Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '12

 
Kategori
Güncel
 

Aşüre günü neden resmi tatil olmasın?

Aşüre günü neden resmi tatil olmasın?
 

Dün çok ilginç bir haber vardı. Alevi temsilciler yeni anayasadan beklentilerini uzlaşma komisyonuna iletmişler. Talepleri şöyle;

- Din, dil ve ırk eksenli olarak ortaya çıkan nefret suçlarına karşı cezai yaptırımlar artmalı, kamu kurumları ve medya nefret suçlarına karşı projelerle donatılmalıdır.
 
- Diyanet İşleri Başkanlığı, anayasal bir kurum olmaktan çıkarılmalıdır.
 
- Zorunlu din dersi ve benzeri yaklaşımlar Anayasa'dan çıkarılmalı, ana dilde eğitim ve öğrenim hakkını güvence altına alarak, yerel yönetimlere de ana dilde hizmet sunma hakkı tanınmalıdır.
 
- Alevi kimliği yasal olarak tanınmalıdır.
 
- Cemevleri inanç merkezi olarak kabul edilmeli, buna uygun yasal düzenlemeler yapılmalı ve ibadet yeri kapsamına cemevi de alınmalıdır.
 
- Başta Hacı Bektaş Dergahı olamak üzere Alevilere ve Bektaşilere ait bütün dergahlar müze statüsünden çıkartılmalı, bu dergahlara ait bina, arazi gibi taşınmazları ilgili kişi ve kurumlara devredilmelidir. 1826 ve 1925'te yağmalanan, bir çok simgesel değerdeki eşya ve kitabı satılan dergahların bu ürünlerinin bulunup iadesinin yapılması için bir araştırma komisyonunun kurulması sağlanmalıdır.
 
- 667 Sayılı Tekke ve Zaviyeler Kanunu kaldırılmalı, bu alandaki yasal düzenlemeler, laiklik ekseninde, devletin bütün inançlara eşit mesafede duracağı ve hakem rolünü üstleneceği yaklaşımına uygun olarak yeniden yapılmalı, devlet bütün inanç merkezlerine eşit mesafede
durmalıdır.
 
- Alevi köylerine yapılan camiler kaldırılmalı, buralara atanan imamlar geri çağrılmalıdır.
 
- Aşure günü ve Arap Alevileri için özel öneme sahip Gadir Hum Bayramı resmi tatil ilan edilmelidir.
 
- Lozan Anlaşması'ndan bu yana kullanılan ve ayrımcılığa dönüşen 'azınlık' kavramı kaldırılarak, 'eşit yurttaşlık' hakkı temel yaklaşıma dönüştürülmelidir.
 
http://haber.gazetevatan.com/asure-gunu-tatil-olsun/434945/1/Gundem
 
Bu taleplerden bence artık bazılarının hayata geçmesi gerekiyor.
 
Örneğin nefret suçlarına karşı anayasada mutlaka güvenceler olmalı. Önemli olan Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı temelinde eşit haklara sahip olmak olmalıdır. Bunların dışında ayrımcılık yapan bütün uygulamaların, farklı olanlara baskı yapacak bütün söylemlerin artık ortadan kalkması gerekiyor. Adam Alevi olabilir, Hristiyan olabilir, Musevi olabilir, Rum olabilir, Süryani olabilir ama kendisini Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak tanımlıyorsa, ben Türküm diyorsa, Türkçe konuşuyorsa, T.C. kimlik kartı  taşıyorsa ona da herkes gibi eşit muamele yapmak, ayrımcı olmamak gerekir.
 
Zorunlu din dersi gibi bir uygulama da bence kalkmalıdır. Bu sadece seçmeli bir ders olmalıdır. Bugün Avrupa'da Türkler çocuklarına seçmeli Türkçe ve din dersleri verebiliyorlar. Aynı uygulamaların Türkiye'de de olması lazım. Okullarda seçmeli derslerin sayılarının kanımca çok artması lazım.

Çocuklar hayata hazırlanırken daha küçük yaşlardan itibaren iyi "seçim" yapmayı öğrenebilmelidirler.

Alevi kimliği bence de tanınmalı ve Diyanet İşlerinde bir başkanlık da onlara tahsis edilmelidir, hatta Hristiyan, Musevi gibi diğer dini cemaatler de Diyanet İşlerinde temsil edilmelidirler. Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kalkmasının ben doğru olmayacağını düşünüyorum.
 
Bu ülkede milyonlarca Alevi vatandaşı olduğu söyleniyor, bu insanlar inançlarını özgürce yaşamak istiyorlarsa bu insanların ibadet yerleri, hakları bence kendilerine verilmelidir.
 
Bir başka istekleri de Aşüre Gününün ve Arap Alevileri için özel öneme sahip Gadir Hum Bayramının resmi tatil ilan edilmesi. Bence bu da sağlanmalıdır.
 
Bugün bakıyoruz resmi tatillerimize 1 Ocak Yılbaşı (1 gün), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (1 Gün), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü (1 gün), 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı (1 gün), Ramazan Bayramı (3,5 gün), 30 Ağustos Zafer Bayramı (1 gün), Kurban Bayramı (4,5 gün), 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (1,5 gün) toplam 14,5 gün resmi tatil var. 365 günde 14,5 gün yüzde 3,97 yapıyor. Bence Aşüre Günü de, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü de resmi tatil yapılabilir. Olduğunda toplamda 16,5 gün tatil olmuş olacak. Bu da 365 günde 16,5 güne yani %4,5'a tekabül ediyor ki bence çok  normal.

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..