Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '07

 
Kategori
Güncel
 

Atatürk yeter

Atatürk yeter
 

Her alanda dışardan bir takım görüşler alınıp, Türk halkına yeni bir şeyler gibi empoze edilmeye çalışılır. Yeni ekonomik akımlar, yeni enerji politikaları, yeni eğitim programları, yeni para politikaları... Liste uzayıp gider, yenilik iyi ve kulağa hoş gelen bir kavram ve tanım. Dediğimiz gibi bu yenilikler toplumun kendi gerçeklerinden kaynaklanıyorsa bir sorun yok. Kim değişen şartlara göre yenileşmeyi göz ardı edebilir.

İşte Atatürk toplumdaki bu ihtiyaçların sonucunda yenilikleri ve değişimin kaçınılmaz bir olgu olduğunu görerek ve Türk halkının bunlara lâyık olduğu için ortaya koymuştur. Onun bu değişim çabalarında bir dış dayatmayı göremezsiniz. Tam aksine o günkü hiçbir devlet bunu değil desteklemek, hayata geçmemesi için çabalamışlardır. Ama Atatürk o günün dünyasında en gelişmiş medeniyeti batı da gördüğü için, tüm söylemlerinde hep batıyı işaret etmiştir. Bir gerçeği unutmamak gerek, yenilik, her hangi bir alandaki, bir uygulamanın olduğu gibi alınıp hayat bulmasını beklemek olmamalıdır.

Böyle bir düşünce daha doğmadan ölmüş demektir. Çünkü her ülkenin kendi iç dinamikleri ve gerçekleri vardır. Basit bir örnek vermek gerekirse; Batıda birçok ülkede başında Hıristiyan kelimesi bulunan birçok parti ve onları uluslar arası birlikleri vardır. Şimdi bana içinde Hıristiyan geçiyor ama diye birçok savunma yapabilirsiniz. Ama benim gibi sade bir vatandaş bunu anlamayabilir. Bu örneği kasıtlı olarak vermedim, amacım dinin siyasileştirilmesi tartışmalarına yol açmakta değil, sadece bizde ve batıdaki anlayışların farkını ortaya koymaya çalıştım. Oralarda normal ve doğal bir uygulama bizim toplumumuzda normal ve doğal sayılmayabilir. Bunda yadsınacak bir durum zaten aranmamalı. Ben bize her konuda rehberin Atatürk ve onun ilkeleri olduğu kanısındayım. Eğer içinde bulunduğumuz tüm sorunlardan kurtulmak istiyorsak, dışarıdan yeni diye batının kendi terk edip bize dayattığı fikirler yerine, Atatürk’ün görüşleri potasında batının gerçek değerlerinin eritilmesidir. Her alanda rehber ışık Atatürk bize yeter.

 
Toplam blog
: 405
: 914
Kayıt tarihi
: 19.04.07
 
 

Okumayı ve kendimce yazmayı severim. Samimi eleştirilere açık biriyimdir. ..