Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '07

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Aşksız kent: Bursa

Bir yosmanın yalancı tadı gibidir Bursa, bir yosmanın yaşanan aşksız zevklerini tadarsınız. Kocaman bir hayatı bütün hoyratlığı ile teslim almıştır yosma.

Yeşilin en güzeli, mavinin en güzeli bursada geçmiş zaman hayelleri gibi grilere teslim olmuştur. Dağı, denizi, ovası, tarihi vardır, ölümlere gebe.

Uludağ bir hazinedir tüm zamanlarda yeşiliyle, sularıyla, yaşanmışlığı ile. (kentte susuzluk çanları çalıyor şimdilerde) köknarlar, kestaneler, çamlarbinbir meyveli dalları ile nice çeşit ağaçlar çiçekler ve caylanları ile uludağ yaşam merkezleri ile bir cennet oysa. Şimdilerde betondan piçler sarmakta dört bir yanını, çirkin suratlarıyla, yakışmayan sulietleri ile.

Şimdilerde sevgiliyle doyumsuz bir manzarayı yasaktır seyretmek, jandarmanın hıyrat uyarısında. Sizi düşlerinizden alıkoyan ve sevgilinin adının fuhuşla kirletildiği ve güzelliklere hasret kalır sevgililer, bu güzelim doğa hasret kalır aşka. Hangi ormanın ağaçlarına kazılmamış harfler vardır bursadan başka. Kalpsiz kalan ağaçlar hüzünlü bakar size ve aşklara.

Denizi vardır sonsuz kirlilikte. Gölleri sonsuz güzel ve kirlenmiş. Ovası beton kiri. Rantların hoyrat irliliğinde yaşanan bir ölüm kenti adeta. Dünyanın en güzel kenti, intihar eden bir hayata yol almış gibi... nilüfer çayı yüz metreyi geçen genişliğinden eser kalmamış. Üzerinde parklar ve oyun sahaları yapılmış, bu kadar suyu nasıl kaybedebilir bir kent... nilüfer artık küçücük suyu olamayan nilüfersiz bir dere artık ölümün hoyrat ellerinde.

Tarihi vardır bursa şehrinin ta bin yıllara uzanan, bu tarihin doyumsuz eserleri vardır. Tarihi hanları, hamamları, kaplıcaları, camileri, türbeleri, tarihi evleri ve müzeleri görülmeye değer. Fakat hepsi hazin bir yolculuğa çıkmış gibi gözden ırak saklı köşelerde kalmışlardır.

Kente gelirken dağların yeşili ve göğün mavisi karşılar sizi. Sonra kentin soğuk gri yüzüne teslim olursunuz. Yeşilsiz ve mavisiz kent size gri bakar. Trafik çilesi ile birlikte.

Sonra en çok garajları vardır, bu kentin. Batı, doğu, kuzey, güney, santral... garaj diye sayılan onunu üzerinde garaj. hiçbir kentin bu kadar çok durak noktası olmamaıştır. Sizi bir rant kurban almıştır o nedenle toplu taşıma bir işkencedir. Bir semtten bir semte gidiş kaç raçlık işkencedir.

Sonra ovada (ülkemin en verimli ovalarından biri) hoyrat bacalar yükselir, onlarca sanayi bölgesi adı altında.varoşları ayrı bir sanayi bölgesi sanki, kent bir fabrika şehri gibi... bu sonsuz kirliliğin adı avrupa şehri bursa.

Düşler kurar bu kente dair insanlar, bu düşler yaşama dönüşemez çoğu zaman. Bol paralı ve bol yaralı bir yaşamdır geriye kalan aşksız saatlerin bedeli olarak.

Altıparmakta üniversiteli gençler mekan tutar çoğunlukla, sonsuz bir renk cümşüyle. Kitapçılar ve sinemaları, alışverişin en genç hali buradadır. Heykel kentin tüm renkleri taşır bağrında. Tarihi binaları ve müzesi ile. Burada kurulan bursa kent müzesi tüm eksikliklerine rağmen, çok hoş dizayn edilmiş, bilgilendirici, kentin tarine doğru sizi bir yolculuğa çıkarır. Tophane eşsiz bir seyir yeri, çay bahçeleri ile birlikte. Tophanede eski tarihi ve aşk dolu evleri bulursunuz. Kaç nesil burada aşkı tatmıştır diye düşünürüm o evleri gördükçe. Mahfel çok uzun zamanların mekanı yanmış tarihi binası ile. Yeşilde yeşil türbe, çekirge demek otel kaplıca demek. Çınar 600 yıllık bir hayatın tanığı, herbir dalı bir tarihe yazılı ve her yaprağı binlerce insan tanır. Mudanya br dönemin tarihi tanığı ve denizi ile sizi çeker. Gemlik orhan veliye şiir yazdırmıştır. “ gemliğe doğru denizi göreceksin, sakın şaşırma ” .

Botanik parkı, ve diğer nice parkları hafta sonu kaçış yerleridir hayvanat bahçesi ile birlikte. Kaçak sevgililerin kaçamak öpücüklerini saklayan parkları... en çok alışveriş merkezleri insan çeker bu şehirde. aşka inat parayla yaşama adetinden olsa gerektir. En eski ziraat okulundan biri bu kentte yaşar sessiz sedasız.

Yaşam bu kentte soluksuz yaşanır. Zamanları yoktur insanların, yaşam yorgunudurlar bu kentte. Yinede vazgeçilmezdir bursa. İnsanı bu kente bağlayan büyülü bir şeydir oysa tanımlanamayan. Yaşamsız ve aşksız bir kentin aşksız yaşamları olsada.

Seni terk ediyorum aşksız kent, aşkın kentine yolculuk yapacağım, parasızlığıma inat. Ben aşkı ve yaşamayı seçiyorum. Çünkü aşksız kentler görkemli mezarlıklar gibidir. Sende öylesin.

Görmeden dönmeyin:

Çınar, kent müzesi, arkeoloji müzesi, osmalı eserleri müzesi, oylat, derekızık, suuçtu şelalesi, tophane, uludağ, mudanya, tarihi çarşı, ulu camii, yeşil, cumalıkızık, külliyler,

Yemeden dönmeyin:

İskender, ingöl köfte, kestane şekeri. Kemalpaşa tatlısı.

 
Toplam blog
: 144
: 2687
Kayıt tarihi
: 01.07.06
 
 

Ziraat mühendisi ve iktisatçıyım. yatırım danışmanlığı ve kişisel gelişim konularında  Simurg Con..