Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '09

 
Kategori
Tarih
 

Atatürk'e sadece Hitler değil, bütün dünya liderleri hayrandı...

Atatürk'e sadece Hitler değil, bütün dünya liderleri hayrandı...
 

http://www.milliyet.com.tr/content/galeri/yeni/goster5.asp?prm=0,27828&id=12&galeriid=4834#galeriSta


Bazı kesimlerin Atatürk ilkelerine bağlı olan kişileri sahtekarlıkla suçlaması, hatta daha da ileri giderek Atatürk hayranı olan Hitler’i Atatürk’le aynı kefeye koymaya çalışmaları, demokratik açılım adı altında bölücülüğe çanak tutmaları ve bunu yaparken de Atatürk’ü ırkçı gibi göstermeleri son derece yanlış bir davranıştır. Hitler Atatürk hayranı olabilir. Ancak 1938 yılı ve sonrasında Devlet Başkanlarının verdikleri demeçlerden bazı özetleri buraya aktararak, Atatürk’e kimlerin hayran olduğunu gözler önüne sermek istiyorum.

Önce Hitler’in demeci:

“…Yeni Türkiye’nin büyük ve dahi yaratıcısıdır ki, talihin terk ettiği ve kaderin çöküntüye uğrattığı o günkü müttefiklerine; kalkınmak için ilk görkemli örneği Mustafa Kemal Atatürk verdi!...”

Franklin D. Roosevelt:

1938 ‘de Amerika Başkanı verdiği demecinde der ki:

“ – Mustafa Kemal Atatürk hakkındaki bilgiyi, onu çok iyi tanıyan birinden dinledim, şöyle oldu:

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin Amerika’da tanınması konusunda Sovyet Rusya Dışişleri Bakanı Litvinof ile görüşme sırasında, kendisine şöyle bir soru yönelttim, dedim ki: “Sizin görüş ve düşüncenize göre, bütün Avrupa’nın en değerli ve ilgi çekici Devlet adamı kimdir:…” Litvinof’un cevabı şu oldu: “Avrupa’nın en büyük devlet adamı bugün Avrupa’da değildir. O, boğazların gerisinde, Ankara’da bulunan Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk!...”

John F. Kennedy

1963 yılında ABD Başkanının verdiği demecinden özet:

“Kemal Atatürk’ün vefatının yirmi beşinci yıldönümünü anma törenine katılabilmekten onur duymaktayım. Atatürk adı insana bu yüz yılın büyük insanlardan birinin tarihi başarılarını, Türk toplumuna ilham veren liderliğini, modern dünyayı ileri görüşlü anlayışını ve bir askeri lider olarak güç ve yüksek cesaretini hatırlatmaktadır.

Erhardt

Almanya Başbakanının demeci:

“Atatürk, yüzyılların geleneklerine bağlı kalmış olan ulusuna, içeride ve dışarıda yeni yollar gösterdi. Demokratik bir hukuk devletinin kurulmasına karşı koyan tüm engelleri ortadan kaldırdı. O, Avrupa’ya ve Batı’ya yönelmekle, yeni Türkiye’nin mukadderatını tayin etmiş oldu. Alman ulusu da bir devlet adamı olarak ona karşı büyük şükran hissi beslemektedir.

Çan Key Şek

Milliyetçi Çin Başkanı verdiği demeçte:

“Atatürk’ün yaşamı ve eseri sadece Türkiye için değil, fakat dünyanın tüm özgür ulusları için bir ilham kaynağı olmakta devam edecektir.

Charles De Gaulle

Fransa Devlet Başkanının verdiği demeç:

“Türkiye tarihi bugün her zamandan ziyade Batı ve Avrupa tarihinden ayrılmaz bir haldedir. Atatürk’ün bu yöndeki gayretleri verimsiz kalmamıştır. Ben ve ulusum her zaman için Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ile anmayı görev bilmişizdir.

Jawaharial Nehru

Hindistan Başbakanının 1963 de verdiği demeç:

“Kemal Atatürk veya bizim onun o zamanlar tanıdığımız ismiyle Kemal Paşa, gençlik günlerinden benim kahramanımdı. Büyük devrimlerini okuduğum zaman pek çok duygulandım. Türkiye’yi modernleştirme yolunda Kemal Atatürk’ün giriştiği genel uğraşı büyük bir takdirle karşıladım. Onun dinamizmi, yılmak ve yorulmak bilmezliği insanda büyük bir etki yaratıyordu.

