Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '08

 
Kategori
Gezi Rehberleri
 

Assos'ta inecek var!

Assos'ta inecek var!
 

Assos


Bu yaz ilk defa Assos’a gittik. Kervanı yolda düzmeyi tercih etmediğimiz için, gitmeden önce bulabildiğimiz kadar çok bilgi toplamaya çalıştık. Bu konuda kitap-çık vb. bulamadık. Bilgi kaynağımız arkadaşlarımız ve özellikle de internet oldu.

Assos hakkında bazı bilgiler doğal olarak birbirine benzese de hepsi çok faydalı oldu ve ben de Assos dönüşünde bu bilgi havuzuna katkıda bulunarak hem benim gibi bilgi arayan benzer durumdaki kişilere faydalı olmak hem de daha önce bu konuda bilgi ve deneyimlerini paylaşmış kişilere teşekkür etmiş olmak istedim.
Yola çıkmadan önce, birçok kere Assos yolunun zor olduğunu okumuştuk. Bu konuda benim fikrim: Haklılar. Bursa’dan kalacağımız Kadırga Koyu’na kadar kendi aracımızla gittik, Küçükkuyu’dan sonra Küçükkuyu Sahil Yolu üzerinden. Küçükkuyu Sahil Yolu, birkaç yerde yüksek ve virajlı denebilir. Çok zor sayılmaz ama dikkatli kullanmak lazım. Bu noktalar dışında yolun iki tarafı zeytin ağaçları, restoran-kamp ve büfelerle dolu.

Onun dışında Sonraki günlerde Assos ve Behramkale’ye giderken minibüsle gittik. Doğrusu iyi ki arabayla gitmeye kalkmamışız diye düşündüm. Cesaret gösterilerine gerek yok. Arabayla yola çıkmadan önce bir yolu görmekte fayda var. Bir kere yol oldukça dar, yanında koruma yok ve yüksek. Küçükkuyu Sahil Yolu üzerinden, sola Kadırga Koyu sapağına sapmadan dümdüz Behramkale’ye ilerledikten sonra da, Behramkale’den Assos’a inişte de. (Kadırga Koyu sapağından Behramkale Köyü arası 1 km. kadar.)

Minibüsle giderken şunu fark ettim. Yol neredeyse bir arabalık olduğu için, şoför ortadan gidiyor. Virajdan araç çıkınca, yavaşlayıp sağa kayıyor. Düzen böyle sanırım. Yol böyle olduğu için gelen de giden de yavaş, dikkatli. Fakat örneğin şöyle bir şey de oldu, virajdan bir araç çıktı hızlı, o araç yolun kayalı kısmındaydı, bizim şoför de ortadan gidiyordu hızlıca sağa kırmak zorunda kaldı.

Bu arada minibüs saatleri: Her saati 10 geçe Assos-Behramkale minibüsü geçiyor Kadırga Koyu’ndan. Behramkale’den de saatleri 20 geçe gibi kalkıyor Kadırga Koyu’na (devamında da Küçükkuyu’ya.) Normalde minibüsler Kapheros’a kadar gidiyormuş ama bazen Gıdışım’ın oradan döne de biliyor. Oralarda beklemekte fayda var. Zaten ikisi arası yürüyürek iki üç dakika. Yani yakın. Biz minibüsle Küçükkuyu’ya gitmedik ama sanırım Kadırga Koyu’ndan Küçükkuyu minibüs saatleri çeyrek geçelerde.

