Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Temmuz '21

 
Kategori
Tarih
 

Atatürk’ün Düello Silahı

Bahsi geçen olay Kurtuluş Savaşı döneminde, Ankara’da geçiyor. Mustafa Kemal paşa ve yanındakiler Ankara’ya geldikten sonra bir süre Ankaralıların yardımıyla idare edebildiler. Bazı zaman kumanya çıkaracak paraya muhtaç kalıyorlardı.

O dönemin Ankara müftüsü Rıfat Börekçi sözü edilen olaydan bir gün önce Ziraat mektebinde Mazhar Müfit beyi ziyaret ederek Ankara halkının kendileri için topladığı paraları takdim etmişti. Bu vesileyle olayın olduğu gün Mustafa Kemal Paşa maiyetindekilere bir ziyafet çekmeyi düşündü.

O gün akşam et yemeği ve tatlı olan yemek menüsü herkesin iştahını kabartmıştı. Masada bulunanlar iştahla yemeklerini yediler.

Alfred Rüştem olarak bilinen, Anadolu ve Rumeli Müdafaai Hukuk Cemiyeti üyesi olmamasına rağmen, Karadağ ve Amerikalılarla çalıştığından İngilizcesi, Fransızcası ve İtalyancası mükemmel olduğundan aralarında bulunan Rüstem Bey, Mustafa Kemal Paşa’nın tam karşısında oturuyordu. Ana yemek yendikten sonra Rüstem Bey bir sigara yaktı. Mustafa Kemal Paşa, Rüstem Bey’e, yemekten sonra yaksaydınız, sırada tatlı var dedi.

Rüstem Bey, biraz da bozularak, sizden izin almadan sigara yakmama ihtarda bulunuyorsunuz, yemek arasında sigara her zaman içiliyordu diye karşılık verdi. Mustafa Kemal Paşa’nın izahatına zaman bırakmadan hışımla yemek masasını terk ederek dışarıya çıktı.

Yemekten sonra Mazhar Müfit Bey odasına geldiğinde, Rüstem Bey’i kendisini beklerken buldu. Rüstem Bey çok sinirliydi.

Size güvendiğim için bekledim, Paşa’ya söyleyiniz kendisini düelloya davet ediyorum, silahı da kendisinin seçmesini istiyorum dedi. Mazhar Müfit Bey, Paşa’yı öldürecek misiniz diyerek hayretini belli edince, hayır ben Paşa’ya hiç bir şey yapmayacağım. O, beni ya öldürecek, ya da yaralayacak, böylece şerefim kurtulmuş olacak diyerek düşüncesini açıkladı.

Mazhar Müfit Bey, Rüstem Bey’i ikna edemeyeceğini anlayınca, odadan çıkıp Mustafa Kemal Paşa’nın odasına gitti.

Olayı biraz da alay ve şaka tarzında Mustafa Kemal Paşa’ya anlatınca, ikisi de gülmeye başladılar. Mazhar Müfit Bey, silahı da siz seçecekmişsiniz deyince, Mustafa Kemal Paşa, silah ne olacak biliyor musunuz, süpürge sopası diyerek gülmeye devam etti.

Tekrar odasına dönen Mazhar Müfit Bey, Mustafa Kemal Paşa’yı düelloya davet eden Rüstem Bey’e silahın süpürge sopası olacağını bildirerek onu sakinleştirdi ve odasına yolladı.

Rüstem Bey bir süre asık suratla ortalarda dolaştıktan sonra yine eski durumuna döndü[1].



[1]Mazhar Müfit Kansu, a.g.e., s.508-510.

 
Toplam blog
: 8
: 65
Kayıt tarihi
: 23.01.14
 
 

Yılmaz Koç 16 Ekim 1962 tarihinde Kütahya'nın Emet ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini K..