Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '08

 
Kategori
Güncel
 

Aslanların hazin sonu mu?

Aslanların hazin sonu mu?
 

Tabiat boşluk tanımaz.


Aslanların hazin sonu mu?..

Gelecekten endişe duyan bir vatandaş, Nasrettin Hocaya sormuş:

- "Ne olacak bu memleketin hali?" diye.

Hoca düşünmüş, bir fıkra ile özetlemiş memleketin halini, kendince: "Hikaye bu ya" demiş. "Memleketin birinde, Üstü Açık Köy’de nesli tükenmeye yüz tutmuş birkaç aslan, bilge aslanın sözünden çıkmaz, her dediğini yaparlarmış. Sayesinde iyi örgütlenmişler. Aç, susuz kalmaz, rızıklarını paylaşır, Üstü Açık Köy’ün hayrına işler yapmak için çaba gösterirlermiş. Halkın yiyeceğini korur, çakallara fırsat vermezlermiş. Çakallar bu duruma çok bozulurmuş. Bırakın aslanlara dokunabilmeyi, çevrelerinden bile çöplenemezlermiş. Açlık hat safhaya gelince çakallar birlik oluşturup çözüm aramaya koyulmuşlar. Ne yapsalar nesli tükenmekte olan aslanlara güç yetirememişler. Güçlü, atletik yapılı aslanları gördükçe ağızlarının suyu değirmen taşı çevirirmiş ama o kadar… Sonunda tilkiden yardım dilemişler. Tilki de aslanlara çok kızgınmış zaten. Onların yüzünden istediği gibi at oynatamıyormuş. Örgütlü aslanlara güç yetirmek kimin haddine… Aslanlar da sürekli etraflarında dolaşan, ağızlarının suyu akan çakalların tacizlerinden rahatsızmışlar. Nesilleri azaldığından bir gün çakallara yem olmaktan çekinirlermiş hani… Sağ olsun Bilge aslanın aklı, uzun yeleli genç aslanın atılganlığıyla kuyruğu dik tutmayı başarabilmektelermiş.

Çakallar, tilkinin öğüdüne uyup tacizlerini artırmışlar. Nesli tükenmekte olan az sayıdaki aslanı iyice rahatsız eder olmuşlar. Ve bezgin aslanlara elçi göndermişler tilkinin yönlendirmesiyle. Elçi demiş ki aslanlara:

- Bizim aslında sizinle bir derdimiz yok. Şu uzun yeleli genç aslan var ya, o bizim arkadaşlarımıza fena bakıyor, kötü sözler söylüyor. Verin onu bize sizi rahatsız etmeyelim.

Hikaye bu ya… Bilge aslanın itirazlarına rağmen nesli tükenmeye yüz tutmuş, Üstü Açık Köyün aslanları, kurtulmak için çakalların tacizinden vermişler uzun yeleli cengaver genç aslanı. Çakallara ziyafet olmuş genç aslancık. Lezzetli genç etleri ancak birkaç gün idare etmiş çakalları. Yeni bir elçi göndermişler tilkinin öğüdü ile Üstü Açık Köyün aslanlarına. Bu kez:

- Şimdi de şu uzun yeleli kısa kuyruklu genç aslan bize küfür ediyor. Verin onu barışalım demişler.

Uzun tartışmalar sonucu ve bilge aslanın itirazlarına rağmen vermişler uzun yeleli kısa kuyruklu genç atılgan aslanı.

Bakmışlar ki bir gün Üstü Açık köy’ün nesli tükenmekte olan kahraman aslanları, vere vere birer birer cengaverlerini, hepten tükenmişler ve çakallara yem olmuşlar."

Nasrettin Hoca’nın bu kıssasına çok gülmüş İncili Çavuş. "Ben bu hikayede uzun kuyruklu atılgan aslanı sarı öküz diye bilirdim ama…" demiş. "Demek Üstü Açık Köy’de böyle olmuş."

Kimi fıkracılar da hikayeyi günümüze uyarlamaktalarmış.

Ne ilgisi varsa…..

 
Toplam blog
: 54
: 1444
Kayıt tarihi
: 07.03.08
 
 

Artvin Şavşat doğumlu, İstiklal Savaşı Gazisi oğluyum. Emekli subayım. Binicilik Engel Atlama mil..