Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '07

 
Kategori
Opera / Bale
 

Aspendos'ta Carmina Burana'yı kaçırmayın

Aspendos'ta Carmina Burana'yı kaçırmayın
 

Carmina Burana, Bale ve Minikler

Carl Orff(1893-1982)’un ölümsüz eseri Carmina Buarana’yı izlemeye AKM’ne gelenler işitsel ve görsel bir şölenle karşılaştılar sanıyorum. Bu muhteşem sahne kantatasını, baleyle birleştirip enfes koreografisiyle bize sunanlar, dünya prömiyeri(ilk gösterimi) diye duyurdular. Bu da ayrı bir kıvanç olsa gerek.

Antalya Devlet Opera ve Balesi tarafından hazırlanan bu dev şölende; müzik, korolar, solistler ve koreografi kadar ilgi çeken bir şey de minik koristlerin performanslarıydı.

İşlerini çok başarılı yapan büyükleri kadar, onlara nazire yapan bu minikler de adeta ışık saçtılar.

Sahne deneyimleri, kıyafetleri ve senkron(uyum)da çok iyi gözüktüler bu minikler. İzleyenler büyüklerin başarıları kadar koristleri de konuştu.

13.yy. dan kalma bir Benedikten manastırında bulunan el yazması şarkıları (*) ve onları bize Carl Orff’un bestesiyle sunan ANDOB üyeleri ile onlara katılan miniklere; bize sundukları bu müthiş temsil için teşekkürler.

2005-2006 sezonundaki dünyadaki ilk gösterimini izledikten sonra, Opera ve Bale Sevenleri Derneği Bülteni’ne yazmıştım bunları, bugün de sizlerle paylaşayım.
Neden:

Çünkü bugün aynı temsil Aspendos’ta sahneleniyor. Yine Antalya Devlet Opera ve Balesi, Robert North’un koreografisini yaptığı Carmina Burana’yı, Alexandru Samoila’nın orkestra şefliğinde seslendirecek.

Geçen yıldan bir farkı, ANDOB’un bu eseri bir baraj gölü faciasında kaybettikleri iki sanatçısı; Gülru Tokoğlu ve Ümran Özdoğan’dan yoksun sahneleyecek olmaları.

Koro şefi Alexei Vinogradski, Çocuk Korosu şefleri; Yasemin Aksu ve Mahir Seyrek.

Bu yapıtta rol alan sanatçıları da sıralamam gerekirse: Melih Mertel, Tolga Burçak, Evren İskender, Derya Tokgöz, Selin İnan, Esra Taner, Murat Özdemir, Boğaç Özbakır, Cenk Şahinalp...

Sanatseverlere, bu çok ilginç kantatanın nasıl baleye uyarlandığını ve (özellikle merak edenlere); temsili kaçırmamalarını öneririm.

(*)Evin İlyasoğlu, Zaman İçinde Müzik)

Fotoğraf: http://www.ntvmsnbc.com/news/373325.asp

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..