Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mayıs '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Atatürk stadlarımız

Bu hafta oynanacak dokuz Süper Lig maçının altısı Atatürk statlarında oynanacak..

Kayseri, Antalya, Bursa, Konya, Adapazarı ve İzmir Atatürk statlarında.

Bu statları bilen bilir; kaç tanesi adını üzerine toz kondurmaya kıyamadığımız büyük Atatürk’ten almaya layıktır sizce?

Bunlardan Bursa Atatürk Stadı'nda otuz yıl kadar önce bir futbol maçı seyretmiştim. O zamanın Türkiye koşullarına göre dahi sıradan bir stattı, yani beton basamaklar yığını.

Diğerlerini hiç görmedim. İzmir Atatürk Stadı yanılmıyorsam 1970’li yıllarda üniversite oyunları için yapılmıştı ve tek özelliği yetmiş bin seyirci kapasitesi olmasıydı. Bunun dışında bir özelliği olduğunu duymadım. Olsa olsa "olimpik" olmasından söz edilebilir, yani futbol dışında atletizm müsabakaları düzenlemeye elverişli olmasından ama eğer bu bir özellikse mevcut statların herhalde yarısından fazlasında var.

Bu statlardan herhangi birinin olağan dışı bir özelliği veya güzelliği olsaydı herhalde duyardık!

Çöküntü altında kalınma riski hayli yüksek olan Ali Sami Yen Stadı ve muhteşem konumu dışında hiçbir özelliği olmayan BJK İnönü Stadı ile kıyaslanınca muhteşem görünen biz Fenerbahçelilerin gurur kaynağı Şükrü Saracoğlu Stadı dahi Atatürk ile beraber anılmaya layık bir stat değildir, zaten öyle anılmıyor da.

Peki neden biz bu sıradan kent statlarının adını hep Atatürk Stadı koyarız? Nasıl yakıştırırız sevgili Atamız, göz bebeğimiz, biricik Atatürk’ümüzün adını onlara? Bu yapılar hangi özelliği ile bu şerefe mazhar olurlar da bu isim verilir onlara?

İlk aklıma gelen neden, iyi niyetle Atatürk adını mümkün olduğu kadar çok şeye vermek ve bu şekilde Atatürk adının mümkün olduğu kadar çok anılmasını sağlamaktır. Bu anlaşılabilir bir davranıştır ama doğru değildir. Bir şey çok anılmakla yücelmez ki!

Atatürk adını bir varlığa vermeden önce o varlığın bu ada layık olup olmadığını iyice düşünmek gerekir. Atatürk adını verdiğimiz yapı sadece kendi aramızda değil, dünyadaki denklerinin yanında da medarı iftiharımız olmalıdır. Çünkü Atatürk öyleydi.

Kentlerimizdeki çirkin statlardan hiçbirisi böyle bir özellik taşımıyor.

Atatürk adının bu kadar çok şeye verilmesinin bir başka nedeni olarak da şu geliyor akla: Birileri Atatürk adını önerince buna karşı koyulamıyor sanırım. Bir de bazı kişiler bir yerlere hoş görünmeye veya yaranmaya çalışarak uçan kuşa Atatürk adını veriyor herhalde.

Tüm bunlar birleşince büyük Atatürk’ün adı hem sıradan yapılarla anılıp yıpranıyor, hem de Atatürk'ü sevmeyen kesimlerin ekmeğine yağ sürercesine bıkkınlık getiriyor.

Benim özlemim, Atatürk adının ya anıtsal güzellikte olan ama çok sayıda olmayan yapılarla birlikte anılmasıdır ya da gerçekten Atatürk ile bir hatırası olan ve bütünleşen yapılarla.

Bir yapı eğer Atatürk adı ile anılacaksa bunun mutlaka özel bir anlam taşıması gerekir.

 
Toplam blog
: 130
: 2132
Kayıt tarihi
: 28.06.06
 
 

İnsanın kendini anlatması zor, gereksiz de! Yaptığı işlere bakmak yeter, ne gerek var fazla i..