Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ekim '17

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Aşure

Aşure
 

Aşure


Muharrem ayının 10.günü Aşure günüdür. Kuranı Kerimde belirtilen dört mübarek aydan biri de Muharrem ayıdır. İslam tarihinde ki önemli olaylar bu ayda vuku bulmuştur. Aşure gününün birgün öncesi başlayarak üç gün oruç tutmak sünnettir. Bu ayda yapılan ibadetler de sevaptır. İslami bir gelenek olan aşure adı verilen tatlı da pek çok evde sevilerek yapılan, yenilen ve komşulara dağıtılan sevilen bir tatlıdır ..

Evde ki en büyük tencere seçilip uzun uğraşlar ile yapılır ve süslenerek ikram edilir.

İçinde ki bakliyatların meyvelerle birleşmesi ile besleyici, doyurucu ve sağlıklıdır.

Herkesin kendine göre bir yapış tarzı vardır. Bu tarifde benden olsun..Aşure ayınız mübarek ibadetleriniz kabul olsun.

Malzemeler :
1,5 su bardağı kuru fasulye
1,5 su bardağı nohut
3 su bardağı aşurelik buğday
250 gr kayısı
250 gr incir
250 gr hoşaflık üzüm
100 gr çam fıstığı
100 gr siyah üzüm
Yarım cay bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı tarçın
1 portakal kabuğu rendesi
1 kg toz seker
2 yemek kaşığı gül suyu
2 paket vanilya
Süslemek için;
Nar taneleri
Kırılmış ceviz vs


Yapılışı :
Buğdayı , nohudu, kuru fasulyeyi akşamdan ıslatıyoruz. . Kuru fasulye, nohudu da ayrı ayrı haşlayıp süzüyoruz. Fazla haşlamayın daha buğdayla da pişecek.Aşure tenceresine iyice yıkayıp buğdayı koyuyoruz.Üzerini su koyup haşlıyoruz. Sürekli sıcak su bulundurun malzemeleri ekledikçe kıvamda kalması için su ilave edeceksiniz. Buğday iyice yumuşayıp lapa kıvamını alınca nohudu ekliyoruz, 20 dakika kadar birlikte pişiriyoruz. Daha sonra kuru fasulyeyi Pirinci ekliyoruz. Kayısı ve inciri yıkayıp ikiye yada dörde bölüyoruz. Kuru fasulyeden sonra dolmalık fıstık (çam fıstığı) siyah üzüm (dolmalık üzüm) katıyoruz. 10 dakika arayla portakal kabuğu rendesini kayısıyı, hoşaflık üzümü, sonra inciri katıyoruz. En son şekerini ayarlıyoruz. Şekeri koymadan içindekilerin yumuşamış olmasına dikkat edin. Şekerden sonra yumuşamıyor hatta biraz sertleşiyor. Şekerle de 15-20 dakika kaynatıp altını kapatıyoruz. Biraz sulu gibi bırakın çümkü katılaşıyor soğuyunca tam kıvamında oluyor..Vanilya ve gül suyunu karıştırıyoruz. Kaselere koyup biraz sıcağı geçip üzeri kabuk tutunca nar taneleri, ceviz kendi zevkinize göre kuru yemişle süslüyoruz.

Afiyet olsun..

 
Toplam blog
: 28
: 313
Kayıt tarihi
: 06.06.17
 
 

1967 İstanbul doğumluyum. Lise mezunu ev hanımıyım. Yemek yapmayı değişik tarifleri inceleyip dam..