- Kategori
- Güncel
- Okunma Sayısı
- 21238
Atatürk milliyetçiliğinin temel nitelikleri

Başlarken...
Atatürk’ün millet anlayışı, akılcı ve insancıldır.
Bu nedenle Atatürk ‘’Ne mutlu Türk olana değil, ‘’Ne mutlu Türk’üm diyene ! demiştir.
Atatürk’ün öngördüğü milliyetçilik; Türk milletinin refahını, zenginliğini, mutluluğunu ve varlığını yükseltmeyi sağlayacak hedefleri kapsar.
Atatürkçü düşünce sistemine göre; ‘’Türk milliyetçiliği ilerleme ve gelişme yolunda ve milletlerarası temas ve ilişkilerde, bütün çağdaş milletlere paralel ve onlarla bir uyum içinde yürümekle beraber, Türk toplumunun özel karakterini ve başlı başına bağımsız kimliğini korumaktadır. ‘’
Atatürk milliyetçiliğinin temel nitelikleri, şunlardır;
Atatürk milliyetçiliği; dini, mezhebi, soyu, dili ne olursa olsun kendini Türk bilen ve kendini Türk olarak gören herkesi Türk olarak kabul eder.
Ayırıcı değil, birleştiricidir. İnanç özgürlüğüne saygılıdır. ( Bazıları gibi, dinini yaşayanları küçük görmez).
Her türlü saldırganlığa ve sömürücüğe karşıdır. (kavgacı değildir )
Başta yakın komşuları olmak üzere, bütün dünya ülkeleri ile barış ve dostluk içinde yaşamayı amaçlar.
Kalkınmak ve çağdaş ülkeler düzeyine ulaşmak için milli bir ekonomiye sahip olmayı, Türk milletinin manevi değerlerine ( dil, tarih, kültür ) sahip çıkmayı öngörür.
Akılcıdır, bilime ve eşitlik prensibine dayanır.
Özetle;
Atatürk milliyetçiliği; ırkçı olmayan, sınırlarımız içinde yaşayan herkesi Türk saymış ve Türk olma bilinci vermiştir.
Hiçbir kişiyi dışlamadığı ve her yurttaşımızı Türk saydığı için, barış içinde toplumsal kalkınmamızın temeli olmuştur.
Binlerce şehit kanıyla sulanan, bu vatan hepimiz..
Türk milleti Atatürk’ün getirdiği milliyetçilik anlayışı ile sarsılmaz bir bütün oluşturmuştur ve böyle de devam edecektir.
NE MUTLU TÜRK’ÜM DİYENE.
***
Atatürkçülük, Atatürkçü Düşünce Sistemi, ( 3. Kitap)
K Kara, Önde yayıncılık
Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ( MEB yayınları)
H öğretmen.
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Yazınız, yazınıza gelen yorum ve o yoruma verdiğiniz cevap bir bütün halinde Atatürk Milliyetçiliğinin ne olduğunu ve nasıl anlaşılması gerektiğini çok güzel anlatmış Elinize sağlık. Atatürk Milliyetçiliğini herkesin çok iyi anlaması ve öğrenmesi gerekir bence. Bu yazıda o tür öğretiler içinde iyi bir örnek.. Saygılar..
cevodem1957 23.08.2013 19:09- Cevap :
- Teşekkür ediyorum yorum desteğiniz için..saygılarımla efendim. 25.08.2013 23:34
Atatürk, beslendiği kültürel kaynaklar düşünüldüğünde aydınlanmacıdır. Milliyetçiliğinin kökeni kültüreldir. Hatta her kesi Türk olarak da görmez. Benim şahsi kanaatim o dönem Türkiyelilik diye bir kavram olsaydı Atatürk; ne mutlu Türkiyeliyim diyene, derdi. Ben kendimi Türkiye Cumhuriyetinin bir yurttaşı olarak görüyor ve bundan mutluluk duyuyorum. ama Türk değil Kürt'üm. Bu çağda milliyetçiliğin mutlaka ırkçılığa kayacağını düşünmekteyim. Üretimden uzak, politik altyapısı olmayan, Kürt Düşmanlığı üzerinden kendini var etme uğraşında olan günümüz milliyetçiliğinin Atatürk milliyetçilği ile bağdaşmadığını düşünüyorum. Saygılarımla...
rıza sönmez 24.02.2011 11:07- Cevap :
- Bakın ne kadar güzel söylemişsiniz, ben kendimi TC yurttaşı olarak görüyor( zaten öylesiniz) ve mutluluk duyuyorum diye.. İşte asıl Atatürk millityetçiliği de; bu cumhuriyette yaşayan ve Türk olduğunu kabul eden tüm insanları bir tutuyor. Lazı, kürdü,… diye bir şey yok.. olmamalı da zaten.. Atatürk milliyetçiliği vatanının bütünlüğünü her şeyin üstünde tutar, bugün var olmamız, Atatürk’ün milliyetçilik anlayışının devamıyla süregelmekte.. Dediğiniz gibi eğer ayrımcılık gibi bir durum olursa (ki yok öyle bir şey) Atatürk milliyetçiliği ile elbette bağdaşmaz. Sözün özü; Bu vatan bizim, bölmeye çalışanlara izin vermeyelim.. Hepimiz kardeşiz. Teşekkürler, saygılar. 24.02.2011 13:47