Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '07

 
Kategori
Sevgililer Günü
 

Aşkın sembolü kalp midir?

Aşkın sembolü kalp midir?
 

Sevgililer günü yaklaştıkça alışveriş merkezleri, mağazaların vitrinleri her bir yerlerini kırmızı kalplerle doldurdular sanki gözümüze sokarcasına.. Bana göre her olayımızda olduğu gibi, bu sevgililer günü de biraz abartıldığı için görsel bir kirlilik olarak yansıyor benim gözüme...

Peki hiç düşündünüz mü, aşkı, sevgiyi sembolize eden şekil (kalp) nasıl meydana gelmiş, Gerçekten aşkı mı sembolize ediyor. Kalbimizin o şekilde olmamasına rağmen neden aşkı , sevgiyi bu şekil sembolize ediyor..

İlk insanlar kalbin, duyguların ruhun merkezi olduğunu düşünürlermiş. Heyecanlandıklarında, karşı cinsten birine ilgi duyduklarında kalbin hızlı hızlı atması, direk kalbe alınan yaralarda ölümle sonuçlanmasında, inançlarında yanılmadıklarını görüyorlardı..

Eski Mısır'da kalbin hafıza, akıl ve idrak yeteneklerinin de merkezi olduğu sanılıyordu. Kalp ve duygular arasındaki bu ilişkiye olan inanç hala devam etmektedir..


Günümüzdeki şekliyle aşkı simgelediği düşünülen kalbin, kaynaklarda yapılan açıklamalarını okuduktan sonra, pek de aşkı simgeleyecek kadar masum olmadığını düşünebiliriz...

Kaynaklarda ki bilgilere göre aşkı sembolize eden kalp şeklinin çeşitli hikayeleri....

İskambil kağıtlarında 'kupa'nın da sembolü olan bu şekil, 1400'lü yıllardan beri kullanılmaktadır. İskambil kağıtlarında asil sınıfı ve kiliseyi temsil eden kupanın şekli kalbi ve aşkı değil kalkanı simgeler.

İnsan ilmiyle uğraşan antropolog Desmond Morris kalp sembolünün insan dişisinin kalçalarının şeklinden kaynaklandığını ve uzun bir süre seksüalite sembolü olarak bilindiğini iddia ediyor. Çok şaşırtıcı ve hiç de romantik olmayan bir teori ama bu konuda yapılan araştırmalardan elde edilen daha şaşırtıcı sonuçlar da var.

New Yorklu tasarımcı Laura Tolkow, Mısır hiyerogliflerini yani resimli yazılarını incelerken kuş ve piramit sembollerinin yanında baş aşağı duran kalp sembolleri de dikkatini çekiyor. Önceleri kalp sembolünün o zamanlarda bile aşkı temsil ettiğini sanıyor ama yazıların anlamlarını öğrenince tam anlamıyla şok oluyor, çünkü hiyerogliflerdeki bu ters kalbe benzeyen şekiller erkek testislerini sembolize ediyor.

Biyolog John Hertner'in açıklaması ise daha akla yatkın gibi. Ona göre eski çağlarda Katolik kilisesi, insan vücudu üzerinde bilimsel çalışma yapanların, insan vücudunu kesip biçmelerini hoş karşılamıyordu. İnsan kadavrası üzerinde çalışma imkanı bulunamadığından anatomik çalışmalar kurbağalar ve fareler üzerinde yapılıyordu.

Kurbağanın dolaşım sisteminin şeması bugün bile okullarda öğretilir. Bu şemada kalbe giren ve çıkan ana damarlar, kalbin üzerinde iki geniş yay oluştururlar. Bu yaylarla birlikte kurbağanın dolaşım şeması kalp sembolünün aynıdır. Hertner, o çağlarda bu damarların da kalbin bir parçası olarak düşünüldüğünü ve insan kalbinin kurbağanınkinden pek farklı olamayacağı sanıldığından, kurbağanın dolaşım sisteminin, kalp sembolü olarak benimsendiğini ileri sürüyor...

 
Toplam blog
: 529
: 3765
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

İstanbul'da doğmuşum... Dünyalar tatlısı bir kızım var... Herkesi kolay kolay sevemem... ..