Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '19

 
Kategori
Tarih
 

Atatürk'ün Söke'ye Geliş Yıldönümü

ATATÜRK’ÜN SÖKE’YE GELİŞİNİN
95. YILI TÖRENLERLE KUTLANDI

    Büyük devletler kuran ecdadımız büyük ve şümullü medeniyetlere de sahip olmuştur. Bunu aramak, tetkik etmek, Türklüğe ve cihana bildirmek bizler için bir borçtur. Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.  (  1930 )

Gazi M. Kemal ATATÜRK

 

Atatürk’ün Söke’ye gelişinin 95.Yılı 9 Şubat 2019 Cumartesi günü Söke Cumhuriyet meydanında coşkulu törenlerle kutlandı. Önce Söke İlçe Kaymakamı Tahsin KURTBEYOĞLU,  Garnizon Komutanı P. Alb. Salih  BÜYÜK, Belediye Başkanı Süleyman TOYRAN, Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Ali ÇAĞLAR daire amirleri, sivil toplum, meslek odaları, siyasi parti yöneticileri ve öğrencilerden oluşan kortej Söke Belediye Bandosu eşliğinde törenin yapılacağı Cumhuriyet alanına yürüdü ve oradan Granat tepesine doğru  ilerlediler.


Ata’ya Saygı yürüyüşüne katılan bisikletli grupları ve yaya grupları ilçe  protokolü tarafından Cafer Efe Heykeli önünde toplu olarak alkışlarla karşılandı. Bisiklet grupları içerisinde bulunan öğrenciler taşıdıkları Türk Bayrağını ilçe Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu öperek teslim alarak bayrağı yine öperek izci öğrencilere teslim etti.

Atatürk’ün 95 yıl önce ilçeye geliş güzergâhı olarak kullandığı İsmet İnönü Caddesi Cafer Efe Heykeli önünden kaymakam Tahsin Kurtbeyoğlu, Garnizon Komutanı P. Alb. Salih  Büyük, Belediye Başkanı Süleyman Toyran, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Çağlar, daire amirleri, sivil toplum, meslek odaları, siyasi parti yöneticileri ve öğrencilerden oluşan kortej Söke Belediye Bandosu eşliğinde törenin yapılacağı Cumhuriyet alanına gelip toplandılar. Çelenk töreni,  Ata’ ya saygı duruşu ve istiklal Marşından sonra tören başladı. Bir öğrencinin şiir okumasından sonra Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran günün anlamına uygun kısa ve özlü bir konuşma yaptı:  “Atatürk’ün Söke’de Türk Ocağındaki Mesajını Paylaştı”

M. Kemal Atatürk’ün Söke ye 9 Şubat 1924 yılında yaptığı ziyaretle ilgili bilgi veren Söke  Belediye Başkanı Süleyman Toyran, Atamızın bu ziyarette  Söke’ye  ve hemşerilerimize verdiği öneme de değindi. Atatürk’ün ilk Söke  ziyaretinde Hükümeti ve Belediyeyi ziyaret etmesinin ardından Söke Türk Ocağının açılışını yaptığını  dile  getirdi.  Türk Ocağının açılışında anı defterine  yazılanlar Atatürk’ün Sökeli Gençlere vasiyeti gibidir. Atamız anı defterine; ”Türk vatanını yükseltme için gerekli olan gayreti görünür ve kalıcı eylemlerle   göstermelerini Söke li gençlerden beklerim’ sözü yer almakta. 9 Şubat 1924 yılında Sökeli gençlere tebliğ edilen bu emir bizler için kutsal bir vasiyet olmuştur. Vatanımızın yükselmesinde, milletimizin çağdaş refah seviyesine ulaşmasında Sökeliler her zaman Atatürk’ün çizgisinde olacaklar ve onun hedeflerini kovalayacaklardır. Bu vesileyle bize bu güzel vatanı bırakan Mustafa Kemal Atatürk’e şükranlarımı sunarken vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğüne olan inancımı tekrarlamak istiyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

 Daha sonra Söke ilçe Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, açık ve yalın bir Türkçe ile törende yaptığı konuşmada  Cumhuriyetin ilanın ardından Büyük Önder M. Kemal Atatürk’ ün çıktığı yurt gezilerinin önemine  değinerek şunları vurguladı: ”Şüphesiz bir devletin kurucusunun bir beldeye  gelişi başlı başına bir olaydır. Gazi M. Kemal Atatürk, Milli Mücadelenin hemen akabinde İzmir İktisat Kongresinde yaptığı konuşmada esas mücadelenin yeni başladığını dile getirmiş, ekonomik kalkınma ve gelişme temin edilmeden tam bağımsızlığın sağlanamayacağını dile getirerek üretimin önemine değinmiştir”  diyerek sözlerini tamamladı.

Bu konuşmalardan sonra Söke Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce düzenlenen halk oyunları kursuna katılan yetişkin kadın kursiyerlerinin Aydın  oyunları oynayarak alkışlarla büyük bir beğeni kazandılar. Bu oyunların ardından törende Atatürk Koşusunda dereceye giren sporcu öğrencilere madalyaları verildi ve öğrenciler tebrik edildi. Tören saat 15.00 de sona erdi.  Tek kelimeyle Atatürk’ün şanına yakışır bir tören gerçekleşti. Tüm emeği geçenlere selam ve saygılarımı sunuyorum. Ancak halk oyunları kursuna katılan yetişkin kadınlarımızın kıyafetleri zeybeklere uygun yöresel olsaydı, bence daha iyi olurdu diye düşünüyorum.  

Sökeliler Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve onun silah arkadaşlarına bir kez daha sevgilerini ve saygılarını alkışlarla manevi şahsında ifade ettiler.

Cumhuriyetimizin büyük kurucusu Gazi Mustafa Kemal ve beraberindeki tüm arkadaşlarını bir kez daha hoş geldiniz diyor,  cümlesini saygıyla ve hürmetle selamlıyorum.  Mekânları cennet olsun. Bu anma gelenekleri kuşaktan kuşağa yıllardır devam etmektedir. Tarihe mal olmuş milli değerlerimizi saygıyla ve şükranla anmak bir milli geleneğimizdir. Sözü Gazi M. Kemal Atatürk’ün bir iki veciz sözüyle bağlamak istiyorum:

    Geçmişini, tarihi bilmeyen toplumlar yok olmaya mahkûmdur.
    Evvelâ millete tarihini, asil bir millete mensup bulunduğunu, bütün medeniyetlerin anası olan ileri bir milletin çocukları olduğunu öğretmeliyiz.”

Gazi M. Kemal Atatürk (1930)

 

Abdülkadir  GÜLER
12.2.2019-   SÖKE
 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..