Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '11

 
Kategori
Kitap
 

Aşkın Şehidi

Aşkın Şehidi
 

Aşkın Şehidi - Ahmet Turgut


"Aşkın Şehidi", birçok kesimin tepkisini alma tehlikesi bulunan, yazılan her kelimesine dikkat edilmesi gereken, yazımı çok riskli bir dinsel-tarihsel olayın; Kerbela'nın, Hüseyin ve yoldaşlarının katligâhının anlatıldığı kitaptır. 

Kitabın yazarı Ahmet Turgut, bir röportajında; kitabın yazımının ve kontrolünün 1.5 yıl sürdüğünü belirtiyor. Ayrıca yazar aynı röportajında; olayla ilgili olarak Alevi, Şii, Sünni kaynakları okuduğunu, akademisyenlerle - hatta Alevi dedelerle görüştüğünü, Türkiye Caferilerinin kanaat önderleriyle ve Diyanet İşleri Başkanı ile bir araya geldiğinden bahsediyor. 

Kitabı okuduğumda, 1.5 yıllık sürecin böyle bir kitabı yazmak ve kontrol için çok çok az olduğunu düşündüm. Kitap o kadar dolu bilgilerle donatılmış ki, bu bilgileri biraraya getirmek, kontrol etmek, üstüne bir de bu kadar makamdan ve kişiden onay almak için çok daha fazla bir zamana ve çalışma süresine ihtiyaç olmalıydı. Sürenin kısa olmasından, yazarın daha öncesinde konu hakkında ciddi bir bilgi birikimi olduğu anlaşılıyor. Zaten geçen olaylarla Kuran-ı Kerim'den ayetlerin karşılaştırılması, ayetlerde asıl anlatılmak istenenlerin de ayrıca açıklanması, konuyla ilgili altyapısı olmayan kişinin işi olamaz. 

Kitabın varlığından, Kurtlar Vadisi - Pusu dizisinde, Polat Alemdar'ın okuduğunu gördüğünde haberim oldu. Aslında merak ettiğim konu, hangi eğilimin Kurtlar Vadisi dizisini gerçekleştirdiğiydi. 

Kitabın çok dikkatlice yazıldığı hemen belli oluyor çünkü her kelime özenle seçilmiş ve imla, kelime, baskı hataları göze çarpmıyor. 

Hüseyin ve yoldaşlarının katligahına giden süreç, Yezid'in Hüseyin'i kendisine biat etmeye davet etmesiyle başlıyor. Kitap, Hz.Hüseyin ve yoldaşlarının son 99 gününü konu ediyor.O kadar müthiş benzetmeler ve yakıştırmalar yapılmış ki, bunları yazarın mı yazdığı yoksa alıntı mı olduğundan emin olamadım: 

  • "Avcılar rahat bıraksaydı, kartallar kendi yuvalarında ölmeyi seçerdi"
  • "Aslan ava çıksa kan dökmekle, ava çıkmazsa miskinlikle suçlanacaktı"
  • "Dizginlenmeyen nefisler hesapsızca ister; maslahatçı akıllar bu isteğe makul görünen gerekçeler uydurur; uyuyan vicdanlar da güya bu zulmü aklar."

Yine bir röportajında yazar; "Kevser Suresi, Aşkın Şehidi’nin özetidir. Ya da daha doğru bir tanımla; Kuran üç cümleyle çoğu şey anlatırken biz 450 sayfalık romana ancak o sureden yansıyan bazı manaları aktarabildik", demiş. 

Özel bir kitap. Normal roman bekleyenlere sıkıcı gelebilir. Konuya ilgi duyanlara tavsiye ederim. 

Aşkın Şehidi, Ahmet Turgut, Callisto Kitap, 1.basım: Nisan 2011 

 
Toplam blog
: 70
: 2722
Kayıt tarihi
: 28.12.08
 
 

1992 yılından beri yurtdışında yaşıyorum. Moskova Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü mezunuyum. Mosk..