Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '16

 
Kategori
İnançlar
 

Aşure, Anadolu ve Türk'lük içinde...

Aşure, Anadolu ve Türk'lük içinde...
 

Aşure, Anadolu ve Türk'lük içinde...


Dünyanın hileli ve acımasız haline bir tepki ile gündemlenir, Aşure; çok somut bir dünya kardeşlik sevdasına resim sunar. Çekirdek bilgisi ALAŞIMDIR. Karşıtı AYRIŞIMDIR. (TANRI VE ŞEYTAN HALLERİ GİBİ!)

Bugünlerde yapılan Ayrışım politikasının bir Şeytan oyunu olduğu gibi.! Anadolu,alaşım "havanı" gibidir; alır bütün canları içine kalbinde saklar; din, dil, ırk, kimlik vb hiç önemsemeden aşure eder, besler.

Mazlum Milletlerin, İnsanların umudu pişer Anadolu ocaklarında; renk renk tat tat...

Hiç bir ayırımcılık bu topraklarda tutmaz. Esas Tanrı'nın kutsanmış toprağı Anadolu'dur. Korunur, Tanrı evlatlarının "Tehvid" tokmağı ile... Aşure hep BİR elden pişirilir, komşular koşup gelir ocağın başına buram buram kardeşlik tütsüler ocak başında...

Bu sevdayı bilmeyen ümmetler! bu kazanı devirmeye kalkarlar. Ortadoğu'da hangi yüreklikle neyi düzelte bildilerse?

Aşure Kazanının adı; Türk'tür. Ben Afşar'ım, etrafımda bir çok Türkmen obalardan arkadaşlarım var. Tatar, Çerkez, Gürcüler de var. Nasıl bu coğrafyaya Anadolu deniyorsa, Türklük de Anadolu gibi "Doludur" Yani, siz aşureye cevizli, nohutlu, narlı, buğdaylı, şekerli bir karışım tabağı demek yerine "Aşure" dersiniz anlaşılır. Türklük Milliyetçilik ve ayrı bir kimlik değil, aynı duygu, gelenek ve birlikteliğin ortak temsili kimliğidir. Okyanusta tüm ırmaklar adını yitirir okyanus olur .Şimdi kalkıyorlar okyanus içinde bir ırmak arıyorlar. Sapkınlık ve düşmanlığın başka bir tarifi olamaz. Nafile! Birbirinin kimyasına karışmış okyanusa tokat atmakla okyanusu korkutmaya çalışıyorlar!

İnsanlığın en zayıf tarafı olan kötülükler ve vicdansızlıklara karşı yine İnsanlığın kendi içinde aydınlanmış, arınmış ve irfan da arif olmuş değerlerin, canların birlikte el verdiği "bir olma" türküsüdür!

yaşam tarihinin tüm sathında ister nesnel dinler olsun, isterse öznel dinler ve içindeki olayların tek sorgusu, insanlığın vıcdan sorgusudur. Ne yazık ki, acıların ve  kotuluklerın daha da çoğaltılarak bugünlere gelmesindeki  en büyük katkı, insanlık sınavını verememiş olmamızdır! işte bu sınavı veren azınlıkların bir isyanıdır AŞURE!

Turk Aleviliginin islam ruhlu kanadinda,

Yaşanmış bır ortak acının, Yani Hz Muhammed´in torunu Hüseyin bin ali'nin ve yanındaki 72 kişinin birlikte hicri 61´de muharremin onuncu gününde [10 ekim 680] kerbela da yezidin ordusu tarafından katledilmiş olmasını içselleştirmek ve bu büyük acıyı insanlığa duyurmaktır, Aşure kazanının tütsüleriyle...

...ve hep birlikte ‘’ ACIYI AŞURE EYLEDİLER’’

 
Toplam blog
: 164
: 239
Kayıt tarihi
: 23.02.09
 
 

Kalenderce yaşarım. Okurum, gezerim, Çocukluğum şanslıydı; özgürlük en büyük mükafatım. Hiç bir kal..