Kadırga Koyu
Biz Kapheros tatil köyünde kaldık. İnternetten araştırıp gitmiştik. Doğrusu çok da memnun kaldık. Tatil köyü koyun en ucunda. Bu açıdan eşsiz bir konumda. Hem kadırga koyunu hem Midilli Adası-Assos tarafını görüyor. Yani hem güneşin doğuşunu hem de batışını izlemek mümkün. Biz kaldığımız odadan hem açık havuzu, hem de denizi görebiliyorduk. Odamız üst kattaydı. Başta klimasız tercih etmiştik ama gidince hem tahmin ettiğimiz kadar soğuk olmadığını gördük (Şal götürmüştüm mesela.) Ayrıca Jolly Tour’dan ayırtırken klimasız odaların alt katta olduğunu bilmiyorduk. Birkaç sebep birleşince üst kata geçtik, çok da iyi oldu.
Odalar çok geniş. Şimdiye kadar gördüğümüz en geniş standart odalar. Yatakların arasında daracık geçiş yerleri yok, kocaman bir alan var ortada.
Otelde her yer yemyeşil. İğde ağaçları, şeftali ağaçları, ayva ağaçları, renk renk güller, palmiyeler…
Bu arada Kapheros Kahramanlar Burnu demekmiş.

Assos
Assos’a minibüsle gittik ama şunu da kendi aramızda konuştuk. Kadırga Koyu ile Assos oldukça yakın. Aslında kayalık olmasa, sahilden kumsal olsa, yol olsa yürüyerek bile gidilebilir ama yok. Şu aklımıza geldi, neden Kadırga Koyu ile Assos arasında motorlu, tekneli ulaşım yok? Üstelik karayolu oldukça zorken?
Assos oldukça küçük. İnsan küçüklüğüne şaşırıyor neredeyse. Yol diye sapıyorsunuz, bir butik otelin avlusu çıkıyor. Gelen minibüs yol olarak, otel ile yemek masalarının arasındaki daracık Arnavut kaldırımlı yoldan geçiyor mesela. Gece de görmek lazımdı herhalde, biz gündüz gittik.

Behramkale
Behramkale’yi Assos’tan daha eğlenceli bulduk. Alışveriş yapılacak, dolaşılacak daha çok yeri var. Behramkale’de minibüse binilecek orta meydandaki kahveden sakızlı kahve içtik. Kahveci çok sıcak kanlı, enerjik bir kimseydi. Kahveyi getirdiğinde "Dikkat edin, fincana değmeyin." dedi. Çünkü kahveyi fincanda yapıyorlarmış. Yani ateşe fincanı sürüyor. Böylece el yakıyor ama köpük tam oluyor. Neredeyse dibine kadar köpük.
Bir sürü restoran, kahve, pansiyon, otel var Behramkale’de. Büyükçe bir köy. Köyün girişinden, tepedeki Athena Tapınağı arasındaki neredeyse bütün köy yolları incik boncuk, aksesuar, zeytinyağları sabunlar örtüler satan tezgâhlar ile dolu. Fakat şu tuhaf geldi, genelde bütün tezgâhlarda neredeyse hep aynı şeyler satılıyor ve yöresel sayılmaz satılan şeyler. Globalleşme rüzgârı bir yandan olumlu şeyler taşırken, bir yandan da yöresel zenginlikleri yok ediyor görünen o ki. Zaten yolculuğumuzun en başından beri, Edretmit’te öğle yemeği yemek üzere durduğumuzdan beri bunun fark ettik. Her yerde Ege’de olduğumuz için, zeytinyağlı yemekler bulacağımızı sanıyorduk. Halbuki Edremit’te bile, İskender Kebap vardı girdiğimiz lokantada. Kadırga Koyu’nda da zeytinyağlı arayıp durduk, et de yemediğimiz için. Fakat hele bir yerde, isim vermek istemiyorum, zeytinyağlı var mı diye sorduk, cevap şu: “Zeytinyağlı derken neyi kastediyorsunuz?” Biz kala kalınca da devamı şu: “Kalamar var, sigara böreği?” Genelde her yerde avcı böreği var. Bilmiyorum ama sanmıyorum yöresel bir yemek olduğunu. Behramkale’de ise zeytinyağlılar oldukça boldu. Kabak Çiçeği dolması yedik oturduğumuz Kale Restoran’da.
Athena Tapınağı’na giriş ücreti ise, 5 YTL. Assos ve civarı hakkında bir kitapçık bulup aldık, Behramkale’de bir dükkânda. Bir kitapçık da Kadırga Koyu’nda bir büfede bulduk. Bir de Adatepe Özel Zeytinyağı Müzesi’nde bulup aldık.

