Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '08

 
Kategori
Güncel
Okunma Sayısı
837
 

Aşure tadında olabilmek

Aşure tadında olabilmek
 

Bugünlerde pek çok evde hoş bir telaş yaşanıyor; aşure pişirip, dağıtma telaşı. Bu yazıda aşurenin tarihçesinden ve tarifinden söz etmeyeceğim aslında. Söz etmek istediğim şey bambaşka. Elbette aşurenin pişirilmesi, dağıtılması, tam da bu noktada, paylaşmaktan alınan hazzı da asla gözardı etmiş değilim. Aksine, bu yazıyı yazma nedenimin temeli sayıyorum bütün bu özelliklerini.

Mutfakta güzel bir şeyler ortaya çıkarmanın yolu, kaliteli malzemeden geçer. Bulunabilecek en güzel malzeme ise, üretimini en iyi yapan yöreden gelir. Erzurum'dan iyi bir portakal, Edirne'den iyi bir muz almayı düşünmezsiniz asla. Canım ülkemin neredeyse her şehrinin kendine özgü bir ürünü mutlaka vardır. Amasya'nın misket elması, Gaziantep'in fıstığı gibi...

İnanıyorum ki, bugünlerde ya sizin evinizde aşure pişti, ya da komşularınız getirdi ve yediniz. Yerken ne düşündünüz peki? Tadının güzelliğini mi, yoksa paylaşımın hoşluğunu mu? Benim aklıma ise bambaşka bir şey geldi aşuremi pişirir ve yerken.

Öncelikle güzel bir buğday seçmiştim, sonrasında da, diğer malzemelerin en güzellerini. O anda düşündüm ki, malzemelerin herbiri, ayrı bir şehrimizin ürünü. Konya'nın buğdayı, Çandır'ın fasulyesi, Burdur Yaylası'nın nohutu, Datça'nın bademi, Antep'in fıstığı, Aydın'ın inciri, Besni'nin üzümü, Aksu'nun susamı, Kemer'in portakalı, Tosya'nın pirinci, Malatya'nın kayısısı, Giresun'un fındığı, Beydağı'nın narı, Isparta'nın gülsuyu ve diğerleri...

Bunun ne kadar muhteşem bir şey olduğunu düşünmenizi istiyorum. Aşure kâsesine baktığımda, aslında ülkemin bereketine bakıyormuş gibi oluyorum şimdi. Hem bereketine, hem de bugünlerde en çok ihtiyacımız olan birlikteliğe, omuz omuzluğa...Çeşitlilik içindeki birliği görüyorum aşureye baktığımda. Birbiriyle ilgisi olmayan, ama aynı tencerede kaynadığında ve şekeri verildiğinde ortaya çıkan o eşsiz tadın anlamını daha iyi anlıyorum şimdi. Burada, her ne kadar ana unsur bakliyat gibi görünse de, asıl güzelliğin şekerle kazanıldığını düşünüyorum. Şeker de toplumsal barış, huzur, ya da sevgi saygı oluyor bir anlamda.

Aslında ülkem için en çok istediğim şeyin bu olduğundan da eminim; Çeşitlilik içinde birlik...Her yöreye ait güzellikleri bir kapta birleştirebilmek. Bundan ortaya çıkan güzelliği de paylaşmasını bilmek. Sözün özü; Aşure tadında olabilmek...

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Bayılırım aşureye. Aşure yemekrten kilo alıcam vallahi. Sevgilerimle:))

Özlem Akaydın 
 25.01.2008 18:23
 

Çocukluk anılarımın en güzel yerinde durur aşure.Zonguldak, Ontemmuz mahallesinde doğdum büyüdüm,aşure deyince biz çocuklara gün doğardı;kaşığını kapan o gün kim aşure pişirmişse onun kapısının önünde kuracağı sofrayı beklerdi.Tıka basa, doyasıya çala kaşık yerdik.Şimdi yok böyle bolluk ;))..Bu şekilde yapan yerler var mıdır ki ? Gelelim yazınızın ana fikrine,gerçekten aşure gibi bir arada güzel bir tad elde etmeyi başarmalıyız...

Gülden Işık 
 24.01.2008 22:28
Cevap :
Kentlerde olmasa da, inanın küçük yerlerde devam ediyor bu güzel geleneklerimiz. Paylaşmak gibisi var mı? Sevgiyle kalın Gülden hanım.  24.01.2008 23:10
 

yazınızı okurken bir canım aşure çekti ki sormayın gitsin,şimdi evdede yok,malzemede yok ne yapacağım ben??? hay Allah hemen yola çıkıp aşure almalıyım kendime,hay aklımla bin yaşıyayım, haydi hoşçakal,,,,,,,,,sevgiler

Alyoşa-Sevmek Güzeldir. 
 23.01.2008 19:32
Cevap :
Sevgili alyosa; marketlerde satılan paket aşureleri denedin mi hiç? Aniden canı aşure çekenler için birebir. İçine biraz da caviz, fındık, kayısı eklersen hele. Üstelik koruyucu madde de yok paketlerin içinde. Sevgiler, afiyetler...  24.01.2008 9:13
 

Elinize sağlık.. Çok sevdiğim bir tatlıdır. Bizim güneyde, Bugday, kurufasulye ve nohut da koyarlar ama pirinç konmaz. Ben, aşure piştimi komşuda bile olsa garip bir duygudur hissederim ve mutlaka çıkar ama hazır yapılanları çok sevmesemda İzmir kemeraltında bir yer varki tadına doyamazsınız. Herkesin aşure tadında olması dileğimle size sevgi ve saygılarımla.

Ermert Revsen 
 20.01.2008 22:43
Cevap :
Dediğiniz yer, Bolulu Hasan Usta olmalı. Bir de sütlü börek tatlısı yapan yer vardır ki, ben de oraya bayılırım Kemeraltı'nda. Sevgiler.  21.01.2008 9:15
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 261
Toplam yorum
: 2348
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 2129
Kayıt tarihi
: 23.07.07
 
 

1954 Antalya doğumlu ve Antalyalı'yım. Ülkemin ve özellikle bu şehrin sevdalısıyım. Sanatın pek çok ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster