Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '07

 
Kategori
Haber
 

Atatürk? Happaned?

Atatürk? Happaned?
 

Atatürk’le ilgili soruya İngilizce "happened-yaşandı" sözcüğüyle karşılık verdiğini belirtiyor. Pollack röportajını şöyle bitirdi: "Doğal bir şekilde yanıtlıyor, özetle: Atatürk ‘yaşandı.’ O ‘döneminin bir ürünüydü’ diyor, ‘bugün sahip olduğumuz Türkiye, o yerleşmiş sütunların üzerine inşa ediliyordu.’

Başbakan Erdoğan’ın “kamu kurumlarında ve okullarda İslami giysileri serbest bırakmak amacıyla girişilen Anayasa değişikliği konusundaki soruları, Türkiye’de 82 Anayasası’nın değiştirilmesi çalışmalarından rahatsız olan kimse bulunmadığını ve çeşitli dünya ülkelerindeki Anayasaların kurulan komite tarafından incelendiğini anlatarak yanıt verdiğini belirten Pollock şöyle devam etti:

“Hangi ülke?... (Erdoğan) ‘Başarılı olanlar’ diye yanıtladı. ABD ve bazı Avrupa ülkelerinden alıntılar yaptı. Bu konulardaki bilgisi o düzeyde ki, İngiltere’nin ‘yazılmamış’ anayasasının faziletlerinden söz edebiliyor.

Süreç ve zamanlamaya gelince, bana her ne kadar parlamentodaki çoğunluklarının yeterli olduğunu söylese de, yeni belgeyi gelecek yıl halk oyuna sunmayı hedeflediklerini anlatıyor. Bu Türk politikasından bir başka tartışmalı an olabilir. Ancak Sayın Erdoğan beni hedeflerinin radikal olmadığı konusunda temin ediyor: Seçim gecesi sadece AK Parti’ye oy veren yüzde 47’nin hükümeti olmayacağımıza ilişkin bir konuşma yapmıştım? Vekaleti halkın verdiği anlaşılmalıdır.

“Atatürk döneminin ürünüydü.” Sözüne söylenecek ne olabilir ki. “Ürünüydü” sözünün içinde anlamlar aramak nafile bir çaba gibi görünse de, bana öyle geliyor ki Atatürk’ü sıradanlaştırma, Türk ulusunun yüreğindeki yerini aşındırma, hatta bu günün ürününün “kendi” olduğunu kabul ettirme çabası olarak anlamlandırabilirim bu değerlendirmeyi. Kolaycılık olur.

Oysa Atatürk’ü sıradanlaştırma çabasına girişenlerin şunu bilmesi gerekir; O bağımsızlık ve her alanda özgürlük ereği ile Türk ulusuna kazandırdıklarının ötesinde, dünyanın esir, sömürge uluslarına yol gösteren mücadelesi ile “çağlara” hitap etmeyi başarmış tek lider, önderdir. Doğal olarak isterse bir şekilde ülkeyi yönetme fırsatını (!) yakalamış olanların bile; ekonomiyi IMF'ye, dış politikayı ABD, AB’ye endekslemiş olanların Atatürk’ü anlamaları beklenemez!

O kafalar için Atatürk zamanının “ürünüdür”.

Bize göre ise aydınlanmanın, özgürleşmenin, çağdaşlığın, kul veya köle olmanın değil; özgür yurttaş olmanın sembolüdür.

Zamana değil çağlara uzanır, sürer!

http://www.milliyet.com.tr/2007/09/29/son/sonsiy15.asp

Fotoğraf Atatürk.net.

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..