Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '16

 
Kategori
Felsefe
 

Atatürk'ün İslam yorumu

Mustafa ACER

Allah; Kur'an’da İslam inancını ayetleriyle (deliller – öğütler) ile bildirmektedir. Allah; Kur'an’ın açıklamalarının tam olduğunu ve hiçbir eksik bırakmadığını ifade etmektedir. Yani Müslüman olan herkesin Kur'an’ı okuması, anlaması ve orada ifade edilen esaslara uyması gerekmektedir. Müslüman olan herkes, İslamiyet’i Hacıdan, Hocadan, Şeyhten, Şıhtan değil Kur'an’dan anladığı lisanda okumalı ve öğrenmelidir. Kur'an dışı açıklamalar, yorumlar, anlatımlar İslamiyet’le izah edilemez.

Allah; İslamiyet inancının Kur'an olduğunu, Allah’tan başka velinin olamayacağını, Müslümanlıkta ayrımcılığın lanetlendiğini Kur'an’da açıkça ifade etmektedir. Mezhepçilik, Tarikatçılık, Tekke ve zaviyelerden yardım beklemek, İslam inancı ile bağdaşmaz. Bu tür ayrımcılık yapanlar ve Kur'an dışı İslamiyet’i kabul edenler sapkınlık içindedir. Bugün de Müslümanım diyen ve Mezheplere, Tarikatlara, Cemaatlere ayrılmış olan topluluklar, İslamiyet’ten uzaklaşmış, Kur'an’ın aydınlık yolunu terk etmişlerdir.

Müslüman toplumlarda geri kalmışlığın, medeni toplum olamamanın, yolsuzlukların, yalan ve iftiranın ana nedeni Müslüman görünen insanların İslamiyet’i Kuran esaslarına uygun olarak yaşamamasından kaynaklanmaktadır.

Kur'an yüzlerce Ayeti'nde düşünmeyi ve akıl erdirmeyi emreder.

38. Sad Suresi 29. Ayet "SANA BU KİTABI İNSANLAR, AYETLERİ DÜŞÜNSÜNLER, AKLINI KULLANARAK ÖĞÜT ALSINLAR DİYE İNDİRDİK.”

39. Zümer Suresi 9. Ayet “HİÇ BİLENLER İLE BİLMEYENLER BİR OLUR MU?”

Bu gibi birçok Ayet; düşünmeyi ve aklı kullanarak doğruyu bulmayı emreder. İslamiyet şartlanmışlığı, önyargıyı ve düşünmeden körü körüne itaati ret eder.

Mustafa Kemal ATATÜRK Kur'an’ı okumuş ve çok incelemiştir. ATATÜRK, Kur'an’ın Türkçe Mealinin yazılmasını istemekle; Hutbelerin ve Duaların Türk Milletinin anlayacağı lisanda Türkçe yapılmasını sağlamak, Tekke ve zaviyeleri kaldırmak, insanların anladığı lisanda İslamiyet’i öğrenmesini ve İslami kurallara uygun olarak doğru, dürüst ve inançlı olarak yaşamasını sağlamaya çalışmıştır. Böylece Müslümanların İslamiyet’i gerçek anlamda öğrenip, kurallarına uymasını sağlamak için gayret göstermiştir. Gerçek İslamiyet ve doğru olan inanç sistemi ATATÜRK tarafından ortaya konmuş ve uygulanmıştır. Bu yönüyle Müslüman toplumuna önder ve Mazlum Milletlerin esin kaynağı olmuştur.

Mustafa Kemal ATATÜRK anlaşıldıkça, Türk Milletine, İslamiyet’e ve İnsanlığa yaptığı hizmetler daha çok takdir edilecektir.

Kur'an’da Mehdi kavramı yoktur ve hurafelerle yaratılan bu kavram İslamiyet’le bağdaşmaz. Fakat bir kurtarıcı aranıyorsa bu Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun sonsuza kadar yaşayacak olan fikirleridir.

“Beni görmek demek, behemahal yüzümü görmek demek değildir. Benim düşüncelerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve duyuyorsanız bu yeter.”

 
Toplam blog
: 66
: 317
Kayıt tarihi
: 23.04.12
 
 

İTÜ Makina Fakültesi 1974 mezunuyum. Ankara İTİA İşletme Yönetiminde master yaptım. Mühendislik v..