Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '12

 
Kategori
Özel Günler
 

Atatürk ve Çocuklar

Atatürk ve Çocuklar
 

Atatürk TBMM'nin kuruluşunu Türk çocuklarına armağan etti.


Atatürk gördüğü her yaştaki tüm çocuklara ''çocuk'' diye seslenirdi. Onun çocuğu yoktu belki ama; içinde bitmek tükenmeyen bir çocuk sevgisi vardı. Onun için çocuk eşittir sevgi demekti. Zaten bütün Türk çocukları onun kendi çocuğu gibiydi.

Atatürk çocukların saf ve temiz kalpli oldukları için içlerinden geldikleri gibi konuşmalarından çok hoşlanırdı. Onun mavi gözleri her yerde çocuk arardı. Çağdaş bir medeniyet seviyesine ulaşmanın formülünü çocuklarda bulur ve onlara fırsat verilmesi gerektiğini savunurdu. Tüm yurt gezilerinde onlara sevgi ile yaklaşır, uzun uzun konuşur ve dertleşirdi.

Atatürk, Türk çocuklarının bütün zorlukları aşabilecek kabiliyette olduğuna inanmış, bağımsızlığın ve millet iradesinin en üst seviyeye çıktığı kurum olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı günü Türk çocuklarına armağan etmiştir. Geleceğin teminatı olarak gördüğü çocuklara olan güvenini her fırsatta dile getirmiştir.

Atatürk, TBMM’nin açıldığı gün olan 23 Nisan’ı çocuklara armağan ederek çocuklara verdiği önemi ve çocuklara duyduğu güveni ortaya koymuş, Türkiye’nin geleceğini emanet ettiği çocuklara en iyi eğitimin, bilimin ışığında verilmesi gerektiğini her fırsatta dile getirerek, bütün imkanların bu doğrultuda seferber edilmesi talimatını vermiştir.

23 Nisan 1924’te, 23 Nisan gününün bayram olarak kutlanmasına karar veren Atatürk, 23 Nisan 1929’da bu bayramı çocuklara armağan ederek, dünyada bir eşi ve benzeri daha bulunmayan eşsiz bir davranış örneği sergilemiştir. 

Atatürk’ten sonra gelen hiç bir Cumhurbaşkan, Başbakan veya bir asker bir çocuğu elinden tutup da resim sergisi gezmeye götürmedi. Hiç bir Cumhurbaşkanı veya Başbakan çocuğu protokol sırasının en önüne oturtmadı. Hiç bir Cumhurbaşkanı bir çocuğu salıncakta sallamadı. Bir çocuğu taşıttan kendi elleriyle indirmedi. Bir yabancı konukla birlikteyken yanına çocuk almadı. Bir yetişkini dinlerken gösterdiği ciddiyetle dinlemedi. Onlarla birlikte denize girmedi, objektiflere poz vermedi. Onlarla gezintilere çıkmadı. Onlara el öptürtmemezlik yapmadı.   

Atatürk'ün manevi çocukları

Abdurrahin Tuncak, Ayşe Afet İnan, Nebile Hanım, Rukiye Erkin, Zehra Aylin, Sığırtmaç Mustafa Demir, Sabiha Gökçen ve Ülkü Adatepe'dir

Atatürk'ün çocuklar İçin söylediği sözler

Bugünün küçükleri yarının büyükleri olacaktır.

Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır

Sizler hepiniz geleceğin bir gülü ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizlersiniz.

Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı ve onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel olarak ele alınmalıdır.

Milletin bağrından temiz bir nesil yetişiyor. Bu eseri (Türkiye Cumhuriyeti Devleti) ona bırakacağım ve gözüm arkamda olmayacak.

Küçük hanımlar, küçük beyler!
Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.

Bütün ümidim gençliktedir.

Bir gün ulusu sizin gibi beni anlamış gençliğe bırakacağımdan çok memnun ve mesudum.

Gençlerin her şeyden önce millete güven vermeleri gereklidir.

Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz. 

 

 
Toplam blog
: 138
: 10449
Kayıt tarihi
: 03.06.10
 
 

Müzik dinlemek (Türkçe Pop) ve futbol maçı (özellikle Beşiktaş maçları) izlemekten hoşlanıyorum. ..