Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Şubat '16

 
Kategori
İlişkiler
 

Aşkların Abideleri

Aşkların Abideleri
 

Nice şarkı sözünün, şiirin, yapıtın ilham kaynağıdır AŞK. Aşkın esere dökülerek şekil bulmuş halleri ile ilgili ilk aklıma gelen Mimar Sinan’ın Mihrimah Sultan’a duyduğu derin ve karşılıksız aşkı Mihrimah Sultan Cami'sini inşa ederek anlatmasıdır. Rivayete göre matematik dehası olan Mimar Sinan, Mihrimah için yaptığı iki külliyenin içinde yer alan camilere bir sır da gizlemiştir. Mihrimah Sultan’ın Güneş’le Ay anlamına gelen ismine ithaf edercesine yılın sadece birkaç gününde (Nisan ve Mayıs aylarında) bir caminin arka cephesinden güneş batarken diğerinden ay doğmaktadır. Bu aşkın hikayesini  Mürvet Sariyildiz tarafından yazılmış olan İki Cami Arasında Aşk kitabında okuyabilirsiniz. Ben keyifle okudum.
 
Bir başka dillere destan aşkın eseri de Hindistan’da bulunan Tac Mahal’dir. Tac Mahal’i yaptıran Şah Cihan Hindistan’da kurulmuş olan Babür İmparatorluğu’nu 1627 – 1658 yılları arasında yönetmiş hükümdarıdır. 7 eşinden !!! en sevdiği olan Mümtaz Mahal (Ercümend Banu Begüm) 14. çocuklarını !!! doğurduktan sonra kanama sebebiyle ölmüş ve Şah Cihan 2 yıl yas tuttuktan sonra devlet işlerinden iyice uzaklaşarak acısına teselliyi sanat ve mimaride aramış. Eşinin hatırası için Tac Mahal’i yaptırmaya karar vermiş.
 
Tac Mahal’in yapımında parlak, ince mavi damarları olan beyaz mermer kullanılmış. Aynı mermerden yapılan ve yerden yüksekliği 82 metre olan kubbe yer almakta. Kubbe üzerinde altınlı bir alem vardır. Türbenin beyaz mermerden 4 minaresi var. Anıtın dört yanına  Yasin suresinin tamamı yazılmış. Yapımına 1632’de başlanıp bütünüyle 20 yılda tamamlanmış. Yapımında binlerce işçinin çalıştığını düşünürsek nasıl bir incelik ve titiz bir çalışma olduğunu düşünün. Mümtaz Mahal ve Şah Cihan’ın sandukaları da üst katta, kubbenin altında . Sandukaların bulunduğu yerdeki kubbede insan ağzından çıkan her ses 7 kez yankılanacak şekilde bir akustiğe sahiptir. Ne kadar ilginç değil  mi? Tac Mahal’in yüz binlerce akik, sedef ve firuze gömülü olan duvarlarında ayrıca 42 zümrüt, 142 yakut, 625 pırlanta ve 50 adet çok iri inci var. Manevi değerinin yanında maddi değeri de paha biçilemeyecek kadar büyük bir yapıt. Bu eserin dünyanın 7 harikasından biri olması da bu sebeplerden olsa gerek.
 
Bu eseri henüz görme fırsatım olmadı ama gezilecek yerler listesinde üst sıralarda olmasa bile yer alıyor. Gördüğüm zamanki izlenimlerimi de detaylıca yazacağıma emin olabilirsiniz. Günümüzde çabuk tüketilen, bağlanmayı bağımlılıkla karıştırıp sıradanlaşan aşklara inat, anıtı dikilmese de, şarkısı, şiiri yazılmasa da yıllar geçtikçe sirke gibi tadı bozulan kötü şaraplar gibi değil, yıllandıkça mayalanıp tadı daha da güzelleşen şaraplar gibi aşklar yaşamanız/yaşamam :) dileğiyle…
 
Toplam blog
: 6
: 132
Kayıt tarihi
: 22.02.16
 
 

Ben Pınar Baş. Sosyal Mutluluk sayfasının annesiyim.  Adım ve soyadım çok akılda kalıyor. Yıllarc..