Küçükkuyu
Adatepe Özel Zeytinyağı müzesine dönüşte uğradık. Müze girişi ücretsiz. Müzenin girişinde sağda küçük bir dükkan var. Çok ama çok sevimli, güzel, şık bir dükkân. İçinde çok güzel hediyelikler, ürünler var. Porselen şişelerde zeytinyağları, zeytin ezmeleri, önlükler, tepsiler, sabunlar, taş, ahşap ve keçe manyetik buzdolabı süsleri, kitaplar vb… Hepsi birbirinden güzeldi. Doğrusu manyetik buzdolabı süslerinin çoğunu almak isterdim. Birçoğunda aklım kaldı. Bence müzelerin çoğunda böyle alışveriş dükkânları olmalı. Müzeler ücretsiz olmalı, girişlerinde de anılık eşyalar satan dükkânlar… Tek tek yazmak gereksiz ama bir çok müzede böyle bir şey yok. Müzeye gelince, iki katlı. Her iki katında da bir sıcaklık, temizlik, hoşluk var. Ege’deyim dedirten bir hava var içeride. İyi ki bu müzeyi geziyoruz dedim gezerken.

Şimdi de çıkardığımız listeleri vermek istiyorum. Umarım işinize yarar. Hataları, eksikleri olması muhtemeldir. Bir kısmını yolculuktan önce, bir kısmını da yolda durarak oluşturduk. Mekan isimleri, adres bulmayı kolaylaştırması için sıralıdır.


BURSA-ASSOS YOL HARİTASI

Bursa
D200-İzmir Yolu
D200-Bursa Balıkesir Yolu
D200-Bursa Çanakkale Yolu
D573-Bursa Balıkesir Yolu
D565-Bursa Balıkesir Yolu
Susurluk (Bursa-Susurluk: 82 km.)
D565-Bursa Balıkesir Yolu
D565-Bandırma Yolu
Balıkesir (Susurluk-Balıkesir: 38 km.)
D230-Balıkesir Edremit Yolu
Havran (Balıkesir-Havran: 58 km.) (Gerçi Havran merkez’e girilmiyor.)
D550-İzmir Çanakkale Yolu
Edremit (Havran-Edremit: 15 km.)
D550-İzmir Çanakkale Yolu
Akçay (Edremit-Akçay: 8 km.)
Güre
Altınoluk
Küçükkuyu (Akçay-Küçükkuyu: 27 km.)


KÜÇÜKKUYU SAHİL YOLU ÜZERİNDEKİ MEKÂNLAR

Küçükkuyu'dan Küçükkuyu Sahil Yolu'na sapış (U dönüşü yaparak yolun karşı tarafına geçiyor ve sağdan Küçükkuyu Sahil Yolu'na giriyorsunuz.)

1. Carpe Diem Hotel (Turuncu Bambu Kulübeler)
2. Mustafa’nın Yeri (Çay Bahçesi)
3. Manici Kasrı-Manici Beach Club
4. Öngen Beach (Dışarıdan görünüş olarak çok güzel, çok şık)
5. Gülhan Motel
6. Nil Camping
7. İlayda Camping
8. Anfora Beach Club-Camping
9. Zeytin Bahçesi Restoran
10. Truva Camping
11. Rüya Cafe-Camping
12. Em-Pa Gayrımenkul
13. İmece Evi
Ahmetçe Köyü Müşavir Alanı Başlangıcı
14. Nuh Camping
15. Topçu Büfe
16. Yaprak Camp
- Köprü
17. Doğa Camp
18. Ege Camping
Yol Ayrımı: Ahmetçe Köyü Çıkışı-Dhara Zeytin? Fabrikası -
19. Köşk Sofrası Cafe-Plaj
20. Villa Del Mar Motel
21. Dodo Motel
22. Kumbağ Motel
23. Mercan Sitesi
- Kayalar Köyü Girişi
24. Kaynana’nın Yeri-Öven Büfe
25. Kayalar Altı – Hamdi Baba’nın Yeri-Gül Büfe (Büfe-Restoran)
26. Nadir’in yeri Restoran-Camping
27. Dedeoğlu Otel
28. Kaptanın Yeri Restoran-Kamping
29. Muzo Villaları
30. Rüya Motel
31. Kabile Motel
32. Maviş Butik Otel-Elif Erdoğan Hamburg Otel
33. Sazlı Sardunya Butik Otel
34. Aessdos (yoksa Aessos mu?) Restoran-Duck Pub
35. Kardeşler Restoran
36. Gamze Büfe
37. İrfan’ın Yeri Restoran
38. Menekşe Restoran
39. Deniz Yıldızı Restoran
40. Sarmaşık Restoran
41. Köy Emlak-Restoran
42. Boğazdibi Camping-Restoran
43. Naci’nin Yeri Restoran
44. Ay Işığı Restoran-Camping
45. Zeytin Çiçeği Restoran
46. Kanara Otel
47. Aydede Balıkevi
48. Dost Evi Restoran-Karavan Camping
49. Eden Garden (4 yıldızlı)
50. Tıkabasa Restoran
51. Lamponia Restoran- Karavan Camping
- Yol Ayrımı. Levhalar: Behramkale(Assos) 8 km- Kadırga Koyu 4 km.
52. Troas Motel (Karlos’un Yeri)
53. Terrace Motel-Restoran
54. Öktem Motel
55. Çakıl Sitesi (Kırmızı Çatılı Evler) (Aristo-Assos Naturel Motel girişi de buradanmış.)
56. Kadırga Evleri (Yeşil Evler)


…. Kadırga Koyu'na Giriş ...



KADIRGA KOYUNDAKİ MEKÂNLAR

Capheros (Koyun ucunda)
Cengiz Pansiyon-Kamping
Dolphin Kamping-Restoran
Huzur Motel-Pansiyon
Gıdışım Kamping-Restoran
Assos Kadırga Otel-Bayram’ın Yeri (kuruluş 1979)
Hafız’ın Yeri(birkaç gün üst üste ilan tahtasında Sucuk Partisi yazısını gördük.)
Mercan Motel-Restoran
Troy Otel(Buraya önden giriş yok. Sahil yolu burada bitiyor. Ön kumsal. Yol arkadan
dolaşıyor. Otelin renkleri güzel, yeşil beyaz pembe.)
Şen Büfe (Troy Otel’in karşısında)
Albena Otel
Yıldız Saray Otel
Dost Restoran (Öğle yemeği yediğimiz yer)
-Müstakil Ev
Beyaz Büfe
Şah-Mat Restoran-Camping (Sazlıklı bir yer. Sazlıkların uzaktan hoş bir görüntüsü var.)
Eden Beach Otel (Mavi ahşaplı taş bir ev. Hoş ama küçük. Köşede Eden Beach)
Assos Park Otel
Athena Camping-Restoran
Assoslu Yahya Usta-Meşhur Assos Dondurması
Athena Büfe
Tekel Bayii
Sahil Restoran-Cafe
Ali Usta’nın Yeri-Dondurması
Sahil Camping-Restoran
Derya&Deniz Camping-Restoran-Büfe
Truva Otobüs Durağı(Köşede)
Karşı köşede de bir lokanta var galiba ama adı sanı yok. Bahçede bir
motosiklet. İçinde kimse yok, bir genç dışında. Ev gibi bir yer. -
Gülpembe Kamp-Restoran (Güzel görünüyor. Maalesef zeytinyağlı menüleri yok.)
Assos Hunter Hotel (Güzel görünüyor. Maalesef zeytinyağlı menüleri yok.)
Adonis Beach Hotel
Müstakil Evler
Yeşil site (Kadırga Evleri)-
Tekirdağ Restoran-Büfe
Le&Moon Bar
- Müstakil Ev
Bronz Motel (‘le yol bitiyor. Motelin önünde taşlı ufak bir plaj var.)

... Kadırga Koyu'nun Sonu ...

 
Toplam blog
: 3
: 14692
Kayıt tarihi
: 30.07.06
 
 

Bursa doğumluyum. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunuyum. Şiir, öykü, den..