Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ekim '10

 
Kategori
Anılar
 

Atatürk'ten bir Diyarbakır hatırası

Atatürk'ten bir Diyarbakır hatırası
 

1973–1982 yılları arasında Diyarbakır’dayım. Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü’nden mezun olunca, Diyarbakır Merkez Ortaokulu’nda hem Türkçe öğretmeni ve hem de Müdür yardımcı olarak görev yapıyordum.Çalışkan cıvıl cıvıl öğrencilerim vardı.…O yıllarda Yavru Vatan Kıbrıs Barış Harekâtı yapılmıştı ( 24 Temmuz 1974 ). İşte bu tarihlerde duygu ve düşüncelerimi dile getiren " KIBRIS DESTANI " adını taşıyan bir şiir yazmıştım. ( 1 ). Bu destanî şiirim değişik yayın organlarında yayımlandı. Dönemin Genel Kurmay Başkanı rahmetli Orgeneral Semih SANCAR'dan bir plaket ve bir mektup almıştım.

Bunlarla birlikte Diyarbakır 7. Kolordu komutanlığı' ndan bana ayrıca 22 x 27 çapında özenle hazırlanmış madeni bir çerçeve armağan ettiler. Bu madeni çerçeveli levhada italik harflerle yazılı bulunan 2 nci Ordu Komutanı Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın tarihi sözleri vardır. Bu tarihi belgeyi yaklaşık 36 yıldır evimin kitaplığında başköşede saklıyorum.

Bu tarihi Belge:

Birinci Dünya Savışı sırasında Atatürk’ün 16 ıncı Kolordu Komutanı olarak görev yaptığı sırada, Diyarbakır’da tanzim edilen tarihi bir harp ceridesidir ( belgesidir ). Bir eğitimci öğretmen olarak ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e inanmış bir aydın olarak Atatürk’ün kaleminden çıkan ve Diyarbakır’da hazırlanıp başka komutanlıkların askeri birimlerine gönderilen bu tarihi belgeyi bugün bu köşede sizlerle paylaşmaktan onur duyuyorum.

Buyurun hep birlikte okuyalım. Ayrıca Orta dereceli okullarımızda görev yapan tarihçi öğretmenlerimizin dikkatlerine sunuyorum:

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI' NDA ATATÜRK’ÜN 16. KOLORDU KOMUTANI OLARAK

GÖREV YAPTIĞI SIRADA TANZİM EDİLEN TARİHİ HARP CERİDESİ:

Tarihi: 6 . 5 . 333

Dakika saat: 07.00 den sonra

İkamet Mahallesi: DİYARBAKIR

OLAYLAR: Kişiye Özel

DÜŞÜNCELER:

5 nci Tümen Komutanlığına

2 nci Kolordu Komutanlığına Şifre

4 ncü Kolordu Komutanlığına

DİYARBAKIR' dan : 6 . 5 . 33 , 1 / 2329

Rus Ordusu’nun son günlerde genel durumunda görülen şaşkınlık ve birlikler arasındaki ayrılık ve ihtilaf belirtilerinden faydalanmak üzere ordunun ileri hareket emri alması ağlep ( en kuvvetli ihtimal ) ihtimalidir. Bu emrin ulaşması sonunda harekâta başlayabilmek için birliklerin ihtiyaçlarının, imkânının ve muhitin müsaadesinden azami derecede faydalanmak suretiyle ikmali hususu nazari dikkate tutulmakla beraber, kadro Taburlarına verilen ikmal Personeli’nin süratle yetiştirmeleri hususunun temin edilmesini rica ederim.

2 nci ORDU KOMUTANI

MUSTAFA KEMAL

*** *** ***

1- Kıbrıs Destanı / Abdülkadir Güler, Harran'da Atatürk Çiçeği / şiirler - İzmir 1986.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..