Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '09

 
Kategori
Deneme
 

Atatürk ve gençlik

Atatürk ve gençlik
 

Atatürk, Kuşadası


19 Mayıs 1919. Güneşin ilk ışıkları Samsun açıklarında, “Bandırma” teknesini pırıl pırıl parıldattı. Samsunluda bir sevinç, bir coşkunluk var. Akın akın, çoluk çocuk ilerliyor sahil iskelesine doğru. Sarı saçları başının üstünde arkaya doğru sımsıkı taranmış bir arslan yelesini andıran, orta boylu, mavi gözlü adam, toprağa ayak atar atmaz, Mehmetçik’lerini bağrına bastı.

Gençlerin buradaki coşkunluğu, Ata’nın mücadele kararlılığını artırdı. Gençlik, ateş gibi bir ülküye bağlıydı; Kurtuluş!.. Ve kurtuldu da. Ata demişti zaten; “Zafer, benim diyebilenindir.”

Bu inançlı gençlik, Ata’sına çok şeyler vadediyordu. Azimliydi, cesaretliydi. Buhran geçirdi, karabulutları dağıttı. Harp gücüyle dünyayı titretti.

Seneler sonrası Atatürk;
“- Gençler, cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Sizler almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbâl sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz…”

Gençlik el ele verdi. Tarihte “Türk Devrimi”ni açtı. Atatürk ilkelerine sadık kalarak, her alanda, fikir ve sanat yolunda, millî ve bedeni terbiyede hızla ilerlemeler kaydetti. Atatürk, gençliğin bu çabasının her an anılması için 19 Mayıs 1919 tarihini, bir bayramın, “Gençlik ve Spor” bayramının kutlanması için kabul etti.

Her zaman bu bayram, gençlerimizin uğraşmalarıyla süslendi. Gençlik, bu bayramda takındığı medeni ve millî terbiyesiyle haklı ve mutlak olarak, herkesin beğenisini kazandı ve hâlâ kazanmaktadır.

Zamanın gençliği iddialı ve mücadeleyi sever bir gençliktir. Her zaman Atatürk ilkelerine bağlı kalmış, onları devam ettirmiştir. Bundan sonraki yıllarda ve bayramlarda, gençliğin azim ve cesaretinin daha çok artacağı belli.
Oyhan Hasan BILDIRKİ

 
Toplam blog
: 51
: 1343
Kayıt tarihi
: 31.08.06
 
 

1947 Haziranı'nda Bağarası'nda doğdu. İlkokulu doğduğu yerde, ortaokul ve liseyi Aydın'da okudu. ..