Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '07

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Aşure zamanı geldi!

Aşure zamanı geldi!
 

Kazanlar kaynasın, tencereler bereketle dolsun! Hicri takvime göre Muharrem ayının 10.günü Aşure günüdür, bu sene 29 Ocak günü muharrem ayının 10. gününe denk geliyor. Muharrem ayı birçok inanca göre kutsal sayılan bir aydır. Ama en geleneksel hikaye; Nuh Peygamber zamanında tufan sırasında azgın denizle boğuşan gemide yiyecek sıkıntısı baş gösterir. Gemidekiler ambarda kalan tüm yiyecekleri karıştırıp aşure adı verilen bu tatlıyı yaparak o fırtınalı günleri atlatırlar. Binlerce yıllık bir gelenek olan Aşure artık günümüzde yaşam savaşı veriyor. Artık mahallelerde ne kaynayan Aşure kazanlarını var, ne de aşure kaselerini dağıtma telaşı…

Ama Aşure hala bizim mutfağın değişilmez geleneksel tatları arasındaki yerini kaybetmedi. Ancak artık bu işi ablam annemden devraldı. Ablam daha 10 gün öncesinden bana aşure için malzeme listesini yazdırdı. Biliyorum Aşure zor ve meşakkatli bir tatlı, ama unutmayın mutfağınızda bir kez pişirince evinizin bereketinin arttığına sizde tanık olacaksınız, benden söylemesi, deneyin ve görün! İşte bu leziz tatlının yapılışı,

Malzemeler:

Yarım kilo beyaz buğday(yeni mahsul)

300gr dermosen fasulye

300gr koçbaşı nohut

2 çay bardağı pirinç

Yarım kilo kayısı (300gr içine,200gr süslemek için)

300gr incir

300gr üzüm

1,5 kilo şeker

1paket dolmalık fıstık, kuş üzümü(süslemek için)

1,5 kahve fincanı gülsuyu

41 tane karanfil, bir çimdik tuz, tarçın

Ön hazırlık olarak bir gün önceden, iyice yıkanan fasulye, nohut, buğday, kayısı, üzüm, incir ayrı ayrı kaplarda üzerlerine çıkacak kadar ılık su konup bekletilir. Ertesi gün, baklagillerin suları dökülür ve yeniden üzerlerine su konarak haşlanır. Burada önemli olan buğdayın iyice pişmesi, helmelenmesidir. (Kısık ateşte pişirin ve suyu biterse üzerine sıcak su ilave edin.) Bu arada haşlanan nohutların kabukları soyulur. Size bir püf noktası, nohutların kabuklarını kolayca soymak için haşlandıktan hemen sonra soğuk suya atın, kabukların hemen çıktığını göreceksiniz. Diğer tarafta kayısılar, incirler küçük küçük kesilir, pirinç 3 bardak suda pişirilir. Bir ayrıntı daha su ısıtıcınızda hep sıcak su olursa her şey daha hızlı olur! Pişen buğdaya fasulye, nohut, pirinç, kayısı, üzüm, şeker eklenir. Tüm malzemeler önce biraz su bırakacak, sonra kıvam alacak, eğer kıvamı çok koyuysa üzerine sıcak su ekleyebilirsiniz. En son tuz ve gülsuyu eklenip ocağın altı kapatılır. (Tabi anneannelerden gelen bir adet olduğu üzere 41 adet karanfilin her birine kulhuvallah okuyup karanfilleri tencereye ekleyin!) Bu arada minik minik doğradığımız inciler - çekirdekleri dağılmasın diye pişerken koymuyoruz-kaselere bölüştürülür, dinlenen aşure kaplara pay edilir ve üzerleri isteğinize göre tarçın, nar, şam fıstık, dolmalık fıstık, kuş üzümü, kayısıyla süslenir. Afiyet olsun evleriniz bereketle dolsun!

 
Toplam blog
: 44
: 1522
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

Hayat akıp giden upuzun bir ırmak, bu ırmakta bazen bir akıntıya koyveriyoruz kendimizi, nereye çarp..