Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '08

 
Kategori
Güncel
 

Atatürk'ü anlamak mümkün mü..?

Atatürk'ü anlamak mümkün mü..?
 

"Şu Çılgın Türkler" in yazarı Turgut Özakman, Atatürk'ün "anlaşılmazlığını" izah babında; "Dahileri anlamak için dahi olmak gerekir" demiş.. Bu cümleden olarak, Atatürk de bir "dahi" olduğu için, O'nu anlayamıyormuşuz..

İnsanlık tarihi fazla sayıda "dahi" çıkarmamıştır. Zaten böyle olması da normaldır. Herkes dahi olsaydı, dehanın bir kıymeti olmazdı. Ancak, iş dehayı anlamaya gelince, Turgut Özakman'ın sözü, bırakalım dehayı bir yana, normal bir zeka için bile açık bir "çelişki" teşkil ediyor..

Eğer, "deha" ları anlamak için bizim de bir "dahi" olmamız geriyorsa, bizler dahi olmadığımıza göre, hiç bir zaman onları anlayamayacağız.

O halde, anlaşılması mümkün olmayan "deha" ne işe yarayacak..?

Anlayamadığınız bir dehadan nasıl yararlanacaksınız..?

Mustafa Kemal bir dahi midir; olması gerekiyor mu..? Bu ayrı bir konu; ama dahilerin ancak dahiler tarafından anlaşılabileceği düşüncesi mantık açısından tam bir "çıkmaz sokak" oluyor..

Bugüne kadar, sürekli işlenen "Atatürk'ü anlayamadık" söylemi, aslında bu "mantıksızlığın" ilkeleştirilmiş halinden başka bir şey değil; "Atatürk bir dahidir ve onu anlamak mümkün değildir"

Bu retorik yakından bakıldığında yine Atatürk'ü "insanüstü" bir varlık olarak takdim etmenin başka bir ifadesi olarak görülüyor.

Aradan geçen bunca yıla rağmen, hala Atatürk'ü anlayamamaktan bahsediyorsak, asıl neden burada aranmalı.. Birileri onun anlaşılmasını istemiyor belli ki.. Onun, duygularıyla, düşünceleriyle, hatasıyla, sevabıyla bir insan olduğu gerçeğini gizleme çabasıdır bu.. "Mustafa" filmine gelen anormal tepkilerin gerçek nedeni de budur aslında..

Yeryüzü iktidarlarını sürdürmek isteyenler, sırtlarını bir "insana" değil, bir "Tanrı"ya dayamak istiyorlar.. Bir Tanrıya dayanmak ve böylece başkalarına kendi güçlerini "dayatmak..!"

Galiba işin aslı bu..!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..