yitirilmez. Olmeyince insanlar ortadan kaybolmaz. Ruhun guzel olmasi, askin dis guzellige baglanmasina neden etkenidir. Sevgili kendisiyle uyusabilen nitelik gormez ise sevgi ileriye gecmez. sadece bedensel arzu olarak kalir.

Ask goz actirmayan bir derttir. Bu derdin ilaci acisiyla dogru orantilidir, Oyle hastaliktir ki, hasta zevk alir.
Oyle bir acidirki dert sahibi arzu eder. Bu derde kim duserse artik iyilesmek istemez aci ceken ise, bu acidan kurtulmayi istemez. Beraberllikler nekadar uzun olursa baglanmakta okadar saglam oluyor. Sevgide kimsenin ulasamadigi noktalara ulastim ama yinede daha fazlasini istiyorum. Askin suyu susuzlugumu arttirmaktan baska ise yaramadi, daha fazlasini istiyor.

Sevgilerimle,
MUSTAFA UCMAN

 
Toplam blog
: 92
: 2862
Kayıt tarihi
: 14.01.08
 
 

Hatay-Antakya’da 1963 yılında doğdu. İzmir İmam Hatip Lisesinden sonra 1981 yılında aile birleşim..