Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '08

 
Kategori
Deniz Mahsulleri
 

Asma yaprağında sardalye

Asma yaprağında sardalye
 

SARDALYE BALIĞI


Evet... Bloglarım üzerinde bir analiz yaptım.
Tamam... İşlerimin yoğun olduğu dönemlerde yazamıyorum ve dolayısı ile "istikrarlı" değilim belki ama; yazdıklarım üzerinde yaptığım analizde; okurlar benim "oda hakkında" yazdıklarımı "sevmiyorlar". Bu bir... Profesyonel alanım olan, mimarlık üzerine yazdıklarımı da "sevmiyorlar" bu iki... Şarap ya da yemek reçetelerim üzerine ise "tartışma" bile geliştiriyoruz, bu da üç...

O zaman sonuç:
ben de alan "değiştireyim" ve bugünlerde yaşadığımız son sardalye günlerine göre, size bir sardalye reçetesi vereyim ve siz de bu ay içinde mutlaka yapın. Bu ay nispeten daha az yağlı olan sardalyeler ile, son bahçe (ya da balkon) keyfini yaşadığımız bu sonbahar günlerinde kolayca yapacağımız tarife geçelim...

Şu an çok taze olan sardalye, Ankara'da kilosu 5-6 YTL arası fiyatla satılıyor.

MALZEMELER:
Yiyebileceğiniz kadar sardalye (yani tabi abartmadan)
Tel ızagaranızın genişiliği ve tabi sardalye sayınız ile orantılı asma yaprağı (salamura da olabilir)
Karabiber, tuz, zeytintyağı

Limon Sosu için: 2-3 adet limon, 1/5 bağ maydanoz yaprağı ve 1 çay bardağı zeytinyağı.

YAPILIŞI:
1. Sardalyelerin başlarını koparıp, içlerini temizleyin ve hafifçe tuzlayarak, karın içlerine karabiber sürün.
2. Bir kevgirde yaklaşık 10-15 dakika, yıkama suyunun süzülmesini ve kararbiber kokusunun da balığa geçmesi için dinlendirin.
3. Mangalınızı yakın. (kömür mangalla elde ettiğiniz lezzeti, elektirikli mangalla ya da fırınla elde edemezsiniz)
4. Çift kanatlı tel ızgaranızın bir yüzeyini asma yaprakları ile kaplayın.
5. Yaprakların üzerini fırça ile zeytinyağını sürün.
6. Balıklarınızı tek sıra ve sık olarak yaprağın yağlanmış yüzeyine yerleştirin.
7. Balıkların üzerini tek sıra ve yine yağlanmış asma yaprağı ile kapatın ve ızgaranızı sıkıştırın.
8. Izgaranızı, mangal ateşinden 4-5 cm yukarıda ve her 5-6 dakikada bir çevirerek balıkları pişirmeye başlayın.
9. Yaklaşık 10-12 dakika sonra sardalyeler ızgaradan çıkmaya hazırdır.
10. Izgaranızı açın ve yanmış yaprakları alarak, genişçe bir tabağa ters yüz ederek balıkları bırakın. Diğer yüzeydeki yaprakları da alın.
11. Hazırladığınız limon sosunu balıkların üzerinde gezdirerek sıcak olarak servis yapın.

afiyet olsun.

(*) Bu tarifi balıkları tek tek yağlı yapraklara sararak ve rulo yaparak ardından ızgarada yapabilirsiniz. Ancak o zaman kimi tariflerde söylendiği gibi "un" koymayın. Un, balığın sıvısı ile katı bir yüzey oluşturduğu için sardalyeler "buğlama" tadında oluyor. Tabi bu tadı sevenler de şüphesiz vardır. Ama ortaya çıkan lezzet "asma yaprağında sardalye" lezzeti değildir.

MERAKLISI İÇİN:
1. SARDALYE NEDİR?
Sardalye hamsigillerden, 10-15 cm uzunluğunda, 50-60 gr ağırlığında, ateşbalığı da denilen, adının İtalyanca kökenli olduğu sanılan bir balıktır. Latince adı clupea pilchardus'dur. Ülkemizde güney Marmara ve kuzey Ege arasındaki bölgede büyük koloniler halinde yaşar. Sardalye, haziran-eylül ayları arasının balığıdır. Özellikle haziran-temmuz sardalyeleri yağlıdır ve tuzlama yapmak için de en iyi dönemleridir. Yüksek düzeyde A ve D vitamini içerir. Tuzlaması, buğlaması, çorbası ve mısır unu ile yapılan kızartması mükemmeldir.

2. ALAEDDİN SARDALYE KONSERVELERİ
Bir Çanakkale ziyaretimde, meşhur "Aynalı Çarşı'da" kahvemi içtikten sonra Gelibolu'ya gittiğimde, bende terddüt bile uyandırmadan hemen içeri adım attığım tek yerdi Alaeddin Konservelerinin Satış Bürosu. Bir satış mağazası değil tam anlamıyla bir "sardalye konserveciliği müzesi" idi. 1928'den bu yana kendilerine özgü yöntemlerle bu işi yapan işletmenin duvarındaki resimlerine bakmaktan, cam korunaklar içinde sergilenen ve 80 yıllık üretimlerindeki kullandıkları tüm konserve kutularını ve etiketlerini incelemekten alışverişi bile unuttum diyebilirim.

Umarım hala o eski "havası" korunuyordur o satış yerinin ve umarım hedefleri olan müzeyi de kurmuşlardır işletmecileri. Ben de gideceğim ve göreceğim diyenler için adres: Liman Caddesi No.4 Gelibolu/Çanakkale.
Tel: 286-566 10 16.

3. (yani bizim reçete ile alakası yok ama) John Steinbeck, SARDALYE SOKAĞI
Eğer hala okumadıysanız bu kitabı işte bir fırsat size. Kaliforniya'daki gündelik hayatın kenarına sıkışmış "ötekilerin" ilişkisini anlatan: "kumarbazlar", "serseriler", "fahişeler" ve tüm "düşkünlerin" kurduğu o muazzam "düzenin" romanı Sardalye Sokağı.
 
Toplam blog
: 49
: 8893
Kayıt tarihi
: 22.11.07
 
 

1964 İstanbul doğumlu, Ankara'da yaşayan İTÜ mezunu bir mimarım. 1991-1998 yılları arasında Mimarl..