Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '08

 
Kategori
Güncel
 

Atatürk için Ne demişler ?

Atatürk için Ne demişler ?
 

O gün ne kadar da kara bir gündü !.


Bugün 10 Kasım ya !.. Çocukluğumuzda, hep bize milli bir yas içinde olmamız öğretildi bugün. Uzunca bir süre de öyle gitti. Yas tutarak.. Belki de niye ve neden yas tuttuğumuzu bilmeden. Okumadan, bilinçlenmeden kandırılmak ne kolay. Ama öyle ya Atatürk’tü ölen. Ağlanmalıydı, yas tutulmalıydı. Peki daha ne kadar ? O bir ölümsüz olamazdı ki ? Herkes gibi, senin benim gibi ölümlü işte. Ne, tanrısal bir gücü vardı, ne de metafiksel bir canlıydı. Evet kahramandı, liderdi, Atay’dı ama herkes gibi yaşadı ve öldü !.. Ama tek bir farkla.. Diğer faniler öldüklerinde arkalarında belki üç-beş maddi miras bıraktılar geride kalanlara. Ya o ? Koskoca modern ve kabuğundan haykıra haykıra çıkmış zaferli bir ülke bıraktı geride.. Üstelik kendi küllerinden yaratılmış bir ülke !..

Evet bugün 10 Kasım. Ama yarın 11 Kasım. Farklı bir gün. Bir sene sonra tekrar 10 Kasım gelecek. Bu yasların zamanı bitmeyecek mi? Dünya çok çabuk değişiyor. Zaman yas tutma zamanı değildir. Zaman, geçmişe bakıp, geleceğin planlamasının yapılması zamanıdır. Neydik, ne oldukları unutmadan, ne olacağız demenin zamanıdır. Hele ki, henüz daha üzerimizde birçok göz varken. Daha taptazeyken üzerimizdeki zaferlerin coşkusu, arkasına Mustafa Kemal rüzgarını alıp, önümüze bakma zamanıdır. Ama birileri çelme atmaya çalışmazsa !. Tökezlemememizi her zaman isteyenler olacaktır. Bunu fırsat bellemek isteyenler de hep olacaktır. Ama bunlara kulak asmadan, onun söylediklerini rehber yaparak önümüze bakmamız gerekiyor. Ama ne yazık ki, bugün onu hala anlayamamış ve kavrayamamış olanlar o kadar çok ki ?

Atatürk bizlere çok şey söylemiş. Onun kurduğu ülkede de onun için çok şey söylendi, yazılıp çizildi. Onlarca kitaplar basıldı. Ama bugün onun ismini lekelemek isteyeler aşağıdaki sözleri bir kez daha okusunlar. Hadi Atatürk’ün söylediklerinden ders almak istemiyorlar. Hadi, diyelim ki o sözleri o söylemedi. Yahu, siz yalnızca kendinize mi kör ve sağırsınız? Biraz etrafınıza bakın. Bakın bakalım, sizin ve bizim haricimizde başkaları neler hissetmişler? Neler söylemişler onun için. Ama siz kesin bunlara da bir kulp bulursunuz ya !

İÇ BASINDAN ATATÜRK

• Eşsiz Kahraman Atatürk,vatan sana minnettardır. <ı>İsmet İnönü Cumhurbaşkanı
• Çoktan, pek çoktan beri bu millet bir oğlunun kişiliğinde böylesine kendini bulmamıştı. <ı>Yahya Kemal Beyatlı
• Atatürk düşünceleriyle bitmeyen insandır. <ı>Orhan Seyfi Orhon
• Gerçeğe giden bütün yollar O'nda birleşiyor.O'nda tamamlanıyoruz.O'na sırtını çeviren çeviren düşünce bizden değildir. <ı>Cahit Tanrıyol
• Atatürk,dinamik bir ruha sahiptir.O'na tutunan insan olduğu yerde kalmaz. Atatürk,geliştirici ve genişletici bir düşünceye sahiptir.O'nun arkasından gidenler geride kalmaz. <ı>Cemal Gürsel
• O'na "Ordu yok"dediler "Yapılır"dedi;"para yok"dediler."Bulunur"dedi;"Düşman çok"dediler, "yenilir!" dedi ve bütün dedikleri oldu.

DIŞ BASINDAN ATATÜRK

• Çağımızın en büyük liderlerinden biriydi.Türkiye'nin,dünyanın en ileri ülkeleri arasında hakettiği yeri almasını sağlamıştır. <ı>General Mc.Artur (A.B.D 1938)
• Atatürk,yalnız Türkiye'nin değil bütün Doğu'nun Ata'sı idi. <ı>Altes Veli Han(Afganistan,1938)
• Atatürk,kişilik ve yeteneğin dev gibi bir simgesiydi. <ı>National Tidense Gazetesi(Danimarka,1938)
• Çökmüş bir ülkeye geçmişin tarihsel değerini geri veren Atatürk olmuştur. <ı>Massagero Gazetesi (İtalya 1938)
• Atatürk,tarihte ülkesinin en büyük adamlarından biri olarak kalacaktır. <ı>Le Morgen Bladet Gazetesi
• Atatürk Türkiye'yi utanma ve çöküntüye uğramaktan kurtardı. <ı>Gazete Polka(Polonya 1938)
• Atatürk'ün ölümü yalnız Türk Ulusu için değil,O'nun örneğine çok muhtaç olan bütün doğu ulusları için de büyük kayıptır. <ı>Eleyyam Gazetesi(Suriye 1938)
• Atatürk'ün ölümü gerek Türkiye için gerekse bütün dostları için derinliği ölçülmez bir kayıptır.
<ı>İzvestia Gazetesi(Rusya)

Bugün 10 Kasım. Bugün Atamızın ölümünün 70 yılı. Eksikliği hala içimizi yaksa da, onsuz yaşamaya kendimizi alıştırmamız ama ilkelerinden ve bıraktıklarından asla taviz vermememiz lazım. Öyle lazım ki, o yattığı yerde rahat uyusun !..

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..