Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Borsa Mühendisi Serdar Şimşek

http://blog.milliyet.com.tr/borsamuhendisi

24 Nisan '19

 
Kategori
Teknoloji
 

Astronot Taksi Geliyor!

Değerli Milliyet Okuyucuları

Boeing markasını bilirsiniz. Genelde hava yolu şirketlerine uçak üreten  dünyanın en büyük markalarından birisi. Firma ulusal ve uluslararası uçuşlar için yeni ve teknolojik modeller geliştirmekle kalmıyor, şimdi de Dünya dışındaki yerleşim yerleri için yeni bir uçak gemisi tasarladı.

Boeing bu yeni uçak gemisine Starliner adını vermis ve Astronot Taksi olarak lansmanını yapmış durumda. Aslında daha önce bu projeyi hayata geçirmeye çalışmışlar, fakat uzaya gidiş için hayati önem taşıyan itici gazdaki bir sızıntı problem nedeniyle bunu gerçekleştirememişler. Ama yılmamışlar ve bu sene bu sorunu çözmüşler ve hazırlar. Uzay Taksisi de denilen bu araç için artık deneme uçuşuna hazır bir haldeler.

Belki biliyorsunuz, Dünya dışında kurulmuş olan bir Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) var. Buraya ulaşım için dünyada NASA’ dan 2 özel şirket lisans almış ve yetkili duruma gelmiş. Bunlardan birisi Boeing diğeri ise Spacex. Astronotların Dünya’dan bu Uzay İstasyonuna yani ingilizce kısaltması ISS olan bu yere rahatça gidip gelmeleri için üretilen CST-100 Starliner geliştirilmiş.Bu şekilde her astronot için uzaya bir roket atma maliyetinden kurtulmuş olacaklar.

Denemeler sırasında ISS de Starliner için hazırlanmış doğal olarak. Buraya yüksek çözünürlüklü kameralar, GPS sistemleri ile tam konuma inebilmesi için otopilot sistemleri de entegre edilmiş. Henüz Dünyadan ISS’ e bir uçuş gerçekleşmedi ama sanal ortamda ve belirli pilot alanlarda bu iniş ve kalkışlar başarı ile gerçekmiş bile. Özellikle Dünya’dan çıkarken oluşan yüksek sıcaklığa karşı yapılan testlerin başarılı olduğu ve gemi kalkanının başarı ile devreye girip, koruyabildiği belirtildi.

Boeing firması yetkililerinden Maribeth Davis, test uçuşu içibn hazır olduklarını ve bundan sonraki ilk astronotların bu gemi ile ISS’e gideceklerini açıkladı. Orbital Uçuş Testi adı verilen bu ilk uçuş, Amerika’nın Florida Eyaleti’ndeki Hava Kuvvetleri İstasyonu’ndan gerçekleşecek.

Kim bilir belki de yakın zamanda, bu tarz araçlarla her ülkeden Ay’a ya da ISS tarzı uzay üslerine turlar düzenlenecek. Belki filmlerde çokça gördüğümüz koloni ve yerleşim yerleri kurularak yeni bir yaşam düzeni oluşturulacak. Artık öyle bir dönemdeyiz ki, özellikle internetin de var olması ile teknoloji çok hızlı gelişiyor. Önemli olan teknolojik gelişmeleri insanlığın yararına kullanmak ve hayatı olabildiğince kolaylaştırmak üzerine olmalı.

Herkese teknoloji dolu günler dilerim

Serdar ŞİMŞEK

 

 
Toplam blog
: 98
: 237
Kayıt tarihi
: 18.08.10
 
 

Herkese selamlar, Ben Serdar Şimşek. İzmir Ödemiş doğumlu olup, Elektronik mühendisi, işletme Lisan..