Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '19

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Atatürk

Türk Promethe’ler isimli bir kitap okuyorum. Yazarı Kansu Şarman. 2005 yılında çıkarılmış, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan. Kitabın 61. Sayfasında, Afet İnan’ın güzel bir kıyafetle çekilmiş bir fotoğrafı var. Fotoğrafın yanında da şöyle bir açıklama var: “Afet Hanım, 1925 ile 1927 yılları arasında da İsviçre’nin Lozan kentinde bulunan Rochemont adlı yatılı okulda okumuştu. Resimde Afet Hanım, o yıllarda modelini Atatürk’ün çizdiği kostümüyle (Arı İnan arşivi)” açıklaması bulunuyor.

Düşünebiliyor musunuz ki Atatürk gibi devlet kurmuş ve onun müesseselerini kurmakla meşgul, işi başından aşmış bir büyük devlet adamı, bir taraftan tarihle, coğrafyayla, matematikle, dil ile, kıyafetle, şapkayla, diğer bütün reformlarla ve devlet işleriyle uğraşırken, o kadar işlerinin arasında Avrupa’ya tahsile gönderdiği ve sevdiği bir genç bayanın, orada bir törende giyeceği kıyafetin modelini bizzat çizmeye vakit ayırıyor, özen gösteriyor, önem veriyor. Ne kadar zarif, nazik, ince, duygu yüklü bir davranış.

Atatürk’ün çok zarif ve çok yönlü bir insan olduğunu biliyordum. Ama bir bayan kostümünün modelini çizmek bundan fazlasını gerektirir, yetenek gerektirir, bilgi gerektirir, eğitim gerektirir. Demek ki, Atatürk’te güzel sanatlar konusunda, estetik, dizayn, renk, ahenk gibi konularda da Allah vergisi bir kabiliyet ve heves varmış. Bunu kendi kıyafetlerinde de görebiliyoruz.

Atatürk’ün pek çok yönünü biliyoruz ama bu yönünü bilen az kişi vardır sanıyorum.

Allah gani gani rahmet eylesin.

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..