Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Aşure - aşura yapalım!

Aşure - aşura yapalım!
 

Kup bardaklarında Aşure asil bir hava ile masaya geliyor!


24 Kasım Öğretmenler günü, değerli öğretmenlerimizin önünde saygıyla eğiliyorum. Ama bu sene başka bir gün ile de birleşti. Aşure günü!

Bu gün sadece Müslüman aleminin değil, bütün dinlerin kutsal günüdür. Arapça Aşura, on anlamına gelmektedir. Böylece Muharrem ayının (Hicri takvimin ilk ayı) onuncu günü bütün dinlerde kutsallığı bilinen bir gündür. Allah, o gün on mucizeyi on peygamberine ihsan etmiştir. Kabe örtüsü bile eskiden Aşura günü değiştirilirdi.  

Allah, Hz. Musa’ya (a.s.) Âşura Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.

Hz.Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşura Gününde demirlemiştir.

Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur.

Hz. Âdem’in (a.s.) tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir.

Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır.

Hz. İsa (a-s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir.

Hz. Davud’un (a.s.) tevbesi o gün kabul edilmiştir.

Hz. İbrahim’in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.

Hz. Yakub’un (a.s.), oğlu Hz.Yusuf’un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.

Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.

Aşure gününde ibadet edip, oruç tutmak akla ilk gelenlerden biridir. Yahudiler, “Bugün Allah’ın Musa’yı düşmanlarından kurtardığı Firavun’u boğdurduğu gündür. Hz. Musa (a.s.) şükür olarak bugün oruç tutmuştur” dediler. Aleviler için de Aşure günü mateme son verilen gündür.

Aşuremizi bu günden hazırlamaya başladım. Sizlerle de paylaşayım istedim. Umarım beğenirsiniz. Yıllardır annemden öğrendiğim tarihleri mutfağıma taşıdım. Şimdi de annemin aşuresini sizlerle paylaşacağım. Umarım zamanında yayınlanır da siz de denersiniz.

MALZEMELER

 AŞURELİK BUĞDAY (AKŞAMDAN ISLATILMIŞ)
1/2 SU BARDAGI NOHUT (AKŞAMDAN ISLATILMIŞ)
1/2 SU BARDAGI KURUFASULYE (AKŞAMDAN ISLATILMIŞ)
1/2 SU BARDAGI KURU ÜZÜM

2 SU BARDAĞI SÜT
7-8 KURU İNCİR
10-15 KURU KAYISI
1 SU BARDAGI İRİ DÖVÜLMÜŞ FINDIK
4 SU BARDAGI ŞEKER
1 PORTAKAL KABUGU RENDESİ
1 SU BARDAĞI YERFISTIĞI
1 TATLI KAŞIĞI TARÇIN
GÜL SUYU VE NAR TANELERİ (ARZUYA GÖRE)
2 ORTA BOY ELMA (ARZUYA GÖRE)
1 ORTA BOY PORTAKAL
1 PORTAKAL KABUĞU

HAZIRLANIŞI

Buğdayı nohut ve fasulyeleri birkaç su yıkayıp suyunu süzelim. Aşurelik buğdayı kaynar su ile akşamdan ıslatalım. Ayrı kaplarda nohut ve kuru fasulyeyi de soğuk su ile akşamdan ıslatalım. Ertesi gün nohut ve fasulyelerin ıslatma sularını süzüp basınçlı bir (düdüklü) tencerede üzerlerini 2 parmak aşacak kadar soğuk su ilave ederek ayrı ayrı haşlayalım. Buğdayları basınçlı bir tencerede üzerini 4 parmak aşacak kadar sıcak su ile iyice yumuşayana dek haşlayalım. Buğdayın kara suyunu yıkayalım. Haşlanan buğday üzerine sütümüzü dökelim, nohut ve fasulyeleri bir tencereye alalım. Üzerlerine yetecek sıcak su ilave edelim. (Bakliyatlara piştikten sonra soğuk su ilave ederseniz çok zor pişer. Tecrübe ile sabittir.) İçine şekeri, tavla zarı iriliğinde doğranmış portakal kabuğunu ( portakal kabuklarını ayrı bir kapta haşladıktan sonra koyalım, yoksa acı bir tat bırakabilir), kayısı ve kuru üzümü ilave ederek ağır ateşte aşure özleşip kıvamlanana dek arada bir karıştırarak kaynatalım. (Bu arada suyu veya şekeri az gelirse azar azar sıcak su ve şeker ilave edelim. Bazen insan bir yemeği deneye yanıla öğrenir.) Elmayı ve portakalı soyup küçük küpler halinde doğrayarak küçük doğranmış incirleri ilave edelim. Aşureyi sürekli karıştırarak bir taşım daha kaynatıp ateşten alalım. İçine fıstıkları ilave ederek aşureyi kaselere boşaltalım. ( Ben kase olarak ayaklı kup bardağı tercih ediyorum, deneyin, görsel olarak da bir şenlik oluyor.) Ilıyıp üzeri peltelenince de üzerine fındık, tarçın, nar taneleri serpip süsleyelim. Eğer isterseniz çekilmiş fıstık süslemeyi şenlendirir. Arzuya göre gül suyu gezdirerek soğuk olarak servis yapalım. Afiyet Olsun!

Dibi tutmasın diye sürekli karıştırmak gerekiyor. İsterseniz benim yaptığım gibi çocuklarınız size Aşure yapımında yardım etsin. Oğullarım ve ben mutfağımıza sadece bereket değil, neşe ve kahkaha da çağırıp, yemeklerimizi tatlandırıyoruz. Denemenizi tavsiye ederim.

Hayatta bereketiniz hiç tükenmeden yaşamanız dileği ile….

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..