Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '08

 
Kategori
Ankara
 

AŞTİ dökülüyor

AŞTİ dökülüyor
 

Misafirimiz gelecekti, bu akşam Ankara’nın şehirlerarası otobüs terminali AŞTİ’de bekledik.

15 yıl önce yapılan otobüs terminali Ankara’ya yakışan otobüs terminaliydi. Bölünmemiş salonları, düzenli bindirme, indirme ve aktarma peronları, şirket yazıhaneleri ile çok kullanışlıydı. Çok büyük olmasına karşın labirent gibi yapılmamıştı.

Terminal, Karayalçın zamanında yapılmıştı, Gökçek belediye başkanı olunca istemeyerek açmıştı, nedense sevmemişti. Gökçek bu terminal için bir tek iş yaptı o da adını AŞTİ verdi, komik gerekçeler öne sürerek (1).

Terminalin indirme peronlarının olduğu katta gelen otobüslerin listesinin olduğu büyük bir ışıklı pano vardır. Yapıldığı zamanda yüksek teknoloji ürünü olarak düşünüyorduk,

İndirme peronlarının olduğu yere giriş yapan otobüslerin oradan bilgisayara girilir, otobüstekiler hangi perona gideceğini oradaki ışıklı panoda görür ve kaptanın canı isterse o perona gider. Bu konuda AŞTİ’de denetim olmasa gerek, çok da özenli davranmazlar.

Otobüs perona doğru giderken, indirme katının iç bölümündeki büyük panoda otobüsün firma adı, geldiği şehir, geliş zamanı ve duracağı peron görünür. Yolcu bekleyenler bu bilgiyi görür görmez o perona doğru yürümeye başlarsa otobüsle aynı anda ulaşır. Yazın güneşinde, kışın soğuğunda dışarıda kalmak zorunda olmadan yolcularını karşılarlar.

Bu akşam o panonun karşısında beklerken yeni otobüsler listeye eklenirken, alfabetik sıraya göre olduğu için kayan listeleri izliyorduk. Bu arada beklediğimiz otobüsün peronları terkettiğini uzaktan gördük, oraya doğru koştuk, ancak yolcuları bırakmış gidiyordu.. Misafirimiz bizi göremeyince gelemediğimizi düşünüp taksiye binip gitmiş. Bizde arkasından gittik, apartmanın girişinde buluştuk.

En son kayıt 17:59’da gelen bir otobüstü, panonun donmuş olduğunu farkettiğimizde 10 dakika geçmişti ve yolcumuzu kaçırmıştık.

AŞTİ’nin gelen otobüs panosu uzun zamandır bu hatayı yapıyor. Daha önce de donduğunu gördüğüm için yeni eklenenleri izleyerek çalışıp çalışmadığını kontrol ederim. Bugün de kontrol etmeme karşın beni yanılttı. AŞTİ’de bu panonun değiştirilip yeni teknolojilerin kullanıldığı büyük LCD panolar konulabilir. Hatta bu panolar reklam alınarak finanse edilebilir.

15 yıllık AŞTİ’nin iyi bir bakımdan geçirilmesi gerekir, çünkü AŞTİ dökülüyor.

(1) Ankara’dan İnebolu’ya (24-7-2008): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=121636

Ankara, 11 Kasım 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..