Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Eylül '21

 
Kategori
Tarih
 

Atatürk-Madam Corinne

M.Kemal'le TANIŞMA;
 
Cenova kökenli bir ailenin kızı olan Corinne dedesi ve babasının sarayda tercümanlık görevi sebebiyle İstanbul'da yaşamaktadır. Öğrenimini Fransa'da piyano -şan eğitimi alarak tamamlayıp İstanbul'da döner ve Harbiyede öğretim görevlisi olan yüzbaşı Ömer Lütfü ile tanışır ve evlenirler.
 
31,Mart vakasını bastırmak için Harekat ordusuyla İstanbul'a gelen M.Kemal harbiyeden arkadaşı Ömer Lütfü ile karşılaşır. Cumartesi  müzikli ev toplantılarına  M.Kemal'i  davet eder. M.Kemal'i eşi Corinne Lütfü ile tanıştırır.
 
 
DOSTLUK;
 
Balkan savaşlarında şehit olan Ömer Lütfü'nün ölümü M.Kemal-Corinne dostluğunu koparmaz. Selamlaşmaları, ziyaretleri ve mektuplaşmaları devam eder.
 
1913 yılından itibaren M.Kemal Madam Corinne ile fransızca mektuplaşır. Zorlandığı cümleleri latin harfleriyle Türkçe yazar. Mondros mütarekesinden sonra İngilizlerin evine baskını, Madam Corinne'in Roma'ya yerleşmesiyle sonuç verir. İkili bir daha yüzyüze gelemezler ama mektuplarla birbirine iç dünyalarını açarlar. M.Kemal'in ısrarlarına rağmen Corinne İstanbul'a dönmez. Roma Konservatuvarında ders ve konserler verir.1941 yılında  Corinne oğlunun Türkiye'ye gelmesi üzerine yanlız yaşamamak için Türkiye'ye döner. Taksim'de oğluyla beraber kalırken kalp rahatsızlığı sebebiyle,1946 yılında vefat eder.
 
MEKTUPLAR,
 
M.Kemal'deki mektuplar, vasiyeti üzerine Erdal İnönü'ye teslim edilir. Madamın elindekiler 15 mektup, 2 telgraf ve 5 kart oğlu Reşat Ersu tarafından tercüme edilip yayınlanması şartıyla Peyami Safa'ya verilmiş, 1954 yılında Milliyet gazetesinde ''Atatürk'ün Bir Kadına Mektupları başlığıyla yayınlanmıştır. Yeğeni Melda Özverim (Kız kardeşi Elith-Edibe' in kızı) elindeki mektupları aile içi anlatımıyla yayınlar. Mektupların konusunu, 'Düşüncelerini dürütçe birbirine ifade eden iki dost' olarak  nitelendirmiştir.
 
 
M.Kemal'in  'Sevgili Corinne' - cevabı 'Aziz Dostum 'hitabıyla başlayan mektuplar; genelde hal hatır sorma, sevgi, hasretlik, günlük cephe yaşantısından notlar üzerine konu edilmiştir. Mektuplar M.Kemal'in fransızcasını geliştirmesi bakımından yararlı olmuştur.
 
Mektuplar, M.Kemal'in şahsiyeti, dini inancı, hayalleri ve ideallerini anlatması sebebiyle tarihçilere sunulan ilk elden bir kaynaktır.
 
 
 
 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..