Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

29 Ekim '18

 
Kategori
Anılar
 

Atatürk Bizim Evde Kahve İçmiş

Atatürk Bizim Evde Kahve İçmiş
 

Babaannem kendi eliyle Atatürk'e kahve yapmış.


Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk 1930 yılının 6 Mart günü Isparta’ya geldiğinde, benim çocukluğumun geçtiği büyük babama ait konakta, babaannemin elinden bir Türk kahvesi içmiş. 
 
Ve bizim konağın cumbalı, kafesli pencerelerinden ulu camiyi görüp, “Bu kubbeli yer neresidir” diye sormuş. 
Kendisine:  “Camidir paşam” denilmiş. 
“Hiç minaresiz cami mi olur," diye sormuş Atatürk. 
Yanındaki zevat: “Paşam ödenek ayıramadığımızdan minaresi yarım kalmıştır” diye cevap vermiş. 
 
Bunun üzerine Atatürk Ankara’ya gidince ödenek çıkartarak "Minaresiz cami olmaz" diyerek Isparta'nın ulu camisini minareye kavuşturmuş.
 
Şimdi ben bunları nasıl ve nereden öğrendim? Tabi ki de aile büyüklerimden.
Ben büyük babam tarafından Isparta'nın köklü ailelerinden Böcüzadelerdenim. 
"Büyük dedelerimden biri Cumhuriyetin ilk dönemlerinde iki dönem milletvekilliği yapmış, Isparta tarihini yazmış, Süleyman Sami Beydir."
 
Böcüzadeler baba tarafım. Ancak bir de haliyle genlerimin bir bölümünde babaannem tarafı var. Babaannemin babası korgeneral ve kolordu komutanı olarak o günlerde Atatürk’ün Isparta gezisine her an yanında olarak eşlik ediyor. Bizim ata evi de ordu evine çok yakın mesafede bulunuyor. Babaannemin babası büyük dedem, Atatürk'ü evde bir kahve içimine davet ediyor ve bir süre dinlenmesine vesile oluyor. Bu süreçte babaannem kendi eliyle Atatürk'e kahve yapıyor.
 
Kahveyi içerken Atatürk, duvarda özenle sıralı Osmanlı kılıçlarını görüyor ve benim paşa dedeme “Sana ne çok kılıç teslim edilmiş” diye soruyor. Paşa dedem de onların kendisine ait olmadığını damadının, (yani benim babamın babası) büyük babamın dedesinin, Cezayir kadılığı yaptığı dönemde, kendisine verilen hediyeler olarak, evin bir köşesinde hâlâ itinayla korunduğunu saygılı bir ifadeyle dile getirerek, soruyu cevaplıyor.
 
Benim sözü ettiğim paşa dedem aynı zamanda, kendi mülkünden arsa tahsisi yaparak, Isparta’ya ilk Ziraat bankasını getiren kişidir.
 
Ayrıca söz konusu paşa dedemin Atatürk’ün yanında ve sonrasında İsmet İnönü’nün 2. Cumhurbaşkanı olarak Isparta’ya teşriflerinde İsmet İnönü’nün yanında belgelenmiş fotoğraflarının aslı, aile büyüklerim de mevcuttur. Çok kıymet vererek sandıklarda korurlar. Kendileri ölmeden bir fotoğrafı bile kimseciklere bırakmazlar. İnşallah bir gün o değerli fotoğraflardan edinenlerden olurum.
 
Bu coşkulu duygularla, Cumhuriyet Bayramımızı kutluyorum.
 
Ayfer AYTAÇ - ayferaytac.com
 
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..