Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ismail hakkı özsarı

http://blog.milliyet.com.tr/ihozsari

24 Eylül '13

 
Kategori
Güncel
 

Atatürk'ün soyağacı

Atatürk'ün soyağacı
 

alıntıdır


Mustafa Kemal Atatürk'ün baba soyu Aydın/Söke'den gelerek manastır vilayetinin Debre-i Bala sancağına bağlı Kocacık' a yerleşmişlerdir. Aile sonradan 1830 da Selanik'e göç etmiştir. Ali Rıza efendi 1839'da Selanik'te dünyaya gelmiştir. Dedesi Ahmet ve dedesinin kardeşi Hafız Mehmet'in taşıdığı "KIZIL" lakabı ve yerleştikleri nahiyenin adı olan "KOCACIK" 'ın da gösterdiği gibi; Mustafa Kemal'in baba tarafından soyu Anadolu'nun da Türkleşmesinde önemli rolleri olan "KIZIL - OĞUZ" yahut "KOCACIK YÖRÜKLERİ, TÜRKMENLERİ" n den gelmektedir.
 
Mustafa Kemal'in anne soyu ise Anadolu'dan gelerek Rumeli'ye iskan edilen Yörük veya Türkmenlere dayanmaktadır. Anne tarafından dedesi Vodina sancağına bağlı "SARIGÖL" de denilen "KAYALAR" dan göç ederek Selanik yakınlarındaki "LANGAZA" ya yerleşen sofu-zade Feyzullah Ağa'dır. Atatürk'ün anne soyu Konya Karaman'dan Rumeli'ye gelen ve bundan dolayı da "KONYARLAR" olarak adlandırılırlar.
 
Zübeyde  Hanım ile Ali Rıza Efendi 1871 yılında evlenirler. Evlendiklerinde Zübeyde Hanım 14 yaşında, Ali Rıza Efendi ise 31 yaşındadır. Zübeyde Hanım; uzun boylu, ince yapılı altın sarısı saçlı, yeşil gözlü bir Yörük kızıdır.
 
Rivayete göre, Ali Rıza Efendi  Zübeyde Hanımı tanımadan önce rüyasında böyle bir kız görür. Daha sonra Zübeyde Hanım'ı görünce de "İşte aradığım kızı buldum. Rüyamda gördüğüm kız buydu" der. Arada yaş farkı oldukça fazladır. Zübeyde Hanım başlangıçta bu evliliğe karşı çıksa da daha sonra Mustafa Kemal'in dayısı aileyi ikna eder. Böylece Türk Milletine Mustafa Kemal Atatürk'ün armağan edecek olan "tarihi evlilik" gerçekleşmiş olur.(1871)
 
Mustafa Kemal'in kendisinden başka daha beş kardeşi olur. Sırasıyla Fatma, Ahmet, Ömer, Mustafa, Makbule ve Naciye'dir. Mustafa ve Makbule'nin dışındaki kardeşler çeşitli salgın hastalıklara yakalanarak daha çocuk yaşta ölürler.
Atatürk'ün soyu hakkında dilinin altında bakla ıslatıp ta bir türlü dışarı çıkaramayanlar, ayrıca bu konuda açık açık konuşamayıp zihinsel geviş getirenler bu yazı size ithaf olunur.
 
Toplam blog
: 291
: 1113
Kayıt tarihi
: 12.07.12
 
 

Emekli öğretmenim. Kitap okumayı ve düşüncelerimi paylaşmayı çok severim. Tarih özel ilgi alanımd..