Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '11

 
Kategori
Siyaset
Okunma Sayısı
425
 

Aşure

Aşurenin en sevdiğim yanı nedir biliyor musunuz? 

İçinde bir sürü farklı tat barındırması. 

Tamam, temelde amacı tatlı olmaktır ama, bir tatlının gereklerini yerine getirmekte zorlanır. Örneğin, bir tatlıda bulunmasını en son hayal edeceğiniz kuru fasulye. Kuru fasulye aslında tatlı değildir ama, değiştiğini iddia ederek aşureye girer. Aslında, en etkili lezzetlerden biridir aşurenin içinde. Boyutları büyük olduğundan kaşığı nereye daldırsanız karşınıza çıkar. Aşureyi biraz fazla pişirirseniz fasulye tatlıyı kendisine çekerek aşurenin genel tatlı yapısını bozabilir. Ya da fasulyeyi biraz fazla koyarsanız aşure aşurelikten ve tatlılıktan çıkar, başka bir şey olur. Bu nedenle, fasulyelerin dengelenmesi önemlidir. Ancak, fasulyeyi dengeleyecek en önemli lezzet olan incir, aşureye karıştığında ağzı burnu yamularak şeklini, özünü kaybeder. Üstelik içindeki çekirdeklerin aşureye saçılması ve bu çekirdeklere hakim olmanın zorluğu, incirin gerçek görevini yapmasını, yani fasulyeyi denetlemesini engeller. Her ikisi de inatçıdır, aşureyi kendilerine benzetmeye çalışırlar. Gerçekte, bundan seksenaltı yıl önce tarifi verilmiştir en lezzetli aşurenin. Yerken dişe kaçan çekirdeklerin verdiği acı da cabası. Bunun için arada bir kürdanla dişe kaçan fasulyelerin ve incir çekirdeklerinin temizlenmesi gerekir. Herkes tarife uysa kürdana da gerek kalmayacaktır aslında. Çünkü kürdan gerçekte hiçbirşeyin çaresi değildir. Tamam, dişe kaçan incir çekirdeklerini ve fasulyeleri çıkarır ama, kurcalarken dişlere ve dişetlerine de zarar verir. Bu durum, keyifle aşure yememizi sağlayan diş ve dişetlerimizin sık sık bakıma ihtiyaç duymalarına neden olur. Fasulyenin, diş ve dişetlerinin üzerine yapışan kabuğu da bu organların görevlerini yapmakta zorlanmalarına veya zaman kaybetmelerine neden olur. Aşurenin selameti için iyi değildir bu. Çünkü yemekte gecikildikçe sulanır, tadını kaybeder. İncir iyice pelteleşir, çekirdekleri aşurenin içinde oradan oraya amaçsızca yüzmeye başlar, fasulyeler ise aşurenin tatlısını daha da fazla çeker. Sonunda buğdaylar da ne yapacaklarını şaşırırlar. Fasulyenin tadından yararlanmaya çalışsalar tarife uygun değil; incire bulaşsalar çamur gibi olmuş incirin içinde kendilerini kaybederler. İşte o anda diş ve dişetlerinin devreye girip aşure iyice aşurelikten çıkmadan görevlerini yapmaları ve kürdana da iş düşmesini engellemeleri gerekir. Buğday taneleri de o zaman aşure içindeki yerlerini daha rahat görebilirler ve aşureye lezzet katmayı başarabilirler. 

Bütün bunlara rağmen ben tarifine göre yapılmış ve bütün lezzetleri barındıran bir aşureye doyamam, bayılırım. 

Afiyet olsun. 

Aşure Sözlüğü 

Aşure: Ülke 

Tatlı: Demokrasi 

Fasulye: Din tüccarları 

İncir: Cumhuriyetçiler 

İncir çekirdeği: Sözüm ona aydınlar, ikinci cumhuriyetçiler, sığ su komünistleri, tek taraflı hak ve özgürlükçüler 

Kürdan: İhtilal, darbe 

Dişler: Yasalar 

Dişetleri: Yargı organları 

Buğday: Halk 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 3
Toplam yorum
: 0
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 317
Kayıt tarihi
: 14.05.11
 
 

25 Yıllık çalışma hayatımın ve İstanbul'un yorgunluğunu atmak için 2010 yazında her şeyi arkada bıra..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster