Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '11

 
Kategori
TV Programları
 

Atatürk’ün insani yanını vermek normalse…

Atatürk’ün insani yanını vermek normalse…
 

Kurtuluş Savaşı’nı ‘Deli Saraylı’nın keyifli diliyle veren, günümüz Türkiye’sinin kanayan yarası terörü ‘Güneydoğu’dan Öyküler: Önce Vatan’daki yaşanmışlıklarla ele alan, ancak sahte dünyaların soytarılıklarını tarihi gerçeklere tercih eden izleyici sayesinde, her iki diziyi de reytinge kurban veren Show TV, şimdi de Osmanlı İmparatorluğu’nun en uzun süre tahtta kalmayı başaran onuncu hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman’ı ‘Muhteşem Yüzyıl’la ekrana taşıyor. 

Ancak popüler oyuncularıyla dikkat çeken dizi, daha başlamadan kimilerince ‘Osmanlı’ya saygısızlık’ sayılıyor. Yahudi asıllı Ukraynalı Roxolena (Hürrem Haseki Sultan) ile evlenen Kanuni’nin ‘olmayan’ harem dünyasının gösterildiğini söyleyenler, peşin hükümlü anlamsız bir tartışma başlatıyor. Diziyi, ‘tarihi gerçekleri saptırmak’ şeklinde değerlendiren bazı tarihçilerin fikir beyanlarıyla oluşturulan tepki kampanyası karşısında, mantıklı beyinlerde soru oluşmaması mümkün değil! ‘Harem-i Hümayun’ gerçeğinde, Kanuni’nin Hürrem dışındaki Mahidevran ve Gülfem Hatun adındaki eşlerinin kavgalarının, ancak devşirme olduğu söylenen kayınvalide Hafsa Sultan tarafından durdurulduğu yalan mı? Atatürk’ün devrimlerini bırakıp, Fikriye ve Latife Hanımları öne çıkartan yapımları övgüyle karşılayanlarda ne bu şiddet bu celal? 

Öncelikle, dizinin tanıtımına bakılıp ön yargıyla eleştirilmesi ‘haksız infaz’dır! Kamuoyunun ‘şok’a uğradığıysa, laf-ı güzaf… Çünkü ‘şok’ yaşadığı iddia edilen kamuoyu hâlihazırda, Amerikan özentisi içerikli dizilere reyting rekoru kırdırmakla meşgul… Ayrıca Atatürk’ün insani yönünü(!) yansıttığı için teşvik edilen filmlere alkış tutanların, ABD’nin ne hikmetse pek sevdiği Muhteşem Süleyman için yaygarası şaşırtıcı! Ülkemizi işgalden kurtaran Atatürk’ün özelinin verilmesi normal görülüyorsa, Fransızlara ilk tavizleri sunan Kanuni için de sorun olmamalı! Dizinin bu bilinçle seyri tavsiyemdir. ‘Tora’ ile ‘Talmud’un kanunlarını düşünerek izleyeceğim ‘Muhteşem Yüzyıl’ın yorumuysa, ilk bölümün ardından… 

Anibal Güleroğlu 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..