Abdüsselam Ariif

1963 yılında Irak Cumhurbaşkanının verdiği demeç:

“Mustafa Kemal’in Atatürk olarak adlandırılması; Türk Devletinin onurunu kurtarmak amacıyla atılmış olduğu atak bir savaştan sonra, yurt kalkınmasının da atası olduğuna işarettir.

Rıza Şah Pehlevi

İran Şahının 1963 yılında verdiği demeçte:

“Dünya tarihinde Mustafa Kemal Atatürk gibi önemlil bir görevin kesin bir şekilde başarı ile sonuçlandırılması ve bir ulusun mukadderatını tayin edecek sorumlulukları üzerine alan dürüst insanlara çok ender rastlanmaktadır.

Elizabeth

İngiltere Kraliçesi Ankara’ya gelişlerinde Anıt kabri ziyaret ederek, al renkli karanfil ve beyaz glayör çiçeklerinden yapılmış çelengi eşi ile birlikte Atatürk’ün mozolesine yerleştirmiş ve özel deftere de şunları yazmıştır:

“Savaşta yiğit, barışta sadık bir dost olan Türk ulusunun Ata’sına sonsuz saygıyla…”

Winston Churchill

1938 de İngiltere Başbakanı verdiği demecinde der ki:

“Türkiye’yi kurtarmış, Türk ulusuna önderlik etmiş ve Türk ulusunu yeniden canlandırmış olan Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşamdan ayrılışı hem Türk ulusu, hem de Avrupa için mevsimsiz ve pek acı bir kayıptır. O, daha dünya için gerekliydi.

Guyula Kornis

1938 ‘de Macaristan Başbakanının mesajı:

“Bir ulusun ilerideki devrimini hazırlayan bu hızlı, fakat derin değişmeleri düzenleyen ve yenileşmenin ortak kaynağı, hep tek bir adamın; Mustafa kemal Atatürk’ün özgürlük ruhu ve yaratıcı iradesidir.

Enver Sedat

Mısır Devlet Başkanının (Der Spiegel) dergisinde yayınlanan anılarında, çocukluk ve gençlik yıllarında en büyük idealinin Kemal Atatürk olduğunu söyledikten sonra der ki:

“Küçükken evimizin bir duvarında asılı bir resim vardı. Babama bunun kimin resmi olduğunu sordum. Bana bu fotoğrafın büyük insan ve Türkiye’nin Devlet Başkanı Kemal Atatürk’e ait olduğunu söyledi. Gerçekten de Atatürk İslam dünyasının ideal bir kahramanıydı. Biz onun adını, ülkesini kurtaran büyük bir komutan olarak çok iyi bilirdik.

Eyüp Han

Pakistan Cumhurbaşkanının mesajı:

“… Kemal Atatürk, yalnız bu çağın en büyük adamlarından biri değildir. Biz Pakistan’da onu gelmiş geçmiş tüm çağların en büyük adamlarından biri olarak görüyoruz.O yalnız sizin ulusunuzun sevgili lideri değildi. Dünyadaki tüm Müslümanlar gözlerini; sevgi ve hayranlık duyguları ile ona çevirmişlerdi.

Nikata S. Kruçef

1963 yılındaki Sovyetler Birliği Başkanının demecinde:

“Türk ulusunun özgürlüğü ve Türkiye’nin milli kalkınması için çetin mücadelelere adı karışan Kemal Atatürk’ü ulusumuz çok iyi tanır.Yakın ve Orta Doğu’da ilk Cumhuriyet doğuşunu ona borçludur. Bu Cumhuriyet, birçok ulusun milli özgürlük hareketlerine ışık tutmuştur.

Habib Burgiba

Tunus Cumhurbaşkanının mesajından özet:

“Ulusumuz Gazinin ölmez eseri için en büyük hayranlığı duymakta , anısına da en büyük saygıyı beslemektedir. Biz onun kişiliğinde, savaş alanlarında, büyük bir asker olduğunu kanıtladıktan sonra, her şeyin tamamen yitirildiği sanılan bir anda, ulusundan umut kesmeyip ve yenilgiyi kabul etmeyip şiddetle reddeden Tanrı’nın seçtiği büyük insanı ululuyoruz. Onun ölmez eseri, egemenliklerini elde etmiş ulusların kaderlerine hükmedenler için ışıklı bir örnek, bir ilham kaynağı olarak kalacaktır.

Bütün bunlardan sonra Atatürk’ü Hitler gibi ırkçı gösterip, veya bunu ima etmek isteyenleri insafa davet etmek istiyorum.

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..