Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Temmuz '09

 
Kategori
Gezi Rehberleri
 

Atatürk'ün ata yurdu, otantik kent: Taşkale

Atatürk'ün ata yurdu, otantik kent: Taşkale
 

Atatürk'ün Ata Yurdu , Taşkale.


Taşkale, Karaman iline bağlı merkeze 21 km uzaklıkta şirin bir kasaba. Eskiden " Kızıllar " ismiyle anılır olmuş zamanında Osmanlılar tarafından " Konar - Göçer Yörüklerinin " buraya iskan ettirilmesiyle. Cumhuriyet döneminden sonra, Taşkale adıyla anılır olmuş bu kez de. Taşkaleliler olarak bizim çoğu insanın tebessümle karşıladığı bir iddiamız var: Atatürk de Taşkaleliydi! Çoğunun " Olur mu hiç, Atatürk Selanik'te doğdu! Bunu ilköğretim kitaplarında bile görebilirsin! Nüfusa da Gaziantep'te kayıtlı görünüyor! " diye çıkışabilirlerdi ve yine de çıkışabilirler belki ama tarihçiler tarafından da desteklenmiş bir varsayım bu. " Peki nasıl oluyor bu iş? " diye sorarsanız şöyle açıklayalım: " Atatürk'ün baba tarafından dedesi ilkokul öğretmeni olan Kızıl Hafız Ahmet Efendi, anne tarafından Sofuzade Feyzullah Efendi'dir. Soyu , Rumeli' nin fethinden sonra buraların Türkleştirilmesi için Anadolu' dan göç ettirilerek iskan edilen yörüklerden gelmektedir. Rumeli' ye yerleşen Türkmen grupları içinde Atatürk' ün soyunu ilgilendiren iki aşiret vardır. Bunlar Atatürk' ün babasının mensup olduğu Kızıllar ve annesinin mensup olduğu Sofular cemaatidir.

Karaman' a yerleşen aşiret, oymak ve cemaatlerden ikisi olan Kızıllar ve Sofular aşiretleri Karaman' a bağlı Taşkale - Kızılay ve Yeşildere - İbrala beldelerinde yaşamaktadır. " * ( alıntı ) Gördüğünüz gibi bu iddia tarihi belgelere dayanmakta. Şimdi " tavşanın suyunun suyu olmuş sizinkisi de! " demeyin sakın bir Taşkaleliye, işi Adem babamıza kadar götürür de yine Taşkaleli çıkarır ulu önderi.

Elbette bu kasabayı bu kadar farklı kılan yalnızca Atatürk' ün atalarının yurdu olması değil sahip olduğu doğal güzelliklerdir. Örneğin İncesu Mağarası ve Manazan Mağaraları... İncesu Mağarası içerisinde bulundurduğu sarkıt ve dikitler ve traverten havuzlarıyla tam bir doğa harikasıdır. Taş ambarlar ise tüf kaya oluşumunun yapısı gereği özellikle hububat ve bakliyat saklamaya elverişlidir. Dünyada hiç bir yerde eşine rastlanamayan bu doğal tahıl ambarlarının eşsiz bir görüntüsü vardır. (Aksini iddia eden varsa göstersin sıkıysa! )

Halısının kendine özgü, geleneksel motifleriyle kültürümüze zenginlik katar Taşkale... İnsanları tarımla uğraşır, küçükbaş hayvancılık yapılır genellikle. Her ne kadar yeterince tanıtım yapılamasa da özellikle yabancı turistlerin ilgisini çekmekte Atatürk' ün Ata Yurdu, Taşkale. Bir de ülkemizin yetiştirdiği en başarılı yönetmenlerden biri olan Abdullah Oğuz' un da ilgisini çekebilmeyi başarmış. Ünlü yönetmen bir reklam filminde kullandığı bu eşsiz mekanı, hafızasına kazıyıp unutmayarak, on yıl sonra " Mutluluk " adlı filminde yer verecektir bu şirin kasabaya.

Uzun lafın kısası, ister Atatürk' ün bir bağı olsun ister olmasın, bu renkli kasaba ileriki yıllarda daha çok adından söz ettireceğe benzer... Benden söylemesi!
 
Toplam blog
: 3
: 4311
Kayıt tarihi
: 04.04.07
 
 

29 Haziran 1988 bir Çarşamba günü Haliç'e karşı doğmuşum. Aslen Karaman'lıyım. İlk, orta öğrenimimi ..