Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '06

 
Kategori
Meslekler
 

Astsubay mı, Assubay mı?

Astsubay mı, Assubay mı?
 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin olmazsa olmaz unsurları Assubayların meslek adı Assubay mıdır? Yoksa Astsubay mıdır?
Şimdi bazılarınız ve meslekdaşlarım başka mesele kalmadı mı? Assubay olsa ne olur Astsubay olsa ne olur? dediklerini duyar gibiyim Ben yazılarımda assubay yazıyorum nedeni ise Türkçe dil uyumu ve imla kuralları malumunuz olduğu gibi Türkçede üç sessiz harf bir arada kullanılmaz bunun sonucu olarak astteğmen yerine asteğmen, üstteğmen yerine üsteğmen, astbaşkan yerine asbaşkan der ve yazılarda bu kurala uyarız; ama konu assubaylara gelince art niyet eseri olarak illaki ast hecesine vurgu yapılacak! Öyle ya, bizler ordunun ast elemanlarıyız bunu unutmamamız haddimizi bilmemiz gerekir...

Türk Dil Kurumuna baskı yapıldı ve 1980 öncesi imla kılavuzlarında yazan assubay kelimesi astsubay olarak değiştirildi yani Türkçe ses uyumu ve dil kuralları hiçe sayıldı emir demiri kesti. (çünkü TDK bize konuyu bilimsel olarak açıklamak yerine temaüller gereği bu şekilde yazılıyor yanıtını verdiler)

5802 sayılı yasa ile assubayların statüleri belirtilmiştir; yasanın tarifinde ve uygulamada subayın en yakın yardımcısı olarak tanımlanmıştır. Assubaylar statülerine saygılıdırlar, kıyafetleri ile de yüzlerce metreden belli olurlar, astsubay denmesi onları küçültmez, assubay denmesi de yüceltmez. Haksızlıklara, mağduriyetlere rağmen bu ülke için ettikleri yemine sadıktırlar. Döktükleri ter ve kanla onur duymuşlardır. Assubay yazmalarının tek nedeni uygulanmak istenen tahakküme karşı olmalarından kaynaklanmaktadır.

 
Toplam blog
: 45
: 10277
Kayıt tarihi
: 17.10.06
 
 

1948 Edremit doğumluyum.Kara Kuvvetleri personel okulu ve Dicle üniversitesi sosyal bilimler Sevk ve..