Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '08

 
Kategori
Spor
 

Ata sporu

Ata sporu
 

At yarışları çok güzel ve özel bir spordur. Ata sporu olarak ve hatta Krallar ve Kraliçeler sporu olarakda bilinir. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de bir dizi ziyaretlerde bulunan İngiltere Kraliçesi II.Elizabeth At yarışlarını çok seven biridir.

Kraliçe II. Elizabeth, 1971 yılında resmi ziyaret için geldiği Ankara’da hipodromu ziyaret ederek adına koşulan yarışı takip etmiş ve kazananlara ödüllerini vermişti. Bu koşu için Kraliçe Elizabeth İngiltere’den kupa yaptırtarak, getirtmiş ve eşi Prens Philip ile dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ile birlikte izlemişti. Kraliçe, yarışı kazanan “Akkor” isimli safkanın sahibesi Gülsüm Eliyeşil’e kupasını bizzat vermişti. (Kaynak.TJK)

Bu yıl 20 Eylül tarihinde 38.si koşulacak, Kraliçe II. Elizabeth Koşusu İngiltere Büyükelçiliği tarafından da oldukça önemsenmekte. Saf altından imal edilen kupanın bu güne kadar sahibi olmadı. Çünkü altından yapılan kupayı almak için aynı ekürinin 3 sene üst üste koşuyu kazanması gerekiyor ki, bunu şu ana kadar başarmış bir eküri bulunmuyor. (Kaynak. TJK)

Geçen yıl İstanbul Veliefendi Hipodromunda koşulan Enternasyonel Topkapı koşusunu Kraliçe II.Elizabeth'in sahip olduğu Banknote isimli safkan kazanmıştı. Bugün yine Hipodromdaydı Kraliçe II.Elizabeth. Aradan geçen onca zaman At sevgisinden hiçbirşey eksiltmemiş kraliçenin.

At ve At yarışları bir tutkudur. Her ne iş yaparsan yap Hipodroma gittiğinde ya da bir Ganyan bayiinde bütün hava bütün ambians at üzerindedir. Emeklisi, işçisi, öğretmeni, işvereni, havaya kaptırır kendini. Son düzlükteki Atların ayak sesleri içini kıpır kıpır eder insanın. Hatta bir defasında toplantı için başka şehirde olan at sahibi atının koşusunu izlemek için bir ganyan bayii arayıp 2 dakikada olsa atının koşmasını izlemiştir.

Geçmişten günümüze şampiyon atlarımız olmuştur hep. Ben görmedim ama geçmişte Karayel efseni esmiş. Günümüzde ise Sabırlı isimli safkanımız göğsümüzü kabartmaktadır. Geçen yılki Enternasyonel koşuda yine sınıf safkanlarımızdan ve ezeli rakibi Ribella ile beraber ikili gerçekleştirip kazandığı koşuda yabancı atları geçmiş bize sevinç yaşatmışlardı.

At yarışları denince Halis Karataş'tan bahsetmemek mümkün değildir. Geçen yılki Sabırlı ile Enternasyonel koşusunu kazanırken son metrelerde o atın üstündeki ihtişamı ata teşvik vermesi daha yarış bitmeden yarışı kazanacağım diyordu. Mükemmel at biniş stili ile kendisine hayran bırakıyor. Her İnsan sporcu olarak beğendiği yada destek verdiği birileri varsa benimde sporculuğuna ve kişiliğine hayranlık duyduğum biridir Halis Karataş.

Ulu önder Atatürk de At yarışlarına önem verirmiş. Bunu şu sözlede pekiştirmiştir. " At yarışları modern toplumlar için bir ihtiyaçtır."
 
Toplam blog
: 4
: 1781
Kayıt tarihi
: 14.02.08
 
 

1979 doğumluyum. Üniversiteyi yarıda kesmek zorunda kaldım, zamanım olmadığı için. Aile şirketinde Y..