Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

25 Aralık '17

 
Kategori
İnançlar
 

Atalarımızda Nâil Var Noel Yok

Atalarımızda Nâil Var Noel Yok
 

Müslümanların yılbaşı vesilesiyle bir araya gelmesi günah mıdır?


Ey Müslüman kardeşlerim! Bizim imanımızda yalana inanmak, batıla kanmak olmamalı. Nefsimizin keyfi uğruna, ruhumuzu kederlendirmemeli… Muhterem din kardeşlerim! Lütfen bu pek mühim ifadelere kulak veriniz, görme organınızı hakikat dairesine çeviriniz. O cihete çivileyiniz, kilitleyiniz... Demem o ki; Hristiyan kültürünü kütür kütür yemeyiniz!

Milâdî takvim bize sonradan geçmiş, reddetmiyorum. Zira ne yapsak kullanmamayı önleyemeyiz artık... Lâkin "Yılbaşı" adı altındaki Hristiyan âdetlerinin kutlaması diye bir şeyin, bizim medeniyetimizde katiyen yeri olmadığını birbirimize anlatabiliriz. Kapitalizmin tuzağına çekilmememiz gerektiğini birbirimize telkin etmeliyiz. Batı coğrafyasının bâtıl kültürü, daha sarîh ifâde etmek icab ederse, bünyemize sirâyet eden tüketim kültürü, daha da öz ifâdeyle sömürü sistemi "Noel Baba" saçmalığıyla milletimizin cebini bir güzel sömürüyor, boşaltıyor..! (Sadece cebini mi; ya mânevî mesken kalbimiz..(?)

Yılbaşında çam süslemek var, hindi pişirmek var, evin giriş kapısına çanlı çelenkler asmak var. Bunlar bir de; doğru sanılan saçmalıkların içinde yer almış ve en meşhuru olmuştur ülkemizde de... Hâlbuki bu mesele de yılbaşıyla değil, Noel’le alâkalıdır. Noel kutlamaları da Hristiyan geleneğidir ve Ocak ayına erişmeden, Aralık sonları gibi kutlanır. Bizim dinimizde sakıncalıdır. Asla ve katâ yeri yoktur!

Hristiyanların yılbaşını, Noel’i kutlamaları ne kadar tabiî ise, biz mü'minlerin onların geleneklerinden sakınıp, kendi geleneklerimizi yaşamamız da o kadar tabiîdir. Bizler dinimizin doğruluklarını yaşayarak onlara örnek olmalıyız.

Müslümanların yılbaşı vesilesiyle bir araya gelmesi günah mıdır?

Bir araya gelmek günah değildir. Lâkin niyet mühimdir. Niyette "Yılbaşı kutlaması" denilirse, Noel baba gibi giyinmelere rıza gösterilirse, kapılara süsleme diye çanlı çelenkler asılırsa bu elbette yanlıştır. Yanlışı yapan, yanlışa bulaşmış olur. Yanlış olan, İslâm'da yeri olmayan dış kültürden gelen âdetlerdir.

"Yanlışı yapan yapsın, biz yapmayalım." diyemiyorum. Çünkü yanlışlar bizim maneviyatımıza, medeniyetimize hücûm ediyor,  bozuyor, değiştiriyor. Dolayısıyla hata bize de bulaşıyor. Sakınmalı, böylesine ciddî ve pek ehemmiyetli hatalara (Masumane görünse de) düşmemeliyiz! Cenâb-ı Allah'ımız bizleri îmândan, İslâm'dan ayırmasın. Âmin.

"Noel baba" kimine göre hayâlî, kimine göre geçmiş bir dönem de yaşamış Hristiyan papazıdır. İkisi de muhtemeldir. Fakat biz "Mü'minlerle" kesinlikle bir ilgisi yoktur. Antalya-Demre'de yaşamış iddiaları, menfaatçilerin Hristiyan avlama sezonu açma girişimidir ancak... Ülkemizde var olan yabancılar kendi kültürlerini sürdürebilir. Herkes kendi dinini yaşayabilir. Bizim sözümüz "Müslüman’ım” diyenleredir.

Müslümanların yılbaşını kutlamaları, bilinçsizce suyu akışına göre salmak gibi bir şey ve çok tehlikelidir. 70 yıl öncesinde yılbaşı kutlaması diye bir âdet yokmuş. Demek ki, bize sonradan gelen bu "Çılgınca yeni yıl kutlamaları" nasıl bu kadar çok ve geniş yayılmış? Bunda bir sebep; yakın zamanda masumca oynanan (bir nevî kumar) tombala oyunlarıyla, sonra "Milletini düşünen(?!)" devlet kanalı TRT'nin, televizyonun ilk çıktığı dönemlerde, dansöz oynatmalarıyladır.

Müslümanlar kendilerine âit değerleri yaşayarak gelecek nesillere örnek olmalı. Yabancı bir topluluğa benzemeye çalışmak âdeta onlardan olmaktır. Biz, Yılbaşında Hediye Getiren Noel Babanın Değil; Miraç'ta Namazı Getiren Hz. Muhammed (s.a.v)'ın Ümmetiyiz. Elhamdulillah

Ey "Müslüman"ım diyen kardeşim; köklerin kaybolmasın istiyorsan farklılığını koru! Bunu başaramazsanız bir yerde güm diye gidersiniz. Bizim atalarımızda, Müslüman soyumuzda "Nâil" adına sahip nice insanımız, tonton dedelerimiz vardır şüphesiz... Fakat araştırın cümle Türk boylarını, "Noel" adında bir Türk'e, bir Müslüman'a rastlayamazsınız. Öyleyse bizim olmayan babalara niye kucak açarsınız? Henüz nefes alıyorken, yol yakınken Hristiyan kültüründen vazgeç! Kendi şanlı medeniyetine sarıl!

Ayfer AYTAÇ – ayferaytac.com

